#DobrogeaDigitală Omagiu episcopului constănțean Eugeniu Laiu
16 Oct, 2020 00:00
16 Oct, 2020 00:00
16 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3618
Marime text
Anul acesta, pe 1 noiembrie, se vor împlini 78 de ani de la instalarea la Constanța a episcopului Eugeniu Laiu. Noul episcop al Tomisului îl înlocuia, în vreme de război, pe venerabilul Gherontie Nicolau, retras la pensie, la București.
Deși a condus eparhia Tomisului doar un an și jumătate, în calitate de locțiitor, Eugeniu Laiu s-a remarcat prin seriozitate, disciplină și spirit de bun organizator al vieții administrative bisericești. La fel ca predecesorul său, după ce și-a amenajat birourile de lucru în clădirea palatului episcopal, ajuns ruină în urma bombardamentului din 3 august 1941, s-a străduit să mențină apariția revistei „Tomis”.
La împlinirea unui an de arhierie la malul mării, colegiul de redacție al revistei „Tomis” i-a dedicat un număr omagial, în care au semnat nume importante ale vremii, precum: colonelul Leonida Popescu, prefectul județului Ialomița, avocatul Ion (Jean) Dinu, preoții Mihail Buric, Anastase Popescu, Radu Datcu etc.
Astfel, la sfârșitul anului 1943, la Constanța vedea lumina tiparului revista „Tomisul”,nr. 10-11, anul XX, octombrie-noiembrie, 1943, care purta titlul sugestiv „Omagiu P.S. Episcop Locotenent Eugeniu”. Trebuie menționat și faptul că, în 1943 revista eparhială „Tomis” împlinea 20 de ani de existență.
Printre primele articole dedicate lui Eugeniu Laiu se numără și „În pragul celui de al doilea an de Episcopat”, semnat de Colonelul M. Ştefănescu, Inspector General Administrativ Constanța. Acesta subliniază condițiile dificile în care Eugeniu Laiu a preluat episcopatul, dar și capacitatea lui de a gestiona situația:
„.După un an de activitate al unui conducător de instituție, cei conduşi rămân cu impresia personală despre şeful lor. Când impresia este influenţată de interesele personale atunci critica este fără valoare şi de multe ori insinuantă; când însă ai rămas impresionat de rezultatele conducerii în jurul căror rezultate, naţia prospera şi instituţia îşi căpăta o preponderenţă în acţiunea ei, atunci cuvântul de recunoaştere a celor bune se cuvine a-l spune şi se cuvine chiar a-l manifesta aşa cum se face în acest număr festiv.
P. S. Episcop Eugeniu Laiu vine la conducerea Episcopiei Constanţa în timp greu: răsboiul crunt; lumea uşor de convertit la erezii, superstiţiile încep să înlocuiască credinţele, biserica necăutată, tălmăcirea învăţăturii lui Cristos necercetată.
(…) Asemănător generalului în câmpul de luptă începe a se orienta amănunţit asupra celor ce are de condus. Ca un semn de întreagă atenţie pentru cei săraci înfiinţează o cantină la Constanţa; pretinde în jurul lui o acţiune puternică de răspândirea şi susţinerea credinței. Se opreşte între copii şi din buzunarul larg scoate şi împarte cruciuliţe de argnint, parcă ar fi vrut să le spună copiilor că sub semnul lor şi pentru ele ne moare oastea. Mulţimilor le împarte cărţi de rugăciuni asemănător discipolilor ce răspândesc cu graiul învăţătura Domnului. Celor greşiţi le dă iertare anunţându-i sever, că severitatea va veni dacă nu se îndreaptă. Fără sgomot în jurul lui, refuză elegant talantul şi slujeşte din inimă şi cu credinţă slujbe şi sfinţiri de biserici.”
În cei zece ani în care nu s-a putu sluji în Catedrala din Constanța (1941-1951) mai multe biserici din oraș au ținut loc de catedrală episcopală. Este și cazul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena I” din Constanța, în care a fost oficiată slujba de instalare a lui Eugeniu Laiu, pe 1 noiembrie 1942. Câteva detalii de la acest eveniment le aflăm tot din paginile acestei reviste, dintr-un articol semnat de preotul Mihail Buric:
„O zi frumoasă de toamnă târzie. (...) Biserica Parohiei Sfinții Împărati I, scăldată în lumina diafană a unui policandru de 120 de lumini, a îmbrăcat haină de sărbătoare. În sânul ei, Preoțimea oraşului, stăpânită de emoție şi curate sentimente de dragoste, disciplină şi devotament față de alesul ocârmuirii de stat, P. S. Episcop Eugeniu Suceveanul, a-i fi coducător spiritual, aştepta ora solemnă de instalare. În sunetul blajin de clopot şi adieri calde de vânt şegalnic, la ora 2 p.m., maşina stopează în fata numitei Biserici. Chip de bronz, oţelit in lupte neînfricate. cu realități crude ale vietii, Prea Sfințitul Episcop Eugeniu descinde ca un trimis al Cerului, întâmpinat fiind în prag de Biserică, dar şi în prag de viață nouă, cu Sfânta Evanghelie şi Cruce, de soborul de Preoți ai Municipiului Constanta, care impresionat de solemnitatea clipelor, într'un glas şi o simțire, a intonat arhierescul Imn: Pre Stăpânul şi Arhierul nostru, drept cel mai profund omagiu de bun sosit.”
#citește mai departe darea de seamă a fiecărui departament în parte, în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 10-11, anul XX, octombrie-noiembrie, 1943
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
Citește și:
#DobrogeaDigitală: Adunarea eparhială a Episcopiei Constanța din 1942, în plin război mondial. Palatul episcopal din Constanța, bombardat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii