Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:22 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O stareță cu probleme penale a fost trimisă să ridice o mănăstire la Periprava (GALERIE FOTO)

ro

27 Sep, 2024 17:00 3875 Marime text
Sursa foto: Adevarul
La marginea satului Periprava, pe un teren primit de la Primărie, se ridică o mănăstire. Stareță este maica Eleodora, fosta maică de la Mănăstirea Galeșu, din județul Constanța, anchetată de DIICOT pentru contrabandă.
 
La marginea satului Periprava este în construcție un lăcaș de cult, Schitul Periprava sau Mănăstirea Periprava. Stareța mănăstirii este maica Eleodora, cu numele de mirean Anișoara Dună, fosta maică de la Mănăstirea Galeșu, din județul Constanța, care s-a transferat la cerere în Eparhia Tulcii la 14 decembrie 2023. 
Mănăstirea Periprava. Foto: Nicușor Bușurică - ZIUA de Constanța 
În 2017, maica stareță, alături de preot misionar, manager la Arhiepiscopia Tomisului, și un director în cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti, au fost arestați fiind acuzați de contrabandă. Conform anchetatorilor, ei făceau parte dintr-un grup infracțional care cumpăra marfă din Turcia și apoi era distribuită fie direct în magazinele din țară, fie dusă la intermediari care o plasau apoi în diferite locuri spre a fi comercializată. Personal, stareța mergea în Turcia, unde supraveghea încărcarea tirurilor cu haine şi apoi achita contravaloarea mărfii. Înainte să vină la mănăstirea din Dobrogea, pe care a zugrăvit-o cu chipuri de legionari, ea era maică la mănăstirea Petru Vodă, din județul Neamț, acolo unde stareț era Justin Pârvu.
 

Teren primit cadou de la Primărie

 
Antonel Pocora, primarul din C.A. Rosetti, comună de care aparține din punct de vedere administrativ satul Periprava, spune că terenul pe care a început să se ridice mănăstirea de la Periprava este al comunei C.A. Rosetti. „Având în vedere că este vorba de o instituie de cult, am dat în folosință terenul în suprafață de 5.000 de metri pătrați pe o perioadă de 49 de ani. Între timp, a venit o nouă solicitare pentru 10.000 de metri pătrați, întrucât am înțeles că vor să construiască și o biserică“, spune primarul Antonel Pocora.
Inițiativa, spune primarul, a aparținut reprezentanților Asociației „Ilie Lăcătușu“, preotul care a fost canonizat la 12 iulie 2024 de sinodul BOR, alături de Arsenie Boca. El a făcut parte din celebra „brigadă a preoților“ din închisorile comuniste, alături de părintele Iustin Pârvu, care au pătimit amândoi la Periprava.
 

Lagărul de la Periprava

 
La Periprava a funcționat un lagăr de muncă. Inițial, acești oameni au fost cazați în corturi și pe bacuri. Primele barăci din paiantă și acoperite cu stuf au fost construite abia în anii 1958-1959. Deși la mare distanță de orice așezare omenească, unitatea de reeducare era înconjurată cu un gard de sârmă ghimpată. Clădirea administrativă, dormitoarele cadrelor și corpul de gardă se aflau în partea de sud-est a formațiunii, conform Dicționarului penitenciarelor din România comunistă.
 

Digul construit de deținuți este funcțional și în prezent

 
Deținuții au fost folosiți pentru construirea unui dig între Periprava şi Sfiştofca, care mai există și în prezent, ce urma să protejeze de inundații terenurile ce urmau să fie defrişate de stuf și transformate în suprafeţe agricole. Tot deținuții se ocupau de creșterea animalelor în ferma din subordinea unității, dar și asigurarea hranei acestora. Astfel, pe o suprafață de teren de peste 2.000 de hectare s-au plantat porumb, orz, ovăz și lucernă, iar pe 82 de hectare viță de vie. Astfel că deținuții aveau de muncă în orice anotimp: vara la muncile agricole, iar iarna la recoltarea stufului, produs de lux care era exportat în Germania Occidentală.
 

Sistem de exterminare

 
Deținuții de aici îndurau zilnic foamea, frigul iarna și canicula pe timpul verii, dar și bătăi. Din cauza condițiilor inumane, numărul deceselor era foarte mare. Potrivit mărturiilor unor foști deținuți, în lagărul de la capătul Deltei, unde veneau foarte rar controale de la Centru, mureau în fiecare noapte câte doi, trei deținuți.   
Din 2015, o echipă de istorici și arheologi sapă în fiecare an pentru descoperirea tuturor rămășițelor pământești ale robilor acestei nații care au murit în urma muncii istovitoare, dar și al tratamentului inuman la care au fost supuși în timpul detenției. În zona de nord-vest a cimitirului au fost descoperite 91 de morminte, dintre care 82 aparțin deținuților politic.
 
Citește și:
UPDATE. Percheziții la Constanța la suspecți de evaziune fiscală cu articole textile. Gruparea ar fi fost coordonată de un manager din Arhiepiscopia Tomisului
Manager din Arhiepiscopia Tomisului, reținut pentru contrabandă. Reacția Arhiepiscopiei Tomisului

 
 
 


Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii