Constanța acum 100 de ani Luna februarie 1925 în presa vremii (I)
11 Apr, 2025 17:00
11 Apr, 2025 17:00
11 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
999
Marime text


- Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
- În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 10-15 februarie 1925.
- În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 10-15 februarie 1925 (ziarul „Dacia” nu mai publică ediția de luni în anul 1925). Vom prezenta: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
Editorial
„Lovitura bolșevicilor în Dobrogea, a dat greș” – Primul editorial face referire la descoperirea bandelor comuniste, un subiect amintit și în articolul precedent. Concret, în Cadrilater au fost organizate mai multe bande comuniste care urmăreau să răstoarne administrația românească din Dobrogea. Unul dintre membrii grupării, Enachef, a fost arestat și a mărturisit cine mai făcea parte din organizație.
„Deschiderea Cazinoului” – Autorul O.G. aduce în discuție faptul că în ultima ședință de consiliu comunal, consilierul Pompei Ciupercescu a cerut să se dea avizul pentru redeschiderea Cazinoului începând cu vara lui 2026, pe motiv că orașul de la malul mării are de sufrit câtă vreme clădirea emblematică nu poate fi folosită.
„Expozeul d-lui Vintilă Brătianu” – În acest editorial N. Paltin aduce în atenția publică faptul că ministrul de Externe, Vintilă Brătianu, delegat la conferința financiară de la Paris, de unde era așteptat să se întoarcă cu un împrumut obținut pentru România, a eșuat în această misiune.
„Nouile orientări” – Același N. Paltin semnează textul de opinie scris la subrubrica „Cronică politică”. Acesta vorbește despre noul pesiaj politic din România de după Primul Război Mondial, unul în care democrații au mai multă putere.
„Constanța decade” – Și în această săptămână întâlnim editoriale scrise după derularea unei anchete privind subiectul unei posibile decăderi a orașului Constanța. Pe 14 februarie ne este propus textul „Ce ne spune d. I.D. Xantopol, cunoscut cerealist din localitate. – Mașinațiunile parlamantarilor din Galați și Brăila”. „Chestiunea decăderei Constanței și a comerțului ei, preocupă în ultimul timp, întreaga lume negustorească constanțeană, fără însă să ocupe îndeajuns pe cei ce port pe umeri, sarcina de a veghea ca orașul nostru, nu numai să rămâie la înălțimea lui, ci, să și progreseze în toate ramurile de activitate.Adevărul este, că după moartea regretatului rege Carol I, care în tot timpul domniei sale, a arătat un deosebit interes pentru Constanța, nici un om de stat nu s-a interesat de soarta primului port al României”, a fost declarația lui I.D. Xantopol.
„Constanța de altădată” – Pe subiectul tratat și în ediția anterioară, jurnaliștii „Dacia” au stat de vorbă cu Suliman A. Hamid, cunoscut comerciant și membru al Camerei de Comerț și Industrie din localitate, pe tema comerțului din Constanța. Hamid este de părere că această activitate are de suferit, cât timp politicienii nu acordă atenția cuvenită portului Constanța.
Politică și administrație locală și centrală
„Sărbătorirea d-lui I. Mihalache” – Mai mulți membrii ai Partidului Țărănist - secția Constanța s-au adunat la localul clubului de pe strada Tudor Vladimirescu, discutând despre situația politică a țării. Ulterior, ei au mers la restaurantul „La Roata Lumii” din str. Moldovei, unde l-au sărbătorit pe I. Mihalache, proaspăt ales șef al Partidului Țărănist.
„Ședința consiliului superior al Armatei” – În această ședință prezidată de Principele Carol s-au atins următoarele subiecte: proectul de organizare al marelui stat-major, reorganizarea școalei de război chestiunea reorganizării unităților și a cadrelor in armată.
„Guvernul și vadul comercial” – La Ministerul de Comerț, secretarul general al ministerului I.N. Angelescu a primit o delegație din partea Blocului comercianților și industriașilor care s-a interesat de stadiul lucrărilor pentru întocmirea proiectului de lege referitor la reglementarea vadului comercial. Aceasta a fost înștiințată că proiectul nu a fost încă întocmit.
„Consfătuirea de la Sfatul Negustoresc” – Membrii Sfatului Negustoresc s-au întâlnit în ședință sub președinția lui Ilie Mecu, care „a dat lămuriri pe larg asupra compatabilității obligatorii a comerțului, relevând condițiunile esențiale ale comptabilității, pentru unei bune ca registrele să fie socotite ca regulat ținute”.
„Crearea patriarchatului” – În ședința din 12 februarie, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru înființarea patriarchatului. „Reprezentanții tuturor partidelor din opoziție, au ținut sa exprime satisfacția lor pentru noua instituție, să prezinte urări noului patriarh Miron Cristea”.
„Nenorocirile“ locale
„Tăiat de tren” – Aflăm că săteanul Petre Pandeoru din comuna Malzilar a fost surprins pe șină de trenul de persoane de Bazargic și a fost omorât.
„Incendiul de aseară” – Un incendiu a izbucnit în localul ocupat de comandamentul diviziei a 9-a din str. Scarlat Vârnav. „Focul a luat naștere de la bucătărie și s’a întins cu repeziciune, astfel că până la sosirea pompierilor, flăcările consumaseră un perete și o parte a tavanului.” Pompierii au reșit să stingă incendiul după o oră și au stabilit că vinovăția i-a aparținut bucătăresei Adina Cheler, care a încărcat prea mult mașina de gătit.
„Spargerea din Dobromir” – Răufăcătorii i-au spart casa lui Mehmet Iusuf Ali din comuna Dobromir, județul Constanța și i-au furat mai multe lucruri casnice, dar și suma de 600 de lei.
„Accident de muncă” – Muncitorul Tigran Varjanian din Constanța a primit îngrijiri la spital, după ce o scară i-a căzut pe picior și i-a provocat o rană gravă.
„Un ceferist tăiat de trenul Constanța - București” – Trenul no. 803 a surprins pe linie în triajul Gării Ciulnița pe ceferistul Stanciu Țățu din județul Ialomița pe care l-a tăiat. Până să fie transportat la spitalul din Fetești, acesta a sucombat.
Alte materiale mai fac referire la: „O nouă spargere”; „Sinuciderea din Dobrogi”; „Furtul din Cicrârcci”; „Călcată de căruță”; „Un proprietar model” etc.
Va continua.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii