Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:39 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

ro

18 Aug, 2018 00:00 3185 Marime text
Spre deosebire de toți ceilalți seniori ai teatrului constănțean omagiați cu prilejul evenimentului din 12 iunie 2018, la inițiativa ZIUA de Constanța, actrița Valentina Șambra se bucură de o bogată rememorare a carierei sale strălucite datorită celor doi fii ai săi, Dan și Radu, care îi cinstesc exemplar memoria. Inginerul Dan Șambra a realizat un site, romaniaforum.info, pe care a urcat fotografii, documente biografice, o cronologie a repertoriului Teatrului de Stat constănțean, dar și date din istoria orașului, iar galeria foto de la acest episod îi aparține în întregime. Această galerie se regăsește și pe site-ul cotidianului ZIUA de Constanța, AICI.
Valentina Șambra a fost una dintre cele mai longevive actrițe ale teatrului de stat constănțean (1952-1984), de o frumusețe hollywoodiană, traversând egal anii și rolurile, indiferent de mărimea acestora, peste 70 la număr. Născută la Constanța în 1928, absolventă a Liceului „Domnița Ileana”, începe să joace la Teatrul de amatori „Filimon Sârbu”, ca apoi să fie selecționată, în 1952, să joace în nou-înființatul Teatru de Stat. Și a făcut-o cu mult devotament, dăruire, talent.

Cu prilejul evenimentului mai sus amintit, ZIUA de Constanța și-a dorit să întărească respectul pe care constănțenii i-l datorează, prin acordarea Medaliei „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, inițiată de Consiliul Județean Constanța, și scrisoarea de recunoștință a Primăriei Constanța.

Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian, ambele rafinate observatoare ale fenomenului artistic constănțean, au surprins în cartea „Thalia Ex Ponto“ carierele unor artiști printre care și Valentina Șambra, din care vă propunem un fragment.

Cartea se găsește, în varianta digitalizată, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța și poate fi accesată AICI.

Calmă, gravă, controlată, lucidă, distanțată, Valentina Șambra aducea permanent în scenă nota de echilibru care face atâta bine în tumultul unui spectacol. Mi-o amintesc foarte tânără, în rolul Domniței Anca din "VlaicuVodă", jucând alături de George Vraca. Și trebuie să spun că toate acele calități pe care le-am enumerat au ajutat-o să poată face față colosului care era Vraca. Au realizat împreună un cuplu (soră-frate vârstnic), care cu o extraordinară economie de gesturi și tonuri, aducea lacrimi în ochii fiecărui spectator.
Tot tânără mi-o amintesc în Vivie din "Profesiunea d-nei Warren", făcând față altui monstru, Mania Antonova. Vizavi de personalitatea și clocotul cu care venea aceasta, Șambra - învăluită în fumurile unei țigări din care "trăgea" bărbătește - abordase o răceală tăioasă, care o făcea pe mamă să bată în retragere.

A jucat în "Înșir-te mărgărite" (Cosânzeana), "Cum vă place" (Audray), "Don Carlos" (Elisabeta de Valois); "D'ale carnavalului" (Didina), "O noapte furtunoasă" (Veta), "Azilul de noapte" (Anna) și în multe alte spectacole. Spre ieșirea la pensie mi s-a fixat în memorie cu chipul Lenei, gaița plângăcioasă din piesa lui Al. Kirițescu.

Soție și mamă foarte devotată a născut, crescut și educat doi băieți, de care era foarte mândră. Și avea motive să fie.
S-a stins din viață în vara anului 2000, la 70 de ani abia trecuți, cu aceeași discreție cu care trăise întreaga viață.

Citește și:

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (lX) - galerie foto

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Dan Sambra 19 Aug, 2018 21:33 Va multumesc.







Cele mai recente postari