Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:43 13 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Cum arăta începutul lui februarie 1925 în urbea tomitană

ro

08 Apr, 2025 17:00 1377 Marime text

  • Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
  • Avem în vedere săptămâna 4 – 8 februarie 1925.

  • În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).

 
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 4-8 februarie 1925 (ziarul „Dacia” nu mai publică ediția de luni în anul 1925 și ediția de marți din această săptămână nu a fost indexată în Arcanum). Vom prezenta: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
 
Editorial
 
Cele cinci numere ale ziarului dobrogean „Dacia”, aferente săptămânii 4-8 februarie 1925, cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează:
 
„Constanța în criză culturală” – Autorul editorialul este Octav. Goruneanu care deplânge faptul că în Constanța nu s-a organizat nicio manifestare culturală, în opoziție cu situația din celelalte colțuri ale țării. El este de părare că, deși presa constănțeană încearcă să aducă publicului subiecte din acest domeniu, adevăratele entități care pot potența cultura sunt asociațiile de profil.
 
„Constanța în decădere?” – Realizat la subrubrica „Anchetele noastre”, „Constanța în decădere” este un editorial ce apare în două părți, în edițiile din 5 și 6 februarie 1925. În prima parte, autorul Al. Dratski pornește de la ideea că activitatea urbei tomitane este în criză. El clasifică activitatea astfel: iarna-primăvara – centru de trafic și vara-toamna târziu – stațiune balneo-climaterică. Neavând infrastructura necesară pentru cele două destinații, Al. Dratski este de părere că în acest menținând această stare de fapt, Constanța va intra pe un trend descendent. De la această idee, autorul a pornit ancheta pentru a-și da seama dacă orașul de la malul mării progresează sau regresează.
 
„În Orient reîncepe fierberea” – În ediția de sâmbătă, 7 februarie 1925, Octav. Goruneanu abordează o temă externă în editorialul său. Este vorba despre decizia Guvernului turc de a-l expulza pe Patriarhul Bisericii Creștine Ortodoxe din Constantinopol.
 
„Pomelnicul lipsurilor Constanței” – În continuarea editorialului „Constanța în decădere?”, Al. Dratski prezintă punctul de vedere al lui Tulea Weibuch, vicepreședintele Uniunei comercianților de cereale din Constanța. cu privire la subiectul abordat în anchetă. Întrebat dacă Constanța decade din punct de vedere comercial, el a răspuns: „Da, decade și încă cu pași repezi”.
 
Politică și administrație locală și centrală
 
„Fuziunea și eleltalte partide de opoziție” – Știrea din sfera politicii centrale prezintă ultimele noutăți legate de fuziunea dintre Partidul Poporului și Partidul Țărănesc. Astfel, aflăm că Partidul Poporului acceptă fuziunea dar o condiționează, în timp ce Partidul Țărănesc refuză. Ne mai este adus la cunoștință că Ion Mihalache a fost ales șef al Partidului Țărănesc.
 
„Ședința consiliului comunal” – Consiliul comunal s-a întrunit sub președinția lui Virgil Andronescu. În cadrul acestia, s-a descis să se aducă mari cantități de făină pentru aprovizionarea orașului din județul Caliacra. De asemenea, s-a decis să se facă eforturi pe lângă Guvern pentru deschiderea Cazinoului.
 
„Sfatul negustoresc Constanța” – Se aduce în atenția publică faptul că a fost convocată adunarea generală ordinară pentru data de 8 martie.
 
„Fuziunea proclamată” – O telegramă din București anunță că Partidul Național și Partidul Naționalist al Poporului au fuzionat. La rândul lui, Simion Mehedinți, profesor universitar la Universitatea din București anunță că „va lansa un apel către țară, prin care va chema la luptă într-un partid, toate elementele moderate din partidul țărănesc precum și din alte partide opoziționiste.” În noul partid vor intra toți nemulțumiții din Partidul Național în frunte cu Goldiș și din Partidul Poporului.
 
„Complotul comunist din Cadrilater” – Din această știre aflăm că în comunele Aliman și Regep-Cuius din județul Constanța s-au găsit depozite de munițiuni și s-au descoperit diverse comploturi comuniste. Au fost arestați 39 de capi ai acestei mișcări. În acest context, la Silistra a sosit ministrul Mărdărescu, care, împreună cu inspectorul general al siguranței din Dobrogea Ștefu, vor continua ancheta. Organele abilitate au descoperit organizații comuniste care împreună cu bandele bulgărești intenționau să dea o lovitură în felul celei de la Tatar Bunar (Basarabia) pentru ocuparea Cadrilaterului.
 
O serie de articole mai fac vorbire despre: „Alegerile de la corporația locală”, „România n-a solicitat niciun împrumut”, „Plata impozitelor” și „Consfătuirea de la Sfatul Negustoresc”.
 

Nenorocirile“ locale

„Crima de la bariera orașului” – Săteanul Cherim Omârzac, venind spre Constanța, a fost oprit de o bandă de bandiți care au început să-i scotocească prin buzunare. După ce au găsit o mică sumă asupra lui, tâlharii au început să-l bată, crezând că mai are bani la el. Încercând să fugă, săteanul a fost împușcat în piciorul drept. Ulterior, a fost transportat la spital de niște țărani care au auzit focurile de armă.

„O crimă misterioasă în localitate?” – Subcomisarul Liftan îl anchetează pe tânărul N. Ifrim suspectat de Siguranță că ar fi comis o crimă. În camera lui de la Hotelul Europa, a fost găsită o cămașă plină de sânge. Arestatul a negat că ar avea vreo legătură.

„O societate de asigurare excrocată” – Societatea de asigurare „Asigurarea Românească” sucursala Constanța a reclamat poliției pe achizitorul ei, Weintraub, pentru că a excrocat-o cu o sumă de 500.00 lei. Reclamantul a fost reținut la poliție.

„Un hoț încearcă să se sinucidă” – Escortat de poliție, Ion Ionescu, prins în timp ce fura rufe, a reușit să scape de sub supravegherea organelor legii și a fugit spre țărmul mării, unde avea de gând să se sinucidă, însă a fost oprit de sub-comisarul Vasile Grigore.

„Incendiul din Caranasuf” – Un incendiu a izbucnit la casa locuitorului Ștefan Niculae din comuna Caranasuf jud. Constanța. Au ars acoperișul și diverse lucruri casnice. Pagubele se evaluează la suma de 15.000 lei. Focul a luat naștere dela coșul unei sobe.

Alte materiale mai fac referire la: „Spargerea din str. Carol”, „Cadavru scos de valuri la țărm”, „Spargerea din comuna Techirghiol”, „Spargerea din Murfatlar” etc.

 

Va continua.

Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.

 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“

Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.

Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.

Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.

Citește și:

ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari