Istoria Dobrogei - Bibliografie Iamblichos (sec. III-IV) - „Viața lui Pitagora”
20 Apr, 2024 16:35
20 Apr, 2024 16:35
20 Apr, 2024 16:35
ZIUA de Constanta
1622
Marime text
- Filozoful grec neoplatonician Iamblichos s-a născut în 283 în Siria romană și a murit în 233. A promovat concepția neoplatoniciană despre demoni, influențând Academia neoplatoniciană din Florența medievală și ocultismul modern. „Viața lui Pitagora” este una dintre scrierile sale care s-au păstrat. (ed. H. Mihăescu & G. Ștefan)
În capitolul XXX autorul îl amintește pe Zamolxis, fondatorul legendar al religiei traco-geților, ca elev al marelui filozof grec Pitagora (sec. VI î. H.) din insula Samos din Marea Egee: „(...) Căci Zamolxis, de origine trac, fost sclav și discipol al lui Pitagora, după ce a fost eliberat s-a întors la geți, le-a întocmit legile cum am arătat la început și a îndemnat la bărbăție pe concetățenii săi, convingându-i că sufletul este nemuritor. Chiar și acum galatii toți și tralii și mulți dintre barbari învață pe copiii lor că nu este cu putință ca sufletul să piară, ci că el continuă să existe; și că nu trebuie să se teamă de moarte, ci să înfrunte cu vitejie primejdiile. Și pentru că a învățat pe geți aceste lucruri și le-a scris legile este socotit la ei drept cel mai mare dintre zei .”
Editorii români notează că aceste informații au ca sursă pe grecul Herodot (sec. V î. H.), supranumit „părintele istoriei”.
Bibliografie
Iamblichi, Opera, ed. L. Daubner, Teubner, Leipzig, 1937.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (IV. Iamblichos)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie
Eusebiu (sec. III-IV) – „Cronica”, „Istorie bisericească”, „Pregătirea evanghelică”, „Viața împăratului Constantin”, „Către Constantin la treizeci de ani”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii