Constanța acum 100 de ani Bugetul orașului, discutat de consilieri în ședință secretă
25 Sep, 2024 17:00
25 Sep, 2024 17:00
25 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1331
Marime text
- Prefectul din județul Durostor, acuzat de crimă
- Polițist prins când lua mită
- Nestor Ștefanatos a scăpat de arest
- Cui îi este folositor bolșevismul?
- Informația comiterii unei fapte de contrabandă a fost dezmințită
27 ianuarie 1924 în paginile ziarului „Dacia”
Pe 27 ianuarie 1924 apărea numărul 20 din ziarul „Dacia”.
Primul subiect adus în discuție este ședința comunală, unde s-a vorbit despre buget. Întrevederea cârmuitorilor Constanței de atunci a fost secretă.
„După cum am prevăzut,
Eri, consiliu s-a ținut,
Dar fiind vorba de buget,
S-a ținut în mod secret:
Soarele nu vede una
Cu ce vede noaptea, luna...”
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constantin Irimescu, fondatorul „Dacia”, semnează unul dintre editorialele acestui număr. Textul reprezintă atât o continuare a editorialului semnat în numărul 15 din 22 ianuarie, cât și constatări la răspunsul trimis de Ilie Mecu, președintele Casei de Gaj din județul Constanța, încorporat în numărul precedent al ziarului. Constantin Irimescu își dă dreptate asupra faptului că populația din județ și din Constanța nu va putea primi cota ce i se cuvine din despăgubirile afeerente taxelor vamale. „D. Mecu îmi răspunde si cu cifre și date îmi dovedește ca a întocmit și trimis la timp tablourile pe anii 1922 și 1923. Mai la vale, însă, declară ca «după terminarea acestor tablouri, au început înscrierile la un nou export de 1200 vagoane». Și înscrierile la acest export, terminându-se abia la finele anului expirat, iar aducerea cerealelor începând în luna Decembrie 1923 și urmând a continua încă 2 sau 3 luni de acum înainte, este evident că trimiterea tablourilor cu taxele creditate nu se va putea face, pentru acest export, decât după terminarea lui, fiindcă până atunci nu putem ști ce cantități anume vor aduce acei înscriși, în contul cotelor ce li s’au «repartizat»“, este un pasaj din text.
Urmează apoi două știri externe, cu titlurile: „Banca olandeză a ridicat taxa scontului” și „Macdonald și Liga Națiunilor”.
Prefectul din județul Durostor, acuzat de crimă
Materialul următor este semnat de redacția „Dacia” și este intitulat „Cerem pedepsirea prefectului Pucerea, ori a defăimătorilor”. Textul are legătură cu acuzațiile de crimă aduse prefectului județului Durostor, doctorul Tașcu Pucerea. Redactorii „Dacia” cere guvernului să demareze o anchetă și să-l pedepsească pe prefect așa cum se cuvine dacă va fi găsit vinovat de acuzații. De asemenea, cer pedepsirea celor care au lansat acuzațiile în cazul în care acestea sunt nefondate, socotind că induc în eroare justiția și opinia publică.
Polițist prins când lua mită
Colectivul redacțional prezintă mai departe știrea arestării unui agent de poliție, prins în momentul în care lua mită. Numele agentului este Ion Ciorogaru și el a fost arestat pentru luare de mită de la cizmarul Donciu, a cărui afacere funcționa pe baza materialelor furate. Ion Ciorogaru i-a cerut 500 de lei mită pentru a nu da afacerea în vileag. Această întâmplare s-a petrecut în urmă cu două zile înainte de tipărirea acestui număr. În acea după-amiază, Donciu și Ciorogaru s-au întâlnit pentru tranzacție, dar în prealabil, cizmarul l-a anunțat pe Geniloni, comandantul de sergenți. El l-a prin în fapt pe agentul de poliție și l-a arestat.
Iată ce știri au fost relatate la „Faptele zilei”:
- Dezertor arestat. Poliția a dat concurs pentru arestarea dezertorului Dumitru Dumitru, de către patrula comenduirei.
- Agresori. Poliția a arestat pe individul Ivan Niculae din str. Ștefan cel Mare 80 și pe soldatul Ilie Alexe din reg. 34 infanterie, fiind agresivi pe stradă.
- Pungaș arestat. Poliția a arestat pe pungașul Dumitru Mesarici, un vechi client al ei care ar fi comis acum câteva zile, alte pungășii.
- Furt. D-lui căpitan Amet Mustafa din str. Alexandru cel Bun 5, i s’a furat din casă albituri.
- Un elev de liceu, denunță pe tatăl său. Poliția menține arestat pe elevul de liceu Ionel Gligor, care a denunțat fals pe tatăl său Niculae Gligor, cu privire la un furt.
- Arestări. Parchetul a arestat pe camionagiul Chirea V. Chirac, pentru violențe asupra soției sale.
- Poliția a arestat pe femeile Maria Mirică și Didina Mihăilescu, bănuite pentru furturi.
Nestor Ștefanatos a scăpat de arest
Urmează alte calupuri de știri naționale și internaționale astfel: „Adunarea Națională semnează înlăturarea dinastiei”, „Deraierea unui tren express” și „Mare viscol la Constantinopol”, „Înmormântarea lui Lenin” și „În jurul recunoașterei guvernului rus de către Anglia”. Între aceste știri se vorbește și despre punerea în libertate a lui Nestor Ștefanatos. După ce mandatul său de arestare a fost infirmat de Tribunalul Constanța, prim-procurorul a făcut apel la Camera de punere sub acuzare de pe lângă Curtea de Apel. Instanța în cauză a „dat o ordonanță prin care ridică starea de arest în care se afla Ștefanatos”.
Citește și: Constanța acum 100 de aniZiarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Un material publicitar inserat în prima pagină a ziarului este promovarea cabinetului medicului B. Tatarski.
Cui îi este folositor bolșevismul?
Ax. Poni apare în acest număr, la „Cronica zilei” cu textul „Bolșevism” în care susține că această doctrină este folositoare doar persoanelor cu funcții din ministere.
„Furt de 15.000 de lei” este titlul următorului material. Redacția informează că poliția a arestat cu o zi în urmă pe Niculae Caracula, complicele lui Ion Florescu, care i-a furat unui marinar de pe vasul „Siretul” suma de 15.000 de lei.
Arac. semnează al doilea editorial al acestui număr. Intitulat „Feminismul și moda”, textul vorbește despre emanciparea femeii, în special emanciparea politică. Concluzia la care a ajuns autorul editorialului este că emanciparea femeii în politică poate fi posibilă doar dacă ele renunță la a mai fi în pas cu moda, făcând pe placul croitorilor.
Pe a doua pagină sunt relalate evenimentele din ședința consiliului comunal. Ținută sub președinția lui Virgil Andronescu, ordinea de zi a ședinței a cuprins următoarele puncte: bugetul, apa și lumina.
„D. primar a făcut apoi o lungă expunere a chestiunii apei, arătând trei posibilități de a putea face instalațiile necesare: cerând un împrumut ministerului de finanțe, unul la societățile petrolifere din localitate, sau un împrumut între chiar cetățeni orașului Constanța. S-a hotărât apoi comandarea contoarelor necesare pentru controlul curentului electric în consumație, pentru a înlătura pe viitor fraudele. Eri fiind licitația pentru acordarea concesiunei de iluminat și tranvai și neprezentându-se nici un concurent, licitația a fost amânată pentru 15 Mai a. c., mai ales că diverse societăți și Întreprinderi străine au cerut un timp pentru studierea concesiunei. După aceste discuțiuni s-a declarat ședința secretă”, se arată în text.
De asemenea, în cadrul ședinței, s-a hotărât formarea unui comitet de judecată a funcționarilor, pentru a aplica statutul funcționarilor.
Citește și: Constanța acum 100 de aniRomânia după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Informația comiterii unei fapte de contrabandă a fost dezmințită
Iată ce s-a prezentat la rubrica „Informațiuni”:
- Din pricina crizei, în Capitală, un mare număr de întreprinderi industriale și comerciale, și-au închis porțile, licențiind pe funcționarii și lucrătorii lor. Averi imense sunt vândute la licitații pentru sume ridicule.
- Examenele particulare la școala superioara de comerț din Constanța, vor începe din ziua de Vineri 1 Februarie a. c. ora 8 dimineața.
- Oficiul poștal din Constanța angajează imediat doi șoferi. Amatorii se vor adresa d-lui diriginte al oficiului.
- Încasatorul nostru Suliman Nasurla este invitat a trece de urgență pe la administrația ziarului nostru spre a preda socotelile și carnetul ce poseda cunoscând ca în caz contrariu ne vom, adresa parchetului.
- D. Șef al vămii ne autoriză să desmințim o pretinsă contrabanda anunțată de un ziar local. Nu s’a comis nici o contrabandă la sosirea vasului ”Împăratul Traian” și nu s’au dresat deci nici un fel de acte.
- O delegație a proprietarilor de automobile, s'au prezentat eri d-lui primar cerând aplicarea taxei comunale de 20 lei pe zi, numai timp de 6 luni pe an, motivând aceasta prin inactivitatea automobilelor în orașul nostru, în timpul iernii. Cererea a fost respinsă.
- Muncitorii de port, au ținut eri o întrunire, în sala sindicatelor din Str. Ștefan Mihăileanu. Se pare că noi conflicte vor avea loc, din pricina prețurilor.
- La clubul țărănist, a avut loc eri, adunarea comitetului excutiv orășenesc.
- Poliția invită pe tinerii contingentului 1924, ce n'au primit ordinele de chemare să se prezinte la prefectura de poliție pentru a-și le ridica.
Iată programul spectacolelor:
- La Elita Cinema, de azi și în zilele următoare rulează celebrul film NECUNOSCUTUL dramă familiară în 6 acte. La fine o comedie în 2 acte Regele Talibatac.
- La Teatru Cinema «REGAL» cu începere de astăzi va rula marele film „DESCHIDEȚI OCHII”. Copii de ambele sexe sub 16 ani nu sunt admiși.
- La teatrul cinema «Arena Grand" cu începere de astăzi și în zilele următoare rulează celebrul film „EROUL ZILEI” dramă în 7 acte. Între pauze trupa de reviste sub conducerea d-lui C. Fotache vor juca o comedie din franțuzește.
Citește și: Constanța acum 100 de aniVirgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Segmentul publicitar al numărului 20 este similar cu cel precedent.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Ce a decis instanța în cazul tânărului care ar fi insultat familia regală din Grecia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii