#DobrogeaDigitală Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ pe anii 1936-1937, 1937-1938 - Inaugurarea statuii reginei-poete Carmen Sylva
11 Oct, 2021 00:00
11 Oct, 2021 00:00
11 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2651
Marime text
- Încă de prin anii '20 liceul „Mircea cel Bătrân“ tipărește periodice care prezintă situația instituției pe diferite perioade de timp. Cu întreruperi, mai scurte sau mai lungi, liceul a continuat tradiția, ultimul periodic de acest tip fiind publicat anul acesta sub numele de „Cronica anilor 2017-2020“.
Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța dintre anii școlari 1936-1937, 1937-1938 ne prezintă, precum și celelalte volume din această serie periodică, situația instituției, incluzând în volum bilanțuri, rapoarte, statistici, dar și ample descrieri a diferitor activități. În anii antemenționați liceul era condus de directorul Gheorghe Coriolan, cel care a condus insitituția mai bine de două decenii.
Mai puțin știut este faptul că Gheorghe Coriolan a fost și președintele comitetului de acțiune pentru ridicarea statuii reginei-poete Carmen Sylva. A realizat eforturi uriașe, a organizat o serie de șezători în liceu dedicate operelor lui Carmen Sylva, a reușit să strângă fondurile necesare pentru realizarea statuii.
Aflăm din anuar că inițiativa de a ridica o statuie a reginei Elisabeta s-a petrecut chiar după dezvelierea statuii lui Mihai Eminescu. Astfel că, în toamna anului 1934, se înființează un comitet de acțiune, președinte de onoare fiind ministrul V. P. Sassu și președinte Gheorghe Coriolan. Sculptorul care s-a ocupat de statuie a fost chiar Ion Jalea, dobrogen și absolvent al gimnaziului „Mircea cel Bătrân“.
În liceu s-au organizat o mulțime de șezători dedicate reginei-poete cu scopul „să întreţină cât mai viu numele Carmen Sylvei în conştiinţa tuturor“. Conferințele au fost prezidate de profesorii liceului, de avocați, magistrați și mari personalități culturale din acele vremuri. Printre aceștia se numără: dr. Cih. Marfnescu, membru al Academiei Române; profesor universitar Simion C. Mândrescu; Constantin Nedelcu, inspector general al cercetăşiei, profesoara Aurelia Cionca.
S-au strâns fonduri din toate părțile Dobrogei și nu numai. Elevi, părinți, profesori, instituții, societății și mulți alții au donat sume mai mici sau mai mari pentru ridicarea statuii.
Astfel că după trei ani de la înființarea comitetului, pe 15 august 1937 se dezvelea statuia în prezența Regelui Carol al II-lea şi a Alteței Regale Mihai, Marele Voevod de Alba Iulia, dar și a multor oficiali printre care și o mare parte din membrii guvernului, în frunte cu d-l Prim-Ministru G. Tătărescu.
Redăm mai jos textul scris de directorul Gheorghe Coriolan, cuprins în anurul Liceului „Mircea cel Bătrân“ pe anii școlari 1936-1937, 1937-1938:
„În toamna anului 1934, după inaugurarea statuei lui Mihai Eminescu, Constanţa şi-a îndreptat un gând de pioasă recunoştinţă spre cea dintâi Regină a României, spre nobila şi în veci neuitata Poetă Carmen Sylva.
Dorinţa închinării unei statui marei Regine şi Poete a găsit răsunet în cercul ziarului «România dela Mare», în ale cărui pagini apare cea dintâi chemare plină de avânt. O adunare cetăţenească a ales un comitet de acţiune sub preşedinţia de onoare a d-lui ministru V. P. Sassu, cu misiunea de a traduce în fapt sentimentul obştesc. După o activitate de 3 ani, comitetul de acţiune îşi închee azi mandatul.
Cel dintâi cuvânt de caldă şi vie mulţumire se cuvine talentatului sculptor Ion Jalea vrednic fiu al pământului Dobrogean, pentru că a tălmăcit atât de frumos sentimentele de recunoştinţă şi de admiraţiune ce au însufleţit pe toţi.
Au lucrat cu tot sufletul şi cu toată stăruinţa distinsul scriitor şi poet dobrogean, Alex. Gherghel, inimosul A. Rudic, neobosiţii profesori Ştefan Mitescu şi Traian Marcu; advocat Scipio Vulcan; d-nele profesoare Maria Dimitriu Castano şi Valentina Boteanu, directoarea liceului de fete. Au dat un preţios concurs, deşi nu mai locuiau în oraşul nostru, d-l consilier dela Curtea de Apel, N. Papadat şi d-l colonel Ionescu Dobrogianu. Deasemenea a ajutat d-l deputat Traian Berberianu.
Printre mijloacele întrebuinţate de comitet au fost şezătorile din sala liceului, cu conferinţe despre viaţa şi opera Reginei Carmen Sylva şi alte subiecte, ţinute în majoritate de profesorii liceului «Mircea cel Bătrân», de advocaţi, magistraţi. Au dat concurs asociaţiile corale şi toate persoanele cu cultură muzicală în oraş.
Mulţumiri călduroase se cuvin tuturor. Au ţinut conferinţe marele învăţat profesor Dr. Cih. Marfnescu, membru al Academiei Române; d-l profesor universitar Simion C. Mândrescu; d-l Const. Nedelcu, inspector general al cercetăşiei. D-na profesoară Aurelia Cionc a dat un frumos şi neîntrecut concert de pian.
Scopul şezătorilor a fost de a crea o atmosteri culturală, prin care să se întreţină cât mai viu numele Carmen Sylvei în conştiinţa tuturor. Pentru noi profesorii, pentru educatorii tinerimii în genere, nu poate fi un mai curat izvor de alese îndemnuri spirituale decât pilda neîntrecută a năzuinţelor şi înfăptuirilor Reginei Elisabeta, şi comoara de înalte gândiri şi sentimente ale Poetei Carmen Sylva.
De aceea toate şezătorile au fost puse sub egida numelui Ei slăvit.
Alt mijloc au fost listele de subscripţie. Numărul covârşitor al subscriitorilor este al celor cu sume mici, începând dela un leu, iar printre aceşti modeşti donatori cei mai numeroşi sunt copiii din clasele primare, elevele şi elevii şcoalelor secundare.
Dela toate şcoalele primare din oraş şi judeţ au venit liste acoperite pe toate feţele cu iscăliturile stângace ale copiilor. E cel mai frumos omagiu adus Carmen Sylvei, care a admirat atât de mult şi a cântat frumoşii ochi ai copiilor României. Mulţumiri călduroase datoreşte comitetul învăţătoarelor şi învăţătorilor, profesoarelor şi profesorilor pentru devotamentul arătat. Au subscris sătenii din toate părţile judeţului. Şi-au dat obolul lucrătorii din port.
Au făcut colecte şi au donat cetăţenii din toate profesiunile, civili şi militari, şi din toate clasele societăţii. Au contribuit toate asociaţiile şi instituţiile cu caracter cultural sau economic.
O mentiune deosebită datorăm societătii marinarilor civili «Regina Elisabeta».
Presa în deosebi ziarul «România dela Mare» a dat un sprijin nepreţuit. Un larg concurs au dat toate autorităţile publice.
Cel din urmă cuvânt călduros şi recunoscător, îl adresăm d-lui primar al municipiului, Horia Grigorescu, prin înţelegerea largă şi entusiastă a căruia am ajuns la tinta dorită.
Semnificaţia solemnităţii a consistat în năzuinţa din ce în ce mai vie a sufletului românesc spre tot mai înalte înfăptuiri culturale. A fost o sărbătoare a spiritului activ, luptător, râvnitor de izbândă al neamului românesc.
Măreata solemnitate s'a desfăsurat în fata M. S. Regelui Carol al II-lea şi a A. s. R. Mihai, Marele Voevod de Alba Iulia. Au asistat mare parte din membrii guvernului, în frunte cu d-l Prim-Ministru G. Tătărescu. S'a început cu un serviciu religios oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu P. Sf. Sa Gherontie, Episcopul Constanţei. Au vorbit subsemnatul; d-l Dr. Const. Angelescu, ministrul Educaţiei Naţionale; d-l Ludovic Dauş, din partea scriitorilor români; d-l Al. Gherghef, din partea scriitorilor dobrogeni; d-l Horia Grigorescu, primarul Municipiului. Monumentul a fost încredintat d-lui Primar al Municipiului. Solemnitatea s'a terminat prin cuvinte de prea mărire şi urări adresate M. S. Regelui şi Marelui Voevod de Alba Iulia.
GH. CORIOLAN
Preşedintele Comitetului de acţiune“
Sursă foto: Anuarul liceului „Mircea cel Bătrân“ Constanța pe anii școlari 1936-1937, 1937-1938
Citește și:
Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ pe anii școlari 1930-1931, 1931-1932 – „S'a terminat aripa internatului și s'a continuat mobilarea şcoalei“
Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ 1928-1930 -„La inaugurarea localului au asistat mai mulţi miniştri, autorităţile şi notabilităţile oraşului, profesori, părinţi, elevi…“
Aniversarea de 40 de ani a Liceului „Mircea cel Bătrân“, anul 1936 – „O serbare de aniversare ca să-şi atingă ţinta, trebue să ne înalţe sufletele“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii