Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 03 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Fie-le memoria eternizatǎ!”

ro

14 May, 2020 00:00 3479 Marime text


Astăzi, celebrăm Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, instituită în urmă cu trei ani, prin Legea nr. 127/2017.
În noaptea de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi, de către regimul comunist, peste 10.000 de tineri, care au fost anchetaţi apoi cu sălbăticie și condamnaţi la ani grei de temniță, ca „trădători de țară” sau „bandiți”.


Câțiva dintre acești martiri ne-au lăsat evocări ale perioadei în care au fost supuși torturilor, foamei, frigului, umilințelor de tot felul. Una dintre cele mai relevante mărturii este și volumul „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry. Autorul, care trăiește astăzi în Canada, s-a născut la data de 8 ianuarie 1928, în Constanţa și, timp de 11 ani, și-a petrecut tinerețea în închisorile comuniste, experiență pe care o relatează cu modestie și demnitate, dar cu multe detalii răvășitoare.

ZIUA de Constanța a publicat, în mai multe rânduri, fragmente din acest memorial al durerii, din care se pot desprinde valoroase lecții despre solidaritate, putere și libertate interioară.

Reproducem mai jos „Cuvântul înainte” semnat de George Sarry, care prefațează această prețioasă carte-document, de inestimabilă autenticitate - un veritabil reper în literatura românească de detenție.
 

„Am scris acest memorial fǎrǎ nicio intenţie de a face literaturǎ. Dorinţa mea cea mai vie este sǎ las iubiţilor mei descendenţi o mǎrturie despre o perioada grea din tinereţea mea, despre care, din prudenţǎ și din delicateţe, pentru a nu-i rǎni pe cei dragi, am vorbit prea puţin.
Nǎscut în România într-o familie mixtǎ, tatǎl de origine greacǎ iar mama englezoaicǎ, am fost educat și îndrumat încǎ de mic copil sǎ înţeleg ce înseamnǎ dragostea de patrie și iubirea de familie.
Aceastǎ mǎrturie este istoria unui coșmar despre suferinţa româneascǎ. Acolo, în temniţele și lagǎrele de muncǎ forţatǎ și de exterminare unde am fost ţinut timp de aproape unspre zece ani, am avut prilejul sǎ cunosc feţele vǎzute și pe cele necunoscute ale omului.
Acolo, rǎul diabolic ne pândea, se propaga în tot locul. Mizeria, pedepsele corporale fizice și cele morale, frigul, foamea, izolarea, tortura, lipsa oricǎrei activitǎţi și multe asemenea cazne ajunse la paroxism au întregit pe deplin tabloul apoca-liptic al regimului ce ni se aplica cu râvnǎ și zel de cǎtre cei care dispuneau de vieţile noastre dupǎ bunul lor plac.
Dar alǎturi de niște oameni minunaţi, de caracter și certǎ valoare, viaţa, chiar în condiţiile de acolo, parcǎ se derula altfel, cǎpǎta un alt sens, avea o altǎ semnificaţie.
Și în acele situaţii de maximǎ încercare la care am fost supuși, noi am rǎmas statornici în convingerile și aspiraţiile noastre spre mai bine, spre adevǎr, dreptate, credinţǎ care ne-au însufleţit și pe care am dorit sǎ le vedem concretizate într-o regenerare moralǎ generalǎ.
Contrastul între ce am vrut noi și intenţia celor ce au devenit torţionarii noștri și torţionarii poporului român, la scarǎ largǎ, era totalǎ.

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!  

 

În anul 1960, dupǎ aproape unsprezece ani de reclu ziune, pe când mǎ aflam în penitenciarul Pitești în lanţuri, am fost scos, pe neașteptate, de la izolare. Mǎ aflam acolo, pedepsit pentru așa-zisa încǎlcare de regulament, cu încǎ un deţinut politic, Leonard Kirschen, ziarist la Associated Press.
Douǎ luni mai târziu am aterizat la Londra unde o aveam pe mama, douǎ surori și doi fraţi. Ceilalţi trei fraţi erau, unul în Canada, altul în Arabia Sauditǎ, iar al treilea, care lucra pentru Foreign Office, în Bangkok, capitala Thailandei, unde ocupa un post de secretar comercial la Ambasada Britanicǎ.
Dupǎ o ședere de aproape doi ani în Anglia, am plecat în Canada unde mǎ aștepta unul dintre fraţi, și m-am stabilit în LaSalle, provincia Québec.
Doi ani mai târziu m-am cǎsǎtorit, iar cinci ani dupǎ ce m-am stabilit aici, am devenit cetǎţean canadian.
M-am bucurat de multe ori, pe parcursul anilor, de sincere clipe de bunǎvoinţǎ, încurajat și cinstit fiind de o parte din acei oameni de seamǎ, minunaţii mei colegi de suferinţǎ din România, cu care am comunicat peste ani prin scrisori și vizite personale în care evocam evenimentele tragice trǎite alǎturi.
Tuturor prietenilor și cunoștinţelor de pretutindeni un sincer și cald mulţumesc!
Iar celor morţi, dǎruiește-le, Doamne, Împǎrǎţia și împǎrtǎșirea veșnicelor tale bunǎtǎţi! Fie-le memoria eternizatǎ!”

 
#citește mai departe în „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry 
#„Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate” #Autor George Sarry 

Dacă în urmă cu 122 de ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Sursa foto: „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: „Cum se taie porcii în România”
 
#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: „Înainte de a fi gardiancă fusese prostituată”

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: Familia Sarry și Constanța copilăriei
 
#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: Zile mai bune, zile mai rele

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: Coșciuge, șah și ploșnițe în temnița de la Aiud

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: Cu ochii pe Consulatul Britanic din Constanța

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: Arestarea și ancheta

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: Întoarcerea în România anilor ’90 - tristețe și dezamăgire


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari