Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:47 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imaginea stațiunii Mamaia în anul 1967 (III) Ce restaurante, hoteluri și alte locuri puteau vizita constănțenii (FOTO)

ro

23 Sep, 2024 10:22 1202 Marime text
Stațiunea Mamaia 1966. Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
  • A treia parte din itinerariu și ultima dedicată stațiunii Mamaia începe de la hotelul Internațional.

Ghidurile turistice sunt, de cele mai multe ori, importante izvoare care captează, prin itinerarele propuse, imaginea și atmosfera unui oraș dintr-o perioadă. Eo ipso, considerăm că aceste ghiduri despre orașul Constanța din diferite perioade trebuie aduse în atenție.
 
Reamintim că în paginile virtuale ale cotidianului ZIUA de Constanța au fost prezentate mai multe astfel de lucrări în diferite serii, dintre care #GhidDobrogean1924, #StrăzidinConstanța - atunci și acum, #StrăzidinConstanța, #DunăreaCălăuzăTuristică etc. Menționăm, însă, că toate aceste articole prezintă, in genere, doar informațiile din lucrările citate în respectivele materiale. Pentru un tablou istoric mai cuprinzător sunt disponibile, spre pildă, în Biblioteca ZIUA de Constanța o serie de articole dedicate  respectivelor perioade.
 
Spre exemplu, „Litoralul românesc al Mării Negre“, de I. Ionescu Dunăreanu, Mihai Cristescu, Dr. Gabriel Paraschivescu, Gh. Ionescu-Băicoi, cuprinde patru capitole după cum urmează: București-Constanța-Litoral, Litoralul românesc al Mării Negre, Itinerare turistice pe litoral, Alte Intinerare turistice pe litoral. Anexa cuprinde o serie de hărți.
 


Itinerare în Constanței anului 1967
 
Capitolul doi este structurat în mai multe itinerare, prezentate în edițiile trecute. Primul începe din Piața Independenței, astăzi piața Ovidiu, continuă cu bulevardul Tomis - denumire din 1965 -, apoi cu bulevardul Lenin - din 1990, bulevardul Mamaia - și în final, lacul Tăbăcăriei.
 
Un al doilea itinerariu pornește tot din Piața Independenței, astăzi piața Ovidiu și se continuă pe bulevardul Republicii, astăzi bulevardul Ferdinand, apoi Gara și în final strada Traian.
 
Ultimul itinerariu propus de autori este cel din centrul vechi al oraşului, în peninsula Tomis.
 


Hotel Internațional, acum Rex, 1970. Sursă foto: ZIUA de Constanța

Stațiunea Mamaia în anul 1967
 
Potrivit ghidului nostru, stațiunea Mamaia avea două artere principale, anume: prelungirea bulevardului Lenin, astăzi bulevardul Mamaia și „o largă esplanadă pe malul mării“. Itinerariul va fi prezentat în trei părți. Prima cuprinde primele hoteluri și restaurante observate de autor.
 
A doua parte din itinerariul stațiunii Mamaia începe de la resaturantul Doina.

A treia parte din itinerariu și ultima dedicată stațiunii Mamaia începe de la hotelul Internațional, alinat cu fața la mare, pe esplanadă. Spațiul verde dintre hotelurile București și Internațional este ocupat de „Tabăra prieteniei“ și de parcul 1 mai.
 
În zona de Nord a stațiunii se întâlnesc cele două complexe hoteliere. Primul, construit între 1959-1960, este alcătuit din hotelurile Modern, Palas I, Palas II, Central și Pelican. Acestea dispuneau de birouri de schimb valutar, farmacie, cabinet medical, restaurante și birouri. Berăria și popicăria „Delfinul“ se aflau tot în acest complex.
 
Al doilea complex este alcătuit din hotelurile Dorna, Bicaz și Siret. Tot aici se afla și restaurantul Dorna.
 
Terenurile libere de la extremitatea nordică a stațiunii adăpostea o mare tabără de corturi și căsuțe numită Tabăra Nord I. Alături se aflau două spații rezervate amplasării de corturi individuale, anume Camping Mamaia, iar pe plajă, în dreputul hotelurilor Pelican și Dorna, era amenajt un „dublu Solariu pentru nudiști“.



 
Hotel Parc, Mamaia 1978. Sursă foto: ZIUA de Constanța

Hotelurile Palas și Pelican, Mamaia, 1974. Sursă foto: ZIUA de Constanța
Hotel București, Mamaia, 1970. Sursă foto: ZIUA de Constanța
Stațiunea Mamaia 1965. Sursă foto: ZIUA de Constanța
Hotelul Central din Mamaia 1958. Sursă foto: ZIUA de Constanța
Va urma.
 
Sursă de documentare: „Litoralul românesc al Mării Negre“, de I. Ionescu Dunăreanu, Mihai Cristescu, Dr. Gabriel Paraschivescu, Gh. Ionescu-Băicoi
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Imaginea bulevardului Tomis din Constanța în anul 1967 - șantiere de locuințe, stadion și spital

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari