Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:31 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea144 Identitatea dobrogeană. Eseu de Radu Răceală de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

ro

19 Nov, 2022 00:00 2778 Marime text

 
 
Dobrogea, și implicit Constanța ca parte a acestei regiuni, a cunoscut de-a lungul istoriei o multitudine de culturi, obiceiuri și tradiții. De aceea, întrucât spațiul delimitator între culturi nu este clar, o întrebare care nu are un răspuns universal este legată de identitatea dobrogeană: ce înseamnă mai exact „a fi dobrogean“?
Răspunsul la această întrebare mi-a venit, surprinzător, în urma unei discuții pe care am avut-o înăuntrul unui magazin de suveniruri din Brașov, cu o vânzătoare. Observând că am cumpărat un magnet cu o imagine a Pieței Sfatului, a presupus corect că eram turist și m-a întrebat de unde sunt. În urma răspunsului meu, am văzut cum începe să surâdă. Mi-a spus cu entuziasm că ea a copilărit în Constanța și că vine dintr-o familie mare de etnici turci și că uneori îi este dor de locurile unde a crescut.
Gândindu-mă ulterior la această conversație, mi-am dat seama că suma a două seturi de experiențe diferite constituie, ca întreg, identitatea dobrogeană. Pe de-o parte se află caracteristicile comune: conviețuim în pace, în aceleași locuri, învățând unii de la alții și împărtășind obiceiuri și tradiții comune; pe de altă parte, ne păstrăm caracteristicile specifice culturii noastre, pe care le primim ca moștenire din partea familiei noastre. Acest caracter dual ne asigură pacea, lăsându-ne posibilitatea de a constitui un întreg cultural armonic, dar construit din multiple piese individuale, la fel de frumoase pe cât sunt de diferite. Capacitatea de a ne celebra diferențele este, în opinia mea, factorul cel mai important din cadrul unei societăți multiculturale de succes, o capacitate pe care trebuie să o cultivăm în continuare atât pentru binele nostru, cât și pentru binele oricăror oameni vor vrea în viitor să se integreze în societatea noastră.
 
Autor: Radu Răceală, clasa a XII-a B, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța
 
Citește și:
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari