Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:29 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Radu Popescu

ro

14 Aug, 2018 00:00 3661 Marime text
În peste 30 de ani, actorul-solist Radu Popescu (nascut pe 31 mai 1946) a fost distribuit în foarte multe spectacole de operetă, gen muzical care s-a potrivit ca o mănuşă cu personalitatea sa artistică. Între cei 62 de seniori omagiaţi de cotidianul ZIUA de Constanţa pe 12 iunie 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, s-a numărat şi Radu Popescu, care a mărturisit că se simte impresionat de gestul pe care un ziar a gândit să îl demareze. Cu acel prilej, i-au fost acordate medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
 
 


 
În cartea „Dulcea povară“, secretarul literar artistic Jean Badea îi face o succintă biografie, din care vă redăm un fragment. Cartea se găseşte, în varianta digitalizată, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa şi poate fi accesată AICI.
 
A traversat ţara de-a lungul ei, de la Ineu, Arad, locul de baştină, la Constanţa, unde s-a stabilit pentru toată viaţa, ca actor solist al Teatrului Liric / Opera Constanţa. În această lungă călătorie, a făcut o singură escală, la Bucureşti, pentru a studia actoria la IATC, la clasa Ion Finteşteanu, promoţia 1968. Să înveţi patru ani o profesie dificilă, într-o facultate în care se intră foarte greu, şi brusc, la prima vedere să optezi pentru un teatru muzical pare o aventură lipsită de orice romantism... Mai degrabă seamănă cu un salt acrobatic în arena circului, la trapez, fără plasă de siguranţă. Doar că tânărul aspirant la gloria scenei juca viclean la două „capete”: în timpul studenţiei la teatru lua şi lecţii de canto cu profesorii Dinu Bădescu şi Mihai Marta, cu gândul ascuns cu precauţie, într-un ungher al inimii sale, de a fi cântăreţ de operă / operetă. La Constanţa a continuat să studieze, fiind încurajat şi sprijinit de dirijorul şi directorul din acei ani Constantin Daminescu. (...) Plăcându-i munca de profesor, a predat timp de cinci ani cursul de Arta actorului la Liceul de Artă şi de Mişcare scenică şi expresie corporală (anul I) şi Actorie (anul al II lea) la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”.
 
Citeşte şi:
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari