#DobrogeaDigitală Ziarul „Șark”, în sprijinul musulmanilor dobrogeni, „dornici de progres”
19 Oct, 2021 00:00
19 Oct, 2021 00:00
19 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2300
Marime text
- În urmă cu 125 de ani, apărea la Constanța „Șark”, publicaţie în limba turcă
Ziarul „Șark”, al cărui prim număr a apărut, în Constanța, pe 19 octombrie 1896, avea ca principal obiectiv întărirea „relaţiilor şi prieteniei sincere care există, cu cel mai mare devotament şi sinceritate, între "Statul Otoman" şi "Statul României" şi să apere, la nevoie, orice fel de drepturi şi interese ale fraţilor noştri de credinţă, care locuiesc în zona Dobrogei”.
Un alt obiectiv important consta în informarea și educarea populației musulmane din provincie, aflată, în mare parte, „în vârtejul ignoranţei şi al neştiinţei”.
Programul gazetei era publicat într-o „declarație specială”, apărută în numărul inaugural, care anunța ambițiile și dedicarea echipei redacționale.
Numărul este indexat în volumul istoricului Stoica Lascu, „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“
„Întrucât a devenit un obicei, peste tot, ca să se scrie câteva cuvinte despre scopul pe care şi-l propune orice ziar care apare, de aceea, se impune ca şi noi, la rândul nostru, să spunem câteva cuvinte despre jurnalul de faţă, pe care ni l-am propus să-l publicăm, de astă dată, în România, la Constanţa, sub denumirea de "ŞARK"/"RĂSĂRIT''.
Primul scop propus de ziarul "ŞARK" este să nu se abată, niciodată, din calea cea dreaptă şi de la adevăr şi să descrie, totdeauna, numai opiniile adevărate şi juste.
Dintre scopurile principale ale ziarului nostru se numără şi întărirea, cu un grad şi mai mare, a relaţiilor şi prieteniei sincere care există, cu cel mai mare devotament şi sinceritate, între "Statul Otoman" şi "Statul României" şi să apere, la nevoie, orice fel de drepturi şi interese ale fraţilor noştri de credinţă, care locuiesc în zona Dobrogei şi, îndeosebi, să contribuie la progresul fraţilor noştri de credinţă de pe aceste meleaguri, pe care i-am văzut, cu mare părere de rău, că au rămas foarte mult în urmă din punct de vedere al ştiinţei, tehnicii şi culturii, ca să beneficieze din plin de foloasele, de orice fel, ale progreselor contemporane şi, de asemenea, salvând atâţia tineri musulmani, care se zbat, astăzi, în vârtejul ignoranţei şi al neştiinţei, să-i ajute, şi gândindu-se, pe cât posibil, la aceste chestiuni, să le prezinte, rând pe rând, pe de o parte, atenţiei Statului României, care, până în clipa de faţă, nu şi-a precupeţit nici un efort al său în privinţa populaţiei musulmane din Dobrogea şi care, din astfel de considerente, şi-a apropiat în cel mai înalt grad pe toţi musulmanii şi a câştigat prietenia lor extraordinară, iar pe de altă parte, să le aducă la cunoştinţa populaţiei musulmane, care, în mod sincer, este dornică de progres.
lată, informaţiile date de noi, până aici, definesc, credem, seriozitatea profesiei noastre, justeţea scopului nostru şi puritatea intenţiilor noastre.
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanta
Citește și: #DobrogeaDigitală: „Să ne unim și să voim”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii