Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputații PNL de la Constanța îl interpelează pe ministrul Culturii pe tema situației pasarelei din Mamaia, simbolul litoralului interbelic

ro

21 Jan, 2021 00:00 3307 Marime text
  • Deputații PNL Constanța au lansat mai multe întrebări pertinente și urgente ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în continuarea demersurilor de salvare a pasarelei din Mamaia, care în perioada interbelică găzduia singurul bar maritim al Europe
  • În cadrul unei ședințe din 2020 s-a discutat și agreat că o soluție pentru protejarea și reabilitarea monumentului „Debarcader Mamaia Cazinou” este transferul acestuia din administrarea Litoral SA- în insolvență către Ministerul Culturii
  • Conform expertizelor efectuate asupra sa, pasarela care face parte din ansamblul Cazinoului, inaugurat în 1935 de regale Carol al II-lea, monument categoria B


Deputații PNL de Constanța au trecut rapid la utilizarea instrumentelor pe care le au la îndemână în calitate de parlamentari pentru a atrage atenția autorităților centrale cu privire la situațiile delicate din terioriu.


Astfel, deputatul Bogdan Bola susține că împreună cu colegii săi deputați din grupul parlamentar al PNL Constanța au lansat mai multe întrebări pertinente și urgente către ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în continuarea demersurilor de salvare a pasarelei din fața Cazinoului din Mamaia, care în perioada interbelică găzduia singurul bar maritim al Europei.


Facem mențiunea că liberalul a purtat o corespondență cu ministerul Culturii pe acest subiect, încă din perioada în care deținea funcția de director al Administrației Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.


“Este de notorietate faptul ca Administrația Națională „Apele Române”(ANAR) prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral derulează proiectul finanțat prin fonduri europene intitulat „Reducerea eroziunii costiere faza II 2014-2020”, proiect în care urmează să se înnisipeze și zona aferentă monumentului „Debarcader Mamaia Cazinou”, aflat în administrarea societății Litoral SA –aflată în insolvență -, în baza Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2170/03.05.1990.
În cadrul ședinței de lucru din data de 11.08.2020, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Ministerului Fondurilor Europene, ANAR, ABADL, s-a discutat și agreat de către reprezentanții instituțiilor centrale abilitate că o soluție pentru protejarea și reabilitarea monumentului „Debarcader Mamaia Cazinou” este transferul acestuia din administrarea Litoral SA- în insolvență către Ministerul Culturii.
Scopul? Pentru a se putea identifica astfel sursele necesare finanțării unui proiect privind reabilitarea și mutarea monumentului în mare pe un viitor amplasament, având în vedere că există linii de finanțare pentru perioada 2021-2027, pentru reabilitarea de monumente.
Până în momentul de față, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a făcut (și va face și pe viitor) tot posibilul pentru conservarea monumentului, însă nu este de ajuns. Constanța are nevoie de punerea sa în valoare cât mai urgentă, pentru ca acesta să își poată îndeplini din nou rolul său original din punct de vedere al vilegiaturii în stațiunea Mamaia”, susține deputatul.



Ținând cont de toate aceste aspecte, de faptul că acest proiect va beneficia substanțial istoriei și turismului județului Constanța, precum și că au trecut aproximativ 150 de zile de la data ședinței de lucru mai sus menționate, liberalii au solicitat respectuos ministrului să le răspundă la următoarele întrebări:
1. s-au făcut demersuri de catre instituția pe care o conduceți pentru transferul monumentului de la Litoral SA – în insolvență?

2. au fost identificate axele de finanțare pentru acest proiect? S-a solicitat oficial sprijinul Ministerului Fondurilor Europene și dacă da, s-au făcut demersuri pentru obținerea fondurilor necesare?
3. s-au demarat procedurile de elaborare ale fișei de proiect? Dacă da, a fost aceasta depusă autorității de management, în vederea aprobării spre finantare?
4. s-a demarat procedura internă de obținere a terenului de la ABADL, pentru viitorul amplasament al monumentului?


Conform expertizelor efectuate asupra sa, pasarela care face parte din ansamblul Cazinoului, inaugurat în 1935 de regale Carol al II-lea şi devenit simbolul celei mai importante staţiuni estivale de pe litoralul românesc, se află într-o stare avansată de degradare şi nu poate prezenta siguranţă în exploatare. Este monument istoric din grupa B.



Complexul Cazinoului a fost privatizat în anul 2004, de societatea de stat Mamaia SA, actuala Litoral SA. A urmat perioada de declin, când complexul a găzduit afaceri sezoniere, care mai mult au distrus decât au consolidat stabilimentul istoric.

 

Citește și:

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral Continuă demersurile în ceea ce privește pasarela de promenada din zona debarcader Cazino – Mamaia

Ministerul Culturii încurajează investiţiile în protejarea patrimoniului Pasarela regală de la Mamaia nu va fi demolată!

Stop demolării Pasarelei Regale din Mamaia! Ar putea fi preluată şi reabilitată de Consiliul Judeţean. Este nevoie de hotărâre de Guvern

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa 87% dintre respondenţi vor ca pasarela din Mamaia să fie reabilitată!

Sondaj de opinie Pasarela din Mamaia, simbolul litoralului interbelic, trebuie demolată sau reabilitată?

Pasarela din staţiunea Mamaia, situată în zona debarcaderului Cazino, va fi demolată

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii