Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:23 21 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paradisul din Periprava, înconjurat cu gard electric. Inspectorii nu l-au găsit (GALERIE FOTO)

ro

21 Oct, 2024 17:00 523 Marime text

În locul sălbatic de la capătul României, acolo unde liniștea este tulburată doar de caii sălbatici și de zgomotul aripilor păsărilor, un investitor a înconjurat luciul de apă concesionat cu un gard electric. Inspectorii Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării nu l-au găsit.
 
Periprava este mai mult decât o așezare cu câteva case, o școală și o cârciumă. Periprava este un loc sălbatic, cu întinderi nesfârșite de apă, până acolo unde ochiul nu poate cuprinde. Peisajele de basm sunt însă protejate cu garduri electrice pe o suprafață întinsă, de câțiva kilometri. Nicio autoritate nu pare să știe de el și nimeni nu vrea să intervină. Din loc în loc, pe plăcuțe apare și avertismentul: „Atenție, gard electric“. Unii spun că este un gard care are rolul să țină animalele la distanță, dar alții spun că, de fapt, atenționat este omul.

Concesionarul nu a cerut autorizație la Consiliul Județean Tulcea și nici la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Într-un răspuns oficial primit de la ARBDD, se menționează faptul că „În urma efectuării controlului, în data de 06.09.2024, nu a fost identificat un gard electric în zonă“. 
 
Cine deține amenajările piscicole
 
Amenajările piscicole sunt fostele bazine piscicole exploatate de fostele întreprinderi de stat. După anul 1990, s-a înființat SC Piscicola SA Sulina, conform legii privind reorganizarea unităților economice de stat.

Amenajarea piscicolă Popina, care se întinde pe o suprafață de 6.487,19 hectare, a fost concesionată în perioada 2000 – 2018 de către Consiliul Județean Tulcea mai multor firme. SC Gelmin SRL București deține două suprafețe, de 130 și 636 hectare pe o perioadă de 30 de ani. SC Selpop Fish SRL București are în administrare trei zone. Două dintre ele sunt concesionate pe 30 de ani, iar una doar pe 10 ani. SC Ecoturism Delta Dunării SRL București a concesionat în 2007 o suprafață de 665 hectare, iar SC Agroserv Prest SRL Babadag a concesionat în 2023 1.562 hectare pentru 15 ani. Un ultim concesionar al zonei, SC GMD Visterland Agro SRL Enisala administrează, pe o perioadă de 15 ani, nu mai puțin de 1.868 hectare în anul 2023. Și SC Piscicola Sofia & Gabriel SRL București a concesionat în 2018 409 hectare pentru un deceniu.

Conform contractelor, acești concesionari trebuie să realizeze investiții care să permită realizarea unei acvaculturi de tip intensiv, cu respectarea condițiilor de mediu impuse de Administrația rezervației Biosferei Delta Dunării, care să „nu provoace prejudicii mediului și schimbări în domeniul ecologic“.

Citește și:
Fostul comandament al lagărului de la Periprava din anii ’50 - ’60 este acum un hotel de patru stele, care se numește „Ultima Frontieră“ (GALERIE FOTO)

 


Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari