Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:19 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Aneta Forna Christu (galerie foto)

ro

11 Jul, 2018 00:00 3489 Marime text
UNITER i-a conferit Anetei Forna Christu, în anul 2011, Premiul special pentru teatrul de păpuşi şi marionete, iar ZIUA de Constanţa, printr-un gest de aleasă preţuire, pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, i-a acordat Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
 
După aproape şase decenii în slujba teatrului, performanţele sale au devenit un ambasador al culturii române în străinătate.
 
Aneta Forna Christu s-a născut în 1939, la Tuzla, Constanţa, devenind, în 1957, actriţă a Teatrului de Păpuşi Constanţa. A interpretat peste 100 de roluri, dintre care 80 principale. A jucat în mii de spectacole la sediu şi în deplasare. A creat roluri memorabile în spectacole regizate de Claudiu Cristescu, Margareta Niculescu, Geo Berechet, Andrei Belgrader, Silviu Purcărete, Cristian Pepino, Mona Chirilă, Philip Osment (Anglia).
 
Aneta Forna Christu este unul dintre cei mai mari artişti păpuşari din România. Rolurile din spectacolele „Micul prinţ”, „Copilul din stele”, „Regele cerb”, „Roxy şi bătrânul leu” se înscriu în cartea de aur a teatrului de animaţie românesc.
 
Creaţiile sale au fost distinse cu 17 premii şi diplome la festivaluri de gen din România, Croaţia, Bulgaria, Belgia, Franţa, Italia, Polonia şi Rusia. În 2001, UNIMA România - organizaţia mondială a marionetiştilor, secţia română - şi Teatrul Ţăndărică i-au acordat premiul pentru excelenţă în animaţia românească, pentru creaţiile sale artistice excepţionale, pentru aportul remarcabil la consolidarea prestigiului internaţional al teatrului de păpuşi românesc şi pentru formarea profesională a multor generaţii de artişti păpuşari.
 
În 1997 a colaborat cu Teatrul Old Vic din Bristol, interpretând un rol în spectacolul „Cu dragoste, Nicolae”, iar în 2001 a lucrat cu Theater Center - Londra, în spectacolul „Micuţa Violeta şi îngerul”. A regizat spectacolele „Harap Alb”, „Surprize de Crăciun”, „Iată vin colindători” şi recitalul „Păpuşa, prietena mea”.
 
Colega şi prietena sa Anaid Tavitian i-a dedicat în cartea „Metamorfoza unui vis“ câteva pagini, unde puteţi lectura inclusiv un interviu foarte interesant. Cartea se găseşte, în varianta digitalizată, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa şi poate fi accesată AICI
 
Citeşte şi:

60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Aneta (Nuţi) Forna Christu, distins ambasador al teatrului românesc de animaţie

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari