Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:07 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Părintele Avedis Mandalian rememorează o dată istorică în viața comunității armene din Constanța

ro

31 Mar, 2020 00:00 3040 Marime text

Mai bine de două decenii, până în martie 2012, P.C. Pr. Avedis Mandalian – absolvent al Academiei Teologice a Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, ca șef de promoție - a fost părintele paroh al Bisericii Armene a Tomisului și Dunării de Jos, păstorind, cu dăruire și creștinească iubire, armenii așezați la Pontul Euxin și pe malurile bătrânului Danubius.

În cel dintâi volum al triadei „Armeni de seamă din România”alcătuit de reputatul publicist constănțean Simion Tavitian, părintele mărturisește ce l-a determinat să devină slujitor al Bisericii Apostolice și al lui Dumnezeu: „Chemarea lăuntrică, crescută în mediul tradiției familiei mele, în care atât bunicul, cât și un unchi, au fost preoți. Apoi, am fost educat, de mic copil, în acest mediu mai deosebit al preoților, în biserică simțindu-mă ca în propria casă și ... alt om. Încă elev fiind am dorit să devin slujitor al lui Dumnezeu.
Părinții mei sunt: mama, din Ardeal, o româncă, tata, născut în Turcia și venit împreună cu familia sa, prin anii '20, în Moldova, la Suceava, unde aproape 50 de ani bunicul meu a păstorit armenii din oraș și așezările înconjurătoare.
În ceea ce mă privește, m-am născut la Mediaș și am urmat liceul la Blaj. Hotărându-mă a urma cursurile Academiei Teologice din Ecimiadzin, am părăsit în 1973 locurile natale, îndreptându-mă spre Armenia. Acolo m-am pregătit în cadrul Academiei Teologice a Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene. Este un loc și o instituție unice, situate nu prea departe de Erevan, capitala statului armean.
Am absolvit, în 1977, ca diacon, firește, pe 14 mai 1978 m-am hirotonisit, era într-o zi de Rusalii, de mâna răposatului Catolicos VAZKEN, primind, cum se procedează în asemenea cazuri, numele de preot - Avedis. După un an de slujire la parohia București, apoi șase ani (1980-1986) la Brăila- Galați- Focșani, în septembrie 1986 am fost transferat la Constanța, ca paroh al Bisericilor Armene ale Tomisului și Dunării de Jos.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Aici, ne străduim, în primul rând, să satisfacem nevoile spirituale, religioase ale credincioșilor acestor parohii și apoi, deloc de neglijat, să rezolvăm problemele laice ale comunității. Înaintea tuturor, însă, sunt datoriile noastre sfinte. Să nu uităm că o mulțime de lucruri le realizezi doar împreună cu unii credincioși, ajutat de consiliul parohial. Înfățișarea de azi a bisericii este rezultatul eforturilor noastre. Biserica a devenit acum un adevărat loc de rugăciune, frumos ornată conform cultului și respectându-se particularitățile arhitecturii armene. Ne mândrim că întreg planul de modificări interioare al bisericii, precum și execuția acesteia, ne aparțin și am considerat de datoria noastră de a o face.
Duminică, 24 noiembrie 2002, va rămâne o dată istorică în viața comunității armene din Constanța. Inalt Prea Sfinția Sa, Arhiepiscopul Dirayr Mardichian, Șeful Eparhiilor arme ne din România și Bulgaria, a oficiat slujba de sfințire a Bisericii Armene din localitate.
Cu prilejul acestui eveniment, pictorul Haig Azarian a donat patru icoane ce reprezintă Nașterea și Învierea Domnului, Sfinții Vartan Mamigonian și Mesrob Maștoţ, realizate cu sprijinul financiar al Manuelei și Harry Tavitian. Icoana de altar, reprezentând pe Maica Domnului, a fost realizată tot de diaconul Haig Azarian, cu sprijinul financiar al familiei Mehtemerian".

 
#citește mai departe în „Armeni de seamă din România”
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian

 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian: Prodigios „slujitor” al Thaliei, Florin Kevorkian - actor, regizor, scenarist, profesor la UNATC
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari