Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:05 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Polyainos (sec. II) - „Stratageme”

ro

19 Jan, 2024 17:00 2121 Marime text

Polyainos s-a născut în provincia romană Macedonia și a lucrat la Roma ca avocat. În anul 162, redactează lucrarea „Stratageme”, în opt cărți. Scrierea în care a adunat aproape 900 de tactici militare și civile a fost caracterizată ca „naivă și lipsită de idei” de editorul Gh. Ștefan (1899-1980).
 
În Cartea IV, sunt menționați doi lideri traci din sec. III î. H.: „12, 16. Antioh [regele Siriei elenistice în anii 261-246 î. H. - notă G. Ș.] asedia Cypsela, un oraș trac, având cu el mulți traci de neam mare, conduși de Teres și Drmochaites. Pe aceștia i-a gătit cu salbe de aur și arme împodobite cu lucrături de argint și a pornit la luptă.”
Istoricul Gh. Ștefan notează că Teres aaparținut neamului tracilor odrisi, iar Dromichaites neamului geților, citând în acest sens lucrarea Getica (1927) a marelui arheolog Vasile Pârvan (1882-1927).
 


În Cartea VII, este evocată expediția nereușită a marelui rege persan Darius I (sec. VI î. H.) împotriva sciților de la nord de Dunăre: „11, 1. Darius și-a rânduit armata în linie de bătaie împotriva sciților. Un iepure alerga prin fața armatei acestora. Iar sciții se apucară să urmărească iepurele.Darius zise: sciți, care ne disprețuiesc atât de mult, încât lasă pe perși și fug după iepure.> Dând semnalul de retragere, el se hotărî să plece înapoi. 4. Când Darius înainta cu armata în urmărirea sciților, nici nu putea să-i prindă, nici nu avea merinde îndeajuns. El se gândea acum să fugă. Pentru ca sciții să nu bage de seamă, lăsă tabăra pe loc, așa cum se afla – se găseau acolo mulți răniți, măgari, catâri, câini – dar dădu ordin să se aprindă focuri multe în timpul nopții. Când sciții văzură acestea, când auziră răgetul animalelor și când zăriră corturile neatinse, au crezut că perșii sunt de față. Dar aceștia fugiseră de mult. După ce aceștia se dumiriră într-un târziu că fugiseră,sciții începură să-i urmărească fără a mai putea însă să-i ajungă.”

În aceeași carte, este descrisă înfrângerea de către traci a lui Lisimah, succesorul lui Alexandru cel Mare în Balcani: „25. Dromichaites era regele tracilor, iar Lisimah al macedonenilor. Macedoneanul făcu o expediție în Tracia. Regele trac folosi un vicleșug împotriva acestuia.Generalul său Seuthes se prefăcu că fuge la Lisimah și după ce izbuti să fie vrednic de încredere, îi aduse pe macedoneni în locuri neprielnice, unde avură de suferit de foame și de sete. Dromichaites căzu asupra lor și nimici pe Lisimah și pe toți cei care se aflau cu el. Cei care au căzut împreună cu Lisimah au fost în număr de o sută de mii.”
Gh. Ștefan notează că Dromichaites ere „de fapt” regele geților și consideră versiunea lui Polyainos „cu totul contrarie realității” în comparație cu celelalte izvoare și în primul rând a greculuiDiodor din Sicilia, apreciind ca „greșite sau îndoielnice” informații ca Lisimah rege al macedonenilor, cifra de 100 000 pentru oastea lui Lisimah și episodul Seuthes.
 
Tot în Cartea VII, este menționată alianța victorioasă a geților cu Seuthes, regele tracilor odrisi, împotrivamarelui oraș grec Atena: „38. Pe când atenienii  pustiau țărmul mării, prin părțile Chersonesului [Gallipoli/Turcia europeană], Seuthes angajă două mii de geți ușor înarmați și le porunci în taină să năvălească – ca și cum ar fi dușmani – să pârjolească țara și să atace pe cei de pe ziduri. Văzând atenienii aceste lucruri și – judecând după cele întâmplate –îi crezură pe geți dușmanii tracilor; deci prinseră inimă și coborâră din corăbii și se apropiară de ziduri.Seuthes ieși dinăuntrul zidurilor și-i întâmpină pe atenieni, deoarece geții urmau să se alăture trupelor sale.Când aceștia ajunseră în spatele atenienilor, îi atacară pe dușmani din spate; și luându-i dintr-o parte tracii, dintr-o parte geții, îi nimiciră pe toți.”
Editorul Gh. Ștefan cita, în ce privește pe Seuthes, pe grecul Diodor (XIX, 73, 8) și romanul Curtius Rufus (X, I, 44).
 
Bibliografie
Polyaeni Strategematon libri VIII ex recensione Eduardi Woelfflin iterum recensuit... Ioannes Melber, Teubner, Leipzig, 1887.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (XCV. Polainos)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 

Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.

Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie Arian (sec. II) - „Descrierea călătoriei în jurul Pontului Euxin”, „India”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari