Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 28 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Un copil strivit de o trăsură, o ședință de partid și vase scufundate de pirați, printre subiectele urbei de la malul mării

ro

27 Oct, 2024 17:00 744 Marime text
 
  • Editorialul, semnat de fondatorul ziarului „Dacia֧“, Constantin Irimescu, este intitulat „Să mergem cu Anglia“. 
  • Rubrica semnată de Dra. abordează, după cum ne-am obișnuit, probleme din sfera administrației publice. 
  • Rubrica „Literare“ ne arată o poezie semnată de Nicolaie I. Butucescu, intitulată „În calea ta“. 
  • „O mare sărbătoare a conservatorilor progresiști“ este anunțată.
  • Un generos articol comemorativ redă biografia lui Riccardo Carisio.
  • „Nenorocirea din str. Vlad-Țepeș“
  • Crimă în mijlocul nopții
  • „Vase scufundate de pirați?“
Numărul 11 al ziarului constănțean „Dacia“ este publicat, sub  semnătura aceluiași colectiv redacțional, într-o zi de marți, 12 februarie. Parabola din antetul primei pagini ironiează, de data aceasta, situația impozitelor pe care le plăteau românii:
 
„Printre cei ce au făcut apel contra impunerii fiscale, e și M. S. Regele.
Când cetățenii fac apel și regele face la fel,
Înseamă că deși tronează,
Vintilă-i cel ce guvernează,
Că Bucureștii nu-i nimica,
Iar capitala, e Florica...“
 
Editorialul, semnat de fondatorul ziarului „Dacia֧“, Constantin Irimescu, este intitulat „Să mergem cu Anglia“. Rândurile scrise de Irimescu, avocat de profesie, surprind numeroase noțiuni de drept internațional public, în contextul istoric al încercării asigurării păcii mondiale prin crearea unei comunității internaționale unite. Irimescu respinge totuși ideea alăturării României într-o comunitate care să comporte și „țările dușmane“ României.
 
Rubrica „Prin dărac“ prezintă un articol publicat sub pseudonimul Arac. Subiectul principal este o anumită văduva Eleonara în jurul căreia gravitează o serie de situații și ipostaze.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI. 

Rubrica semnată de Dra. abordează, după cum ne-am obișnuit, probleme din sfera administrației publice. De data aceasta în articolul intitulat „Să sperăm…“ se face vorbire despre bugetul local. Autorul arată cum în 1922 primarul „se întorsese din Capitală cu bugetul aprobat de minister și cu o doză de promisiuni pentru cetățenii ce așteptau o îmbunătățire a traiului în Constanța“. Însă acele promisiuni nu s-au îndeplinit nici până în 1924, când este aprobat un nou buget local. Autorul „speră“ că de data aceasta vor fi îndeplinite cele asumate.
 
Rubrica „Cronica zilei“, semnată de celebrul Ax. Poni, pseudonimul autorului rubricii, prezintă articolul „Vânătoarea“.
 
Rubrica „Literare“ ne arată o poezie semnată de Nicolaie I. Butucescu, intitulată „În calea ta“. Redăm prima strofă din aceasta:
 
„În calea ochilor tăi negri
Ți-apar așa ca din povești
Și te întreb cu glasul stins
Dacă tu încă mă iubești […]“
 
Paginile ziarului prezintă numeroase știri locale, naționale și internaționale.
 
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.

Ședință festivă de partid

„O mare sărbătoare a conservatorilor progresiști“ este anunțată cu prilejul împlinirii a 70 de ani a președintelui Partidului Conservator, Alexandru Marghiloman. Totodată sunt marcați și 40 de ani de „viață parlamentară“ a partidului. Astfel că se va publica un volum comemorativ, se va bate o medalie și se va organiza o ședință de partid specială.

O altă știre națională anunță „Reluarea relațiunilor ruso-turce“.

Un generos articol comemorativ redă biografia lui Riccardo Carisio, agent consular al Italiei, consul al Belgiei și directorul sucursalei băncii Theodorich&Co din Constanța. În ediția trecută ziarul anunța trecerea lui Carisio în neființă.
 
Copil „strivit“ de o trăsură 

„Nenorocirea din str. Vlad-Țepeș“, una dintre știrile locale, anunță că, Valentin Ștefănian, copil, a ajuns la spital cu răni grave după ce „s-a agățat de o trăsură“ pe strada Vlad-Țepeș, în timp ce traversa. „În goana cailor, a alunecat sub roțile trăsurii“.

„Vase scufundate de pirați?“ informează constănțenii despre situația unor vase ce „au dispărut pe Marea Neagră“. Potrivit ziarului, acestea „ar fi fost capturate și scufundate de pirați ruși“. O altă știre anunță că a izbucnit „ciuma în Caucaz“.
 
„În jurul agresiunii comercianților Arvanitis și Mangiuris“, o altă știre locală, anunță că Parchetul a deschis acțiunea publică în cazul comercianților Arvanitis și Mangiuris, situație prezentată în ediția precedentă. „Aduși și cercetați la parchet, d.procuror Vârnav a deschis contra ambilor comercianți, acțiune publică pentru lovire gravă precum și pentru ultragiul adus comisarului, în timpul serviciului“.

Crimă în mijlocul nopții

Din știrea „Crima de la fabrica «Steaua Român㻓 aflăm că o crimă a avut loc asupra unui muncitor de la cantica fabricii „Steaua Română“. Mai exact, muncitorul Ion Petrvu în drum spre casa sa din satul I.C. Brătianu din Tulcea, în timpul nopții, a fost atacat „de trei inși, dintre care unul i-a împlântat în abdomen un cuțit, lăsându-l în nesimțire“.
 
Articolul „Înviorare economică“, din rubrica „Finanțe-Comerț-Economie“ anunță revenirea economică a societății „Reconstrucția dobrogeană“, cumpărată acum de Aristide Iacob.
 
Rubrica „Faptele zilei“  prezintă câteva știri de interes  local, după cum urmează:
  • „Descoperirea din cartier“. Într-o casă părăsită „din cartierul țigăniei, a fost găsit de trecători în stare muribundă, săteanul Popa Tudor din comuna Regele Carol I, din Tulcea (n.r. - astăzi satul Tudor Vladimirescu, Tulcea)“.
  • „O încercare de spargere“. Mai mulți hoți au încercat să fure din casa lui Ilie Pascalopol, de pe strada Carol numărul 33, astăzi bulevardul Tomis.
„În jurul contrabandei de valută“ anunță o viitoare vizită a inspectorului vamal Cristea „pentru terminarea anchetei cu privire la contrabanda de valută ce ar fi fost săvârșită de firma Frații Daudachis din Constanța, împreună cu d. dr. Zaharos medicul vaporului «Împăratul Traian»“.

Este prezentat și un „Furt din port“. Mai exact de la casele serviciului P.M., soția lui Ion Comanescu, a furat 13.000 lei, precum și o mulțime de obiecte de valoare.

Rubrica „Informațiuni“ arată numeroase informații de interes pentru constănțeni, după cum urmează:
  • După știrea dintr-o ediție precedentă, potrivit căreia „consiliul județean ar fi suprimat sumele din bugetul a 13 comune ce erau menite a forma fondul de existență a gimnaziului din Adamclisi“, prefectul Negulescu a comunicat ziarului „că este inexactă știrea, deoarece nimeni nu s’a gândit vreodată la acea suprimare, ce ar fi fost dătinătoare existenței gimnaziului“.
  • Direcțiunea ziarului „Dacia“ a acționat  în instanță Frații Calidachis din localitate „pentru o scrisoare calomniatoare apărută în ziarul «Dobrogea Jună», constituindu-se totodată parte civilă cu 200000 lei, pentru prejudicii aduse ziarului“
  • Ședința „patronilor șoferi“, care ar fi trebuit să aibă loc în sala arenei cinema „Grand“, a fost amânată.
  • În localul Clubului, de pe strada Tudor Vladimirescu, denumire încă actuală, a avut loc  o consfătuire a membrilor Partidului Țărănist, filiala Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Tabloul spectacolelor și tabloul reclamelor rămân aceleași ca în edițiile precedente.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.

Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.

Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari