Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova Lăcașurile de cult, monumente de arhitectură de însemnătate naţională (GALERIE FOTO)
Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova: Lăcașurile de cult, monumente de arhitectură de
04 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
4065
Marime text
- Biserica Sfântul Pantelimon (numită și Biserica Sinadino, Biserica greacă) a fost construită în 1891, după un plan întocmit de arhitectul Alexandru Bernardazzi.
- O adevărată comoară este racla sculptată în lemn, cu părticele din 24 de sfinte moaște, care se află în Biserica ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, instalată într-un frumos baldachin.
- Biserica Sfântul Ierarh Nicolae este fostul paraclis al spitalului orăşenesc, construit în 1901, arhitect V. Ţâganco.
- Monument de arhitectură de însemnătate naţională, Biserica Mazărache este unul dintre cele mai vechi din republică şi din Chişinău, care purta hramul Naşterea Maicii Domnului.
Dacă vrei să descoperi istoria Chișinăului, cred că este logic să începi cu lăcașurie de cult, monumente istorice. Azi vorbim despre: Biserica Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Biserica Sfântul Pantelimon din Chișinău, Biserica Sf. Ierarh Nicolae, biserica Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla și Biserica Mazărache.
Biserica Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
Temelia lăcașului de cult a fost pusă în 2008 de părintele Severian Gheras pe în Parcul „Albișoara”, strada Mihai Viteazul 12. De-a lungul timpului, biserica a fost instalată, iar atât în exterior, cât și în interiorul acesteia, lucrările de înfrumusețare nu contenesc.
Pentru biserică, o adevărată comoară este racla sculptată în lemn, cu părticele din 24 de sfinte moaște, care se află în Biserica ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, instalată într-un frumos baldachin. Iar de ceva timp, în biserica”Sfântei Xenia” din demisol, a fost plasată o nouă raclă cu sfinte moaște. Vizavi de baldachinul cu sfintele moaște se află o sfântă Troiță. La intrarea în biserică, în partea stângă, se află toaca fixă, confecționată din lemn, care cheamă credincioșii la Sfânta Liturghie. Alt element de decor, amplasat în 10 colțuri ale bisericii, este Coloana Infinitului, confecționată din lemn de salcâm. Policandrele sculptate în lemn sunt lucrări unice pentru un locaș de cult din Basarabia.
Biserica Sfântul Pantelimon din Chișinău
Biserica Sfântul Pantelimon (numită și Biserica Sinadino, Biserica greacă) este un lăcaș de cult și monument de arhitectură de însemnătate națională. A fost construită în 1891, după un plan întocmit de arhitectul Alexandru Bernardazzi.
Lăcașul, ctitoria fraților Iannis (Ivan) și Victor Sinadino, a aparținut comunității grecești. Biserica a fost apreciată în presa vremii drept una din cele mai valoroase creații artistice de acest gen din anii respectivi din Imperiul Rus.
Biserica a fost pusă sub hramul Sfântului Pantelimon, patronul onomastic al primarului Pantelimon I. Sinadino, tatăl ctitorilor.
S-au păstrat elementele de ameranjare a terenului – gardul compus din grilaje din fier forjat, ridicate pe soclu din piatră, izolate între ele de tumbe acoperite în două pante, decorate cu capete de lei.
De-a lungul anilor, biserica a fost transformată în atelier de creaţie, depozit, sală de degustare. Lăcaşul sfânt a fost redeschis numai în anul 1991. În 2000 biserica a fost reparată capital. Aflată la intersecţia străzilor 31 august şi Vlaicu Pârcălab, astăzi acest lăcaş este un loc frecventat de mii de enoriaşi.
Biserica Sfântul Ierarh Nicolae
Lăcașul de cult este monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.
Este fostul paraclis al spitalului orăşenesc, construit în 1901, arhitect V. Ţâganco. Arhitectura este eclectică în baza arhitecturii ruse.
A fost capela spitalului Zemstvei, ctitor medicul Ivanov. A fost inclusă între clădirile spitalului care formau frontul perimetral construit al spitalului, orientat spre bulevardul Ştefan cel Mare. Intrarea de onoare are loc din partea străzii, o intrare secundară realizându-se din partea spitalului.
Biserica Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla
Capelă liceului pentru fete a zemstvei basarabene, a fost construită în 1895, ctitori Teodor Krupensky şi Eufrosinia Veazemsky, arhitect A.I. Bernardazzi. Creată în epoca eclectismului stilistic, sursa de inspiraţie a fost nu doar arhitectura rusă, din secolul al XVII-lea ci şi otomană, combinate cu valenţe artistice noi.
Aspectul bisericii este înviorat de utilizarea grilajelor turnat din fontă de la pavilioanele laterale. Sfinţirea capelei a avut loc peste 27 ani din cauza unui eveniment tragic produs în altarul ei, ce a făcut imposibilă folosirea ei în continuare, gimnaziul având în acest timp o altă capelă, construită în curtea sa. A fost sfinţită în 1922 primind hramul "Sf. Teodor Tiron" a Liceului pentru fete "Regina Maria". A fost remisă în 1994 Mitropoliei Basarabiei de stil vechi.
Biserica Mazărache
Monument de arhitectură de însemnătate naţională, lăcașul ce cult este unul dintre cele mai vechi din republică şi din Chişinău, care purta hramul Naşterea Maicii Domnului. Tradiţia ştiinţifică numeşte anul 1752, iar păstrată în popor indică drept ctitor pe pârcălabul Chişinăului Vasile Mazarachi, serdar şi vistiernic, atestat în Chişinău în 1739 şi 1741.
Este situată pe teritoriul oraşului Vechi, pe un promontoriu de pe malul râului Bâc, construită deasupra Fântânii Mari, cunoscut drept Fontalul oraşului, cu canotaţii deosebite în istoria aşezării. În prima fază, biserica, atestată în februarie 1789, avea hramul Sf. Iachim şi Ana. în timpul lucrărilor de reparaţie din 1812 arhitectura a fost modificată: schimbat aspectul părţii superioare a pereţilor, suprimată turla de deasupra naosului şi schimbat hramul bisericii în Naşterea Maicii Domnului.
În 1838 s-au întăriţi pereţii exteriori prin contraforturi. La următoarea reparaţie biserica a fost înzestrată cu un pridvor. În 1856 s-a schimbat catapeteasma şi podelele. În 1914 s-au mărit ferestrele din turnul clopotniţă.
În 1960, biserica a fost cedată comunităţii creştine de rit vechi rus, când i s-a schimbat şi hramul. Pentru a corespunde exigenţelor acestui rit, în anii 90 ai secolului XX, au fost construite pridvoare laterale pentru accesul separat al bărbaţilor şi femeilor, care a modificat aspectul bisericii. Biserica se află pe str. Mazarachi 3/5, Chișinău. Din 1960 biserica a fost cedată comunității ruse de rit vechi.
Citește și:
Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova: Ansamblul arhitectural Porțile Orașului, Grădina Botanică și Grădina Zoologică, obiective care nu trebuie ratate (GALERIE FOTO)
Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova: Catedrala Nașterea lui Hristos, Clopotnița, Arcul de Triumf și Piața Marii Adunări Naționale (GALERIE FOTO)
Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova: Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Aleea Clasicilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii