Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală 1941 - 2021. 80 de ani de la bombardarea Constanței (galerie foto)

ro

10 Aug, 2021 00:00 3589 Marime text

La doar câteva zile după începerea operațiunii Barbarosa armatele sovietice staționate în Ucraina au opus o rezistență îndârjită trupelor germane și au reușit păstrarea unei linii stabile a frontului. Acest lucru a permis Flotei Sovietice a Mării Negre sa întreprindă atacuri asupra Constantei.

Armata rusă urmărea cucerirea Dobrogei, în încercarea de ai obliga pe germani să amâne ofensiva pe frontul ucrainean, dar și distrugerea depozitelor însemnate de combustibil din Constanța și anihilarea forțelor navale românești ce reprezentau o amenințare.
 
Primul atac sovietic asupra Constanţei s-a declanşat în noaptea de 22 iunie 1941, la ora 22.15. Dimineaţa de 23 iunie a venit cu alte trei atacuri, iar după-amiaza oraşul a fost atacat din nou, de 6 avioane sovietice. Tragicele evenimente 1 de la Constanța aveau să nască și eroi. Printre ei se numără aviatorul militar Horia Agarici, care, cu avionul său defect a reușit să iasă victorios dintr-o luptă aeriană cu mai multe avioane sovietice.
 
Bombardamentele asupra Constanței au continuat, iar duminică, 3 august 1941, mai multe avioane sovietice venite dinspre mare, au bombardat portul și zona peninsulară. Administrația locală reușise între timp să evacueze din oraș peste 70% din populație. Printre clădirile afectate de explozii s-au numărat și Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, dar și palatul episcopal, aflat în apropiere.
 
Prin atacul eșuat asupra Constanței, Flota Sovietică a Mării Negre nu a reușit cucerirea Dobrogei și, implicit, nu a reușit crearea unui nou teatru de operațiuni, care ar fi destabilizat situația pe frontul de est.
 
Sursă foto: Arhivele Naționale, Filiala Județeană Constanța
 
Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitala 80 de ani de la bombardarea Catedralei din Constanța
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari