Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:08 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Gheorghe Petrașcu - 150 de ani

ro

08 Jun, 2022 00:00 1985 Marime text
  • Un veac și jumătate de la nașterea pictorului român Gheorghe Petrașcu, celebrat de Academia Română
 
Se împlinesc în aceste zile 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu (1872-1949), personalitate de referință a artei românești, devenit membru al Academiei Române în anul 1936.

Absolvent strălucit al Școlii de BelleArte din București, Petrașcu și-a continuat studiile la Academia „Julian“ din Paris. După o primă expoziție personală la Ateneul Român, a participat la expozițiile saloanelor oficiale românești de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin forța expresivității din peisaje și scene de interior și prin cromatica ce susține un tip de concretețe a realului.

Onorând memoria acestui mare artist român, Academia Română a organizat o conferință și o expoziție, prin Secția sa de arte, arhitectură și audiovizual, împreună cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“.

La conferința omagială „Gheorghe Petrașcu150“, care a avut loc ieri, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, a vorbit acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual, precum și dr. Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“.

Expunerile au avut ca temă implicarea în viața artistică a pictorului Gheorghe Petrașcu, în calitate de membru titular al Academiei Române, și maniera plastică de redare a realității în creațiile sale. În cadrul evenimentului a fost proiectat filmul documentar „Gheorghe Petrașcu“, realizat în anul 1973, în regia Ninei Behar, și oferit de Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română.

Cu această ocazie, Biblioteca Academiei Române a vernisat în sala „Theodor Pallady“ expoziția dedicată operei artistului. În cele 50 de guașe și desene din colecția Cabinetului de Stampe, Fotografie, Hărți, publicul poate suprinde un ritm propriu al pictorului, care dă măsura detaliilor din naturile moarte și din formele distincte ale peisajelor.

Expoziția va fi deschisă până pe 24 iunie 2022, între orele 9-14, intrarea fiind liberă.

În paralel, Biblioteca Academiei Române organizează și o expoziție dedicată pictorului Nicolae Vermont (1866-1932), ce cuprinde peste 60 de plăci de gravură din metal, toată colecția existentă în patrimoniul Cabinetului de Stampe, Fotografie, Hărți. Gheorghe Petrașcu și Nicolae Vermont fac parte din nucleu tinerilor artiști care, în anul 1901, a inițiat una dintre cele mai puternice organizații culturale românești de la începutul secolului, Societatea „Tinerimea artistică“.

Amintim că lucrări semnate de Gheorghe Petrașcu pot fi admirate și în Muzeul de Artă Constanța, precum și în secția sa de la Topalu, Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă”.
 
 

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.

Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Sursa foto: acad.ro

Citește și:

#DobrogeaAcademică: Conferințele Academiei Române, acum doar la un click distanță

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii