Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:05 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Prof.univ.dr.Tasin Gemil, la aniversare

ro

21 Sep, 2021 00:00 2957 Marime text
  • Istoricul Tasin Gemil aniversează astăzi 78 de ani
 
Născut pe 21 septembrie 1943, la Medgidia, judeţul Constanţa, Tasin Gemil este unul dintre cei mai prestigioși slujitori ai muzei Clio din România. 

Profesor, timp de două decenii, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, actualmente îndrumător de doctorat la universitatea clujeană Babeș-Bolyai, cercetător neobosit al istoriei moderne și contemporane, fondator și director al Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, Tasin Gemil și-a lansat de curând un nou volum, „Tătarii. Relații cu otomani și români”, cuprinzând studii redactate și publicate în ultimii treizeci de ani.

Lansarea a avut loc în orașul său natal, al cărui cetățean de onoare este, evenimentul fiind organizat de Primaria municipiului Medgidia, în colaborare cu Asociatia Culturală “Mehmet Niyazi”.
 
Volumul aduce la lumină o perspectivă nouă, integratoare, asupra etniei tătare, a cărei etnogeneză este prea puțin cunoscută în România și în lume, speranța autorului fiind aceea de a reabilita o etnie cu o istorie zbuciumată, dar care ne-a dat atâtea personalități de valoare.
 
Profesorul Gemil abordează în lucrare, cu prioritate, prezența tătarilor în Dobrogea și Bugeac, raporturilor Hanatului din Crimeea cu Poarta Otomana, precum și situația actuală și de perspectivă a comunității tătare din țara noastră.
 
„În această carte, eu am încercat să refac adevărul despre tătari. Istoria tătarilor se numără printe puținele istorii din lume care au fost atât de mult calomniate și ponegrite. Mai cu seamă de către istoricii ruși, care nu au putut  ierta tătarilor faptul că ei au fost singurii din istorie care au îngenuncheat Rusia”, susține autorul. 
 
La cei 78 de ani pe care îi împlinește astăzi, se poate lăuda cu o carieră de anvergură, atât în domeniul academic, cât și ca scriitor, cercetător sau diplomat, fiind primul ambadador musulman al României.

Îi urăm și noi sănătate și forță de muncă, pentru a-și duce mai departe misiunea asumată și pasiunea pentru promovarea adevărului istoric.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:
ZIUA-n amiaza mare Tasin Gemil își dorește elaborarea unei istorii reale a tătarilor

 #citeșteDobrogea: Istoricul Tasin Gemil, la ceas aniversar. Biografia unui dobrogean de rang înalt

 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii