#citeșteDobrogea Activitatea publicistică a mircistului Horia Roman, unicul băiat al primarului I.N. Roman
09 Dec, 2020 00:00
09 Dec, 2020 00:00
09 Dec, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2844
Marime text
Avocatul, publicistul, poetul și scriitorul Ioan N. Roman (20 iulie 1866 – 12 iulie 1931), fost primar al Medgidiei și al Constanței, dar și membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Constanța a avut cinci copii: Bonifaciu, Mariana, Viorica, Marta Eugenia Christina şi Horia.
În fotografia ce ilustrează acest articol este înfăţişat Horia Roman (9 decembrie 1910 – 23 decembrie 1982) într-o fotografie din fondul familial Ioan N. Roman la volanul unei frumoase maşini de epocă, pe străzile Romei, capitală europeană care i-a devenit cămin vlăstarului familiei Roman, care şi-a găsit şi sfârşitul pe acele meleaguri.
Fotografiile fac parte din fondul familial Ioan N. Roman, care a fost preluat de Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale în 2007, prin donaţie de la prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, nepotul lui Mircea Prisiceanu, ginerele lui Ioan N. Roman, fostul primar al Constanţei (1910).
În urmă cu patru ani, în cuprinsul numărului 26 al revistei „Datina”, editată de Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T.Burada” al Consiliului Județean Constanța, am găsit un interesant articol semnat de dr. Laura Basso, verişoară de gradul doi cu Cecilia Roman - nepoata cunoscutului I.N. Roman şi fiica lui Horia Roman.
În fapt, este partea a doua a unui serial intermediat de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, redactor șef al revistei „Datina”, autor a numeroase monografii și un pasionat cercetător al biografiilor personalităților dobrogene.
La fel de pasionată de arborele său genealogic se dovedește și dr. Laura Basso.
„Bunica mea, Foschiatti Maria Teresa, poreclită Miuzza (Miuţa), era sora mamei Ceciliei Roman (Foschiatti Lucrezia, poreclită Tessa). Tatăl meu, Claudio Basso, este văr primar cu Cecilia Roman.
În certificatul de naştere eliberat de Primăria municipiului Constanţa, pe care l-am găsit în casa mătușii mele Cecilia, scrie că Horia Roman s-a născut la 9 decembrie 1910, ora 12, în casa părinţilor săi din str. Carol 121, că a fost declarat cu numele Ion Radu Horia, fiul lui Ioan N. Roman, de 45 de ani, de profesie avocat, şi al Ceciliei, fără ocupaţie, de 38 de ani. A fost cel mai mic copil al familiei Roman şi singurul băiat. Horia Roman a făcut primii ani de şcoală în Constanţa, la «Mircea», apoi la Liceul «Sf. Sava» din Bucureşti, avându-l coleg printre alții pe Eugen Ionescu, după cum arată o fotografie de grup. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, deşi nu a profesat niciodată.
A lucrat în redacţia ziarelor Adevărul (unde tatăl său fusese prim-redactor) şi Dimineaţa, a scris pentru revistele Stânga şi Cuvântul liber, la care
a fost secretar general de redacţie (1932-1936), pentru ca, mai apoi, timp de 5 ani (1937-1942), să fie angajat la ziarul Timpul, sub direcţia lui Grigore
Gafencu.
În paralel, Horia Roman are frecvente colaborări şi în diverse publicaţii dobrogene: Dacia, Dobrogea Jună, Revista dobrogeană. În 1942 este trimis corespondent al Agenţiei naţionale de ştiri RADOR la Roma, iar legaţia României îl acreditează ca ataşat de presă pe lângă Sfântul Scaun. În 1946, Horia Roman, la anii tinereții se stabileşte definitiv în Italia. Casa Roman din Via Santa Aurelia din Roma, unde a locuit în ultimii săi ani de viaţă, întreţinea o atmosferă românească.
În acest spaţiu de intimitate culturală veneau deseori Picasso, Fellini, Andre Malreaux, Eugenio Montale, Eugen Ionesco, Mircea Eliade”.
Citește și:
#citeşteDobrogea: Inedită epistolă a memorialistului constănţean Horia Roman. 109 ani de la naştere
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii