Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Constantin Chera - „Am venit la muzeul din Constanţa adus chiar de domnul Adrian Rădulescu. Un om care a sprijinit evoluţia mea profesională“ (galerie foto inedită)

ro

05 Sep, 2018 00:00 4563 Marime text
Fost director al Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa, actualmente şeful Secţiei cercetare-dezvoltare, dr. Constantin Chera (cercetător ştiinţific II) este etern legat de amintirea lui Adrian Rădulescu, pentru că îi datorează începuturile în această frumoasă profesie.
 
„Eram la Păcuiul lui Soare, novice în ale arheologiei, pentru că eram încă elev, în 1966, când pentru prima oară am făcut cunoştinţă cu domnul Adrian Rădulescu, pe şantierul arheologic condus de Petre Diaconu. Venise la vremea respectivă să sprijine colectivul de acolo, care era de la Institutul de arheologie din Bucureşti, să-şi desfăşoare cercetările atât în insulă, unde există o cetate bizantină, cât şi pe malul dobrogean, acolo unde avem altă cetate, asemănătoare cu Capidava.
 
A fost o experienţă deosebită, pentru că nu-l cunoşteam dinainte, iar solicitudinea de care a dat dovadă atunci când a fost vorba să sprijine activitatea ştiinţifică m-a impresionat în mod deosebit.
 
Mai apoi, în 1975, aşadar după nouă ani, am venit la muzeul din Constanţa, adus chiar de domnul Adrian Rădulescu, care între timp a avut prilejul să cunoască posibilităţile mele ca cercetător, ca arheolog.
 
Adrian Rădulescu este o personalitate marcantă a arheologiei dobrogene, care a depus toate eforturile, atât pe cale oficială, cât şi ca om, pentru buna desfăşurare a cercetării aici, în Dobrogea, pentru conservarea monumentelor care au fost găsite de-a lungul timpului în acest areal.
 
La Adrian Rădulescu am apreciat în mod deosebit omenia, deschiderea către problemele personale, chiar ale colectivului pe care îl conducea. Este una dintre experienţele mele de viaţă deosebite, pentru că omul Adrian Rădulescu a fost în acelaşi timp mentor, în acelaşi timp tată, de ce nu, şi în acelaşi timp un om care a sprijinit evoluţia mea profesională.
Un nume sonor în ştiinţa românească, în general, şi în cea dobrogeană în special, pentru că a fost unul dintre promotorii acestei ştiinţe aici, în Dobrogea, încă de la sosirea lui la Constanţa. 
 
Pentru mine a fost o experienţă de viaţă nemaipomenită să am o legătură foarte strânsă cu domnul Rădulescu. A încercat pe toate căile, atât administrative, cât şi de ordin ştiinţific să promoveze tot ce înseamnă istorie antică, îndeosebi pe teritoriul Dobrogei, susţinând de cele mai multe ori colectivele de arheologi, de cercetători care au avut o activitate aici, în Dobrogea, fie la Adamclisi, la Histria, la Păcuiul lui Soare, la Hârşova, şi în multe alte locuri, acolo unde se desfăşurau aceste cercetări, pentru punerea în valoare a istoriei dobrogene.
 
Trebuie neapărat amintite în acest context muzeele care au fost create sub conducerea domnului Adrian Rădulescu la Mangalia, la Histria, dar şi începerea cercetărilor la Albeşti, în apropiere de Mangalia, acolo unde a apărut una dintre cele mai interesante cetăţi antice din Dobrogea, un aşa numit FRURION, o aşezare agricolă în hora callatiană.
 
Muzeul constănţean s-a îmbogăţit de-a lungul vremii cu piese de o valoare excepţională care pot oricând fi expuse în marile muzee ale lumii - şi vorbim aici îndeosebi de tezaurul de sculpturi şi reliefuri care a fost descoperit pe 1 aprilie 1962 aici, la Constanţa, şi pus în valoare de pe vremea precedentului director Vasile Canarache, dar, bineînţeles, cu aportul ştiinţific şi organizatoric al domnului Rădulescu, unul dintre oamenii de bază ai muzeului, atunci când este vorba de înfiinţarea acestuia şi extinderea lui.
 
Despre omul Rădulescu pot vorbi numai de bine, pentru că a fost unul dintre oamenii care au înţeles ceea ce înseamnă un colectiv, ceea ce înseamnă necesităţile unor oameni. Îmi aduc aminte aici, în mod deosebit, de eforturile pe care le-a depus pentru ca noilor veniţi în muzeu să li se atribuie o locuinţă, un apartament aici în Constanţa. De fiecare dată când a fost nevoie a intervenit şi la alte autorităţi pentru buna desfăşurare a activităţii în muzeu, pentru liniştea şi bunăstarea chiar a membrilor colectivului din Constanţa”. 
 
Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea MINAC şi de familia istoricului A. Rădulescu
 
Citeşte şi: 
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Edificiul Roman cu Mozaic şi „arheologul de serviciu - tânărul profesor Adrian Rădulescu“ (galerie foto inedită)

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari