Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi pentru noaptea dintre ani Artificiile din noaptea de revelion și măsurile de precauție

ro

13 Dec, 2015 00:00 7341 Marime text


Focurile de artificii (adesea numite simplu artificii) sunt substanțe chimice capabile să genereze reacții de explozie; acestea sunt lansate de pe pământ în aer și sunt însoțite de fenomene luminoase și sonore. Ele sunt utilizate pentru încununarea unui eveniment sau celebrarea unei sărbători: noaptea de revelion.
Însă, utilizate impropriu, noaptea de revelion se poate transforma într-un coșmar.
Pentru a vă feri de orice eveniment neplăcut vă recomandăm următoarele:
  • Artificiile se vor ține într-o cutie bine închisă și se va utiliza câte una
  • Urmăriţi atent instrucţiunile aferente fiecărui tip de artificii - citiţi-le la lumina unei lanterne, niciodată la lumina unei flăcări care arde liber.
  • Aprindeţi capătul fitilului unei bucăţi, ţinând braţul bine întins, astfel încât fitilul să se afle cât mai departe de corp; folosiţi, de preferinţă, o brichetă prevăzută cu dispozitiv de siguranţă sau o lumânare.
  • Trageţi-vă înapoi, păstrând o distanţă considerabilă; niciodată nu vă întoarceţi la nişte artificii pe care le-aţi aprins - s-ar putea să vă explodeze în faţă.
  • Nu aruncaţi artificii la întâmplare; nu ţineţi artificii neaprinse în buzunar; închideţi în casă animalele de companie.
  • Artificiile trebuie lansate de pe un teren viran, departe de clădiri şi de copaci; nu aprindeţi în acelaşi timp şi focuri în aer liber.
  • Niciodată nu aprindeţi şi nu ţineţi în mână nişte artificii care nu indică în mod clar că este lipsit de pericol să o faceţi; artificiile care se ţin în mână trebuie să fie prevăzute cu beţe de lemn sau plastic de care să le puteţi apuca în siguranţă; nu urmăriţi să obţineţi un efect exploziv, un evantai sau o ploaie de lumini puternice ca intensitate, ci doar viu colorate. Majoritatea celorlalte sunt inscripţionate foarte vizibil: „A nu se ţine în mână“.
  • Inspectaţi locul după ce aţi terminat de aprins artificiile şi udaţi-le cu apă pe cele care, eventual, au rămas neexplodate.
  • În caz de accident, administraţi tratamentul de prim ajutor pentru arsuri şi, în funcţie de gravitatea vătămării suferite, cereţi ajutor medical de urgenţă. Conform legii, în România sunt interzise persoanelor fizice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, folosirea obiectelor pe bază de amestecuri pirotehnice, a artificiilor şi pocnitorilor - acestea vor fi manipulate doar de persoane juridice autorizate.

Din aceeași categorie:

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii