#DobrogeaDigitală În urmă cu 148 de ani se năștea regina-poetă Carmen Sylva – „Stătea în vuietul mării ca să-i vină inspirația“
29 Dec, 2021 00:00
29 Dec, 2021 00:00
29 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2658
Marime text
- Regina Elisabeta a României s-a remarcat prin numeroasele opere scrise și prin susținerea marilor artiști ai vremii.
Născută la 29 decembrie 1843, la castelul Monrepos din Neuwied, Elisabeta de Wied a devenit principesă de România, pe când avea doar 26 de ani. Peste 12 ani avea să devină una dintre cele mai iubite și îndrăgite regine ale României. A fost implicată activ în proiecte filantropice înființând azile, adăposturi și spitale. S-a remarcat prin numeroasele opere scrise și prin susținerea marilor artiști ai vremii.
Strângea pe lângă ea pe toţi artiştii sau oamenii talentaţi ai vremii. L-a invitat la Sinaia pe George Enescu, considerat copil minune al muzicii, pe Alecsandri, pe care l-a ajuat când se afla într-o situaţie precară, pe pictorul Grigorescu, pe care-l sprijină şi-l ajută sa-şi vândă tablourile, pe Eminescu, pe care îl admira mult, dar care a refuzat ajutorul dat de Regină, dar din dispoziția Suveranei, sub anonimat, îi va fi plătită internarea la sanatoriu.
1869 - la vârsta de 26 de ani, Elisabeta de Weid vine în România pentru a se căsători cu Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen
8 septembrie 1870 - se naște unicul copil al cuplului regal, Principesa Maria, care s-a dovedit a fi deosebit de precoce din punct de vedere intelectual și de o mare drăgălăşenie
9 aprilie 1874 – la doar patru ani moare Principesa Maria în urma unei epidemii de scarlatină care a bântuit capitala
1877 – în timpul războiului de independență Regina Elisabeta a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți
1878 - începe traducerea versurilor lui Eminescu în limbi de mare circulaţie ale lumii
10 mai 1881 – după înălţarea României la gradul de regat de pe 14 martie 1881, pe 10 mai 1881 sunt încoronați Regele Carol I și a Reginei Elisabeta, într-o ceremonie fastuoasă (coroana Regelui Carol a fost făcută din oțelul de la un tun folosit în timpul luptelor din Balcani; coroana Reginei era foarte uşoară, simplă, dar lucrată frumos în aur curat)
1909 - a înființat „Azilul orbilor Regina Elisabeta“ pe strada Vatra Luminoasă din București, care funcționează și în prezent, acest centru având un liceu pentru cei cu deficiențe vizuale, o școală postliceală sanitară etc.
27 septembrie/10 octombrie 1914 - se stinge Carol al României, partenerul de viață al Reginei Elisabeta
18 februarie 1916 - la ora opt şi 30 de minute dimineaţa, Regina Elisabeta trece în neființă, la 72 de ani, la Bucureşti, în urma unei duble pneumonii. A fost înmormântată, alături de Carol I, la Curtea de Argeş.
Iată cum a descoperit-o dr. Doina Păuleanu ( 29 martie 1948 – 23 decembrie 2020), critic de artă și fost director Muzeului de Artă, pe Regina Elisabeta de-a lungul documentărilor sale pentru lucrarea „Regalitatea și Marea“: „Intru în intimitatea vieții reginei Elisabeta în zilele pe care ea le petrecea la Pavilionul Regal, acolo unde stătea în vuietul mării, ca să-i vină inspirația și să scrie pagini din opera ei literară, pe de o parte, iar pe de altă parte, invita intelectualitatea urbei și oamenii care veneau spre a putea fi primiți de Casa Regală, demonstrând că la acea vreme Constanța era o zonă a elitelor. Atât regele, cât și regina erau deschiși către elitele locale pe care le cunoșteau, pe care le îndrăgeau, pe care le cooptau în proiectele naționale pe care le gândiseră. “
Trebuie punctat faptul că pe faleza Cazinoului din Constanța se odihnește una din statuile ridicate în memoria Reginei Elisabeta. Opera care o înfățișează pe regina-scriitoare a fost sculptată de Ion Jalea și inaugurată pe 15 august 1937 în prezența Regelui Carol al II-lea şi a Alteței Regale Mihai, Marele Voevod de Alba Iulia, dar și a multor oficiali printre care și o mare parte din membrii guvernului, în frunte cu prim-ministru G. Tătărescu.
Sursă foto și de documentare: „Familia Regală a României și meleagurile călărășene“ de Constantin Tudor și Nicolae Țiripan
Citește și:
Portretul Reginei Elisabeta a României – „Mama răniţilor şi totdeodată cea mai rănită mamă...“
Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ pe anii 1936-1937, 1937-1938 - Inaugurarea statuii reginei-poete Carmen Sylva
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii