Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:58 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 00:00 3492 Marime text
 
„Și veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi“, Evanghelia lui Ioan, versetul 32, cap. 8, este inscripționat și tradus în 33 de limbi la Memorialul Sighet.
 
Harta Sistemului concentraționar 1945-1989 este documentul cu o mare valoare istorică și arhivistică ce impactează în afișarea macro din sala 5, sala Hărților la Muzeul Sighet. Sala este într-o lumină difuză, iar locurile marcate sunt evidențiate cu lumină de veghe și îți captează practic toată capacitatea vizuală, care transmite, instant, mesaje către creier.

Atenție la legenda hărții, unde simbolurile din dreptul localității au explicații din izvoarele arhivelor - penitenciar, lagăr de muncă forțată, centru de deportare, loc de depozite, anchetă, surghiun sau gropi comune, asasinate, execuții.

Conexezi, vizual, harta cu informațiile de mai sus și ești uimit cât de multe locuri sunt în toată țara, îți muți privirea pe Dobrogea și te întrebi cum de ce nu ai știut amploarea, ansamblul evenimentului concentraționar de la tine de acasă.
 
Atenție solicităm și noi pentru 9 martie, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, zi adoptată prin Legea 247/2011.
Un demers care ne oferă prilejul unui moment de reculegere pentru cei suferinzi până la moarte, pentru introspecții interioare despre cum a fost îngăduit așa genocidul colectiv.

Deținuții politici erau oameni, erau reali, aveau nume și prenume, aveau vise, dorințe, planuri de viață.  

Ei au trăit o traumă colectivă, în cazul Dobrogei, în locurile fie de lângă noi, precum Cazino, Stadion, fie în apropierea noastră (vezi localitățile) și, mai mult ca sigur, am trecut pe lângă locul suferinței lor de nenumărate ori.

Trauma colectivă devine personalizată și capătă amploare, se propagă. Îi afectează și pe cei neimplicați direct. Se simte în aer.
Și efectul ei este faptul că declanșează, la nivel subtil, o teamă colectivă, care își gasește loc în sufletul fiecăruia - teama de moarte.
Teama că nimic nu este sigur. Sentimentul că trăim într-o lume nedreaptă și nesigură. Iar asta ne afectează pe toți la un anumit nivel. 
Ei nu mai sunt doar o mulțime de zeci de mii de oameni, ci fiecare dintre ei este un univers care devine palpabil pentru fiecare dintre noi.
 
Deși în memoria colectivă în Dobrogea este prezent Canalul Dunăre - Marea Neagră, chiar dacă în trecutul recent au fost condamnați torționarii de la Periprava și, mai recent, odată cu începerea lucrărilor pentru restaurarea Cazinoului, a apărut dovada materială, lăsată de deținuții care lucrau acolo în anii ’50, harta ne completează informațiile, în sensul că oferă ansamblul celor 44 de locuri din județele Constanța și Tulcea, locuri purtătoare de memorie și care au nevoie să fie cunoscute.

Câți deținuți politici au fost în Dobrogea după 23 august 1944?
Câți dintre deținuții politici au murit în detenție sau din cauza detenției?
Acestea sunt câteva motive care justifică demersul jurnalistic de a comunica la nivel public informațiile aferente acestei perioade.

Mulțumim pentru sprijinul privind  documentarea  Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, care este realizat și administrat de Fundația Academia Civică și este format din Muzeul Sighet și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului, fondatori Ana Blandiana și regretatul Romulus Rusan. www.memorialsighet.ro
 

 
#deținuțipolitici #penitenciar #lagăredemuncăforțată #centrededeportare #locuridedepozite #anchetă #surghiun #gropicomune #asasinate #execuții


Citește și:

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului roman. 9 martie - Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari