Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Grupul reacţionarilor din marină

ro

08 Nov, 2021 00:00 1886 Marime text

 
  • Marian Moșneagu (n. 29 iunie 1961, Boroaia, Suceava, România) este un istoric român, specializat în istorie navală. A desfășurat și desfășoară o activitate publicistică intensă, focusat în general pe teme ale istoriei contemporane, cu precădere pe cele care privesc marina română. 
Volumul de faţă este dedicat amiralilor şi ofiţerilor de marină români angrenaţi în rezistenţa anticomunistă şi se constituie într-o încercare de rememorare a represaliilor şi a umilinţelor la care au fost supuşi, ei şi familiile lor, în timpul anchetelor şi a detenţiei, precum şi a tributului plătit pentru îndârjirea şi tenacitatea cu care s-au opus regimului totalitar instaurat în România după 1947.
 


Lucrarea pune în balanţă, cu argumentele veridice ale informaţiei arhivistice, strategia de impunere samavolnică a noii ideologii a dictaturii proletariatului cu abordarea brutală şi demoralizatoare a acţiunii de restructurare a organismului militar românesc, într-o perioadă de tranziţie de la instituţia tradiţională la armata populară, tranziţie dirijată şi controlată de consilerii sovietici şi ulterior de Partidul Comunist Român, prin Direcţia
 
Superioară Politică a Armatei (D.S.P.A.) şi locţiitorii politici ai comandanţilor de la toate eşaloanele.
 
În marea lor majoritate, mărturiile documentare provin din Arhivele C.N.S.A.S., fondul „P” („Penal”), excepţie făcând cele din Arhiva S.R.I., respectiv din Arhivele Militare Române.
 

Grupul reacţionarilor din marină


„Arestarea şi anihilarea parcului de nave, construcţiilor şi transporturilor navale româneşti în vâltoarea evenimentelor discreţionare de după 23 august 1944 au fost urmate în primii ani postbelici şi de o înverşunată prigoană împotriva cadrelor Marinei Militare, suspectate de ataşament faţă de vechiul regim. Astfel, o primă listă conţinea 14 ofiţeri din categoria I, printre care contraamiralii Gheorghe Dumitrescu şi August Roman, pentru care se solicitau Biroului 5 fişe pentru fiecare şi ordin Centrului spre a le urmări activitatea, respectiv 58 de ofiţeri din categoria a Il-a, în frunte cu contraamiralii Alexandru Stoianovici şi lacob Bălan.

În concluzii, raportorul aducea următoarele argumente: Plecarea categoriei I şi a Il-a din Marină va aduce liniştea în toată Marina (!), ea putând să se dezvolte într-un regim democratic realmente, căpătând încrederea conducerii şi aliaţilor. Oscilaţiunile şi a celor de bună credinţă vor dispărea şi toate energiile se vor canaliza pentru propăşirea Marinei.

Niciunul din cei care ar pleca nu este indispensabil Marinei din punct de vedere profesional. Cu ofiţerii care rămân se poate realiza mult mai mult decât dacă ar rămâne şi categoria I şi categoria a Il-a, fiindcă nu va mai fi cine să-i deruteze.

Elementele tinere, lipsite de propaganda reacţionară, se vor încadra repede în ritmul democratic și ele sunt viitorul Marinei. Gradele mari din categoria I şi categoria a Il-a n-au acţionat, aşa cum spun ei, pentru salvarea Marinei ci pentru salvarea propriei lor situaţii.

Sinceritatea, obiectivitatea, loialitatea, justeţea au stat la baza întocmirii acestui document. În virtutea acestui raţionament, un număr de 162 de ofiţeri de marină au fost trecuţi în cadrul disponibil la cerere şi din oficiu, potrivit înaltelor Decrete Regale nr. 2121 din 5 iulie 1946, nr. 2269 şi 2270 din 22 iulie, nr. 2495, 2496, 2497 şi 2498 din 9 august 1946. „Elementul perturbator” era considerat contraamiralul August G.T. Roman“

Șeful secției a II- a din Statul Major al Marinei, locotent-comandorul Adrian Vasilache a întocmit un tabel în care a inclus primul lot.  În continuare, sunt redate fișele ofițerilor de marină urmăriți așa cum fuseseră redactate de surse.
   
 
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: „Elita Marinei Regale Române în Rezistența Anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Epurarea personalului armatei româniei în primii ani postbelici
 
#DobrogeaDigitală: „Odiseea navei-școală CONSTANŢA“, de Marian Moșneagu. Impresii de călătorie

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari