#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David Vizita unui ministru „energic și expeditiv”
-
Virgil Madgearu, în vizită la Constanța
-
Importanța orașului Constanța, ca „poartă principală a țării românești”
Cu volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, colectivul de autori condus de Gelu Culicea și-a propus recuperarea și aducerea mai aproape de publicul cititor a celei mai importante și longevive publicații apărute în Dobrogea, în prima jumătate a secolului trecut.
Lucrarea cuprinde, pe lângă descrierea bibliografică a ziarului, o serie de articole, reportaje, studii sau statistici, selectate din colecția publicației Dobrogea Jună, existentă pe microfilme, în cadrul Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța.
Dintre articolele publicate în volum, am ales unul apărut în 13 iunie 1929, în numărul 123, unde autorul ne oferă o imagine a Constanței interbelice, subliniind importanța sa ca poartă principală a României și, în același timp, necesitatea unor intervenții de urgență pentru asanarea centrului urbei, urâțit de cocioabe „care infectează şi compromit principala arteră de comunicare a Constanţei”. Vizita ministrului Virgil Madgearu, aflat la acea vreme în fruntea ministerului comunicațiilor, este așteptată cu speranța unor inițiative și intervenții rapide asupra „ruşinii ce se cheamă locuinţele C.F.R, de pe str. Carol din Constanţa”.
„Venit la Constanţa, cu prilejul vizitei Escadrei italiene, d.Madgearu, ministru ad-interim al comunicaţiilor, a putut vedea - după arătările insistente ale factorilor guvernamentali locali - ancronismul ce-l perpetuă în plin centru al Metropolei Dobrogei, administraţia C.F.R din Constanţa. Acest important şi neobosit membru al actualului guvern a putut vedea că, alăturea de uriaşele sforţări pe cari le face Municipiul, de a se înfăţişa cât mai convenabil străinilor ce zilnic vin sau îi aducem ca să ne vadă «Perla Mării Negre», perzistă cea mai crasă şi mai orientală incurie şi sălbătecie din partea unei instituţii, care are cele mai frecvente raporturi cu occidentul.
Ne referim în special la şirul de cocioabe, care infectează şi compromit principala arteră de comunicare a Constanţei - cocioabe construite acum 54 de ani de către societatea engleză ce exploata pe timpul Turcilor linia Cenavodă-Constanţa, ca să serve de locuinţe provizorii oamenilor săi de serviciu.
DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF
Cunoaştem şi apreciem calităţile de om energic şi expeditiv ale d-lui Madgearu. Dacă n'am avut norocul să mai stea în capul C.F.R. d. general Mihail Ionescu, care n'ar mai fi lăsat nici trei luni să dăinuiască ruşinea ce se cheamă locuinţele C.F.R, de pe str. Carol din Constanţa, ne punem în schimb azi toate nădejdile in actualul ministru ad-interim al comunicaţiilor, dela care aşteptăm realizarea acestui vechiu deziderat nu numai al Constănţenilor, ci şi al tuturor bunilor Români, cari ţin la reputaţia tării lor. Pentrucă, încă o dată: Constanţa nu e numai a locuitorilor ei; ea e primul şi cel mai frecventat port al ţării româneşti. E poarta ei principală!”
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: facebook/constanta de altadata
Citește și:
„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „S-au culcat săteni și s-au sculat orășeni”
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Examene de angajare, la Prefectura județului Constanța – oare erau „pe bune”?
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Incidente” cu pumni, în Parlamentul României
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Trupele Ministerului de Interne, întâmpinate cu focuri de armă. Morți și răniți la Tatarbunar
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp