Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:11 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Dascălul Andrei Calu, personalitate de seamă a comunei Săcele

ro

19 Dec, 2020 00:00 5375 Marime text
 
Cântărețul bisericesc Andrei Calu, a fost una din figurile cele mai importante ale comunei Săcele, județul Constanța, de la începutul secolului al XX-lea. A fost șef de garnizoană, casier, notar și primar al comunei, dascăl al bisericii din Săcele, timp de 33 de ani, dar și unul dintre întemeietorii satului Traian, comuna Săcele.
 
Andrei Calu s-a născut în anul 1873, în satul Scorțaru Nou, județul Brăila, din părinții Gheorghe și Ana. După absolvirea claselor primare, la vârsta de 12 ani, se mută cu familia în Dobrogea, unde, alături de alți brăileni, întemeiază satul Traian. După satisfacerea serviciului militar s-a căsătorit cu Stoiana Aramă, cu care a avut nouă copii.
 
Detalii despre viața, activitatea și personalitatea lui Andrei Calu aflăm din articolul „Moartea cântărețului A. Calu – Traian”, semnat de preotul Dumitru Andrei din Săcele și publicat în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 7, anul VIII, iulie, 1931.
 
Ziua de 12 Mai 1931 a aruncat haina doliului peste parohia noastră, ne-a umplut sufletul de durere şi jale. Răsăritul luminos al soarelui de primăvară ne-a adus vestea sfâșietoare că, acela ce a fost dascălul Andrei Gh. Calu s-a stins din viață, în puterea vârstei, fără ca să fi zăcut un ceas. O boală de inimă l-a răpus fără veste. Numai cine nu a cunoscut pe cântărețul Andrei Calu, nu va simţi durerea în lipsa lui. Din cei nouă copii, de care răposatul s-a despărţit fără ca să-i vadă în ultima clipă, trei sunt căsătoriţi, unul este harnicul şi modestul director al Şcolii primare din Faclia, doi sunt la Şc. Normală din Piteşti, iar trei acasă, lângă nemângâiata lor mamă.”
 

„În treburile comunei, mereu era întrebat şi ascultat”

 
Potrivit preotului Dumitru Andrei, dascălul Andrei Calu era înțeleptul comunei Săcele, deși avea doar studii primare. Activitatea lui a ajuns să fie cunoscută și la nivelul județului Constanța, motiv pentru care administratorii județului i-au încredințat mai multe funcții, inclusiv pe cea de primar al comunei Săcele:
 
Andrei Gh. Calu era cel mai harnic şi cinstit gospodar al satului Traian. Firea lui blândă şi vioaie făcea să fie iubit de toţi consătenii şi cunoscuţii. Şi această iubire era tradusă în fapt de conducătorii judeţului, încredințându-i diferite slujbe, ca: şef de garnizoană, casier, notar, primar şi dascăl. A gospodărit comuna noastră ca un adevărat părinte timp de 13 ani ca notar şi 10 ani primar. Avea scris frumos şi corect, încât ziceai că-i absolventul unei şcoli secundare, nu primare; iar în treburile comunei, mereu era întrebat şi ascultat. Dacă gura acestei lumi răutăcioase, amuţeşte în faţa sicriului, nemaiputând imputa ceva celui adormit întru Domnul, pentru cântăreţul Andrei Calu gura lumii era amuţită de când se afla în viaţă, pentru că era omul dreptăţii şi al datoriei, ducea o viaţă nepătată.”
 

„A fost gata ori când pentru Biserică, Şcoală şi familia sa”

 
Dar, slujba în care a activat cei mai mulți ani, 33, și cea care îi aducea cea mai mare satisfacție, a fost cea de cântăreț bisericesc al parohiei Săcele. Ajutat de voce, dar și de cunoștințele teologice și liturgice, a fost dascălul a neîntrerupt a opt preoți care au slujit la Săcele. Subliniind acest fapt, preotul Andrei Dumitru rememorează ultima slujbă de Paște la care a luat parte și dascălul Andrei Calu:
 
Dar ceea ce face ca amintirea lui să fie neştearsă pentru parohienii noştri, este slujba de dascăl, pe care a îndeplinit-o cu multă dragoste timp de 33 ani. A slujit cu preoţii Cernescu, Marinescu, Jipescu, Goicea, Doicescu, Grigorescu, Petcu, iar cu subsemnatul aproape trei ani. Tuturor le-a arătat respect. Firul acestui timp se ţese înaintea ochilor, ca o icoană a vremurilor de demult, pe cari cu greu le putem uita. Din ele se desprind multe clipe solemne, multe fapte demne şi nepieritoare. Mă văd la slujba Sf. Învieri. Luminile aprinse împrăştie ceva din tainicul lor gând. Câţi vor fi văzut sau vor fi simţit acest mister! Doar lumina sufletului lui Andrei Calu îl va fi pătruns, prin cântarea melodioasă ce o executa cu multă pasiune, trezind conştiinţele multora că suntem la Sf. Înviere, când trebuie „să ne curăţim simţirile”. Niciodată nu l-am auzit cântând așa de frumos. Era ultimul Paşti, petrecut între noi şi voia să ne arate măiestria sa în cântările divine. Cunoscător al tuturor practicelor liturgice, căuta ca ele să fie păstrate de credincioşi şi executate de slujitori cu multă duioşie. Blând la vorbă, măsurat în cuvânţ şi faptă, devenise din tinereţe cunoscut, iubit şi stimat de toţi. Nu a fost învăţător în satul Traian sau preot nou venit, ca să nu fi fost ajutat de Cântăreţul Andrei Gh. Calu. Cu drept cuvânt se poate spune că a fost „gata ori când” pentru Biserică, Şcoală şi familia sa.

#citește mai departe în revista  revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 7, anul VIII, iulie, 1931.

Foto: Ionuț Druche
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 

Citește și:

#citeșteDobrogea: 88 de ani de la nașterea fostului episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos, Epifanie Norocel
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari