#DobrogeaDigitală „Odiseea navei-școală CONSTANŢA“, de Marian Moșneagu. Impresii de călătorie
19 Oct, 2021 00:00
19 Oct, 2021 00:00
19 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2404
Marime text
- Capitolul Impresii de călătorie, după cum îi sugerează și titlul, conține scrieri ale celor care au fost la bordul navei de-a lungul timpului.
Prețiosul album bilingv româno-francez alcătuit de Marian Moșneagu a fost editat de Muzeul Marinei Române cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate în slujba culturii naționale și beneficiază de un Cuvânt înainte semnat de academicianul Răzvan Theodorescu, la vremea aceea (2004) deținând funcția de ministru al Culturii și cultelor.
În imagini și text, autorul spune povestea unui fenomen cultural care a fost nava-școală „Constanța”, cea care, la șapte decenii de la botezul la care a participat și Regele Carol al II-lea, reușea ca, după fiecare escală, România să fie mult mai admirată și mult mai aproape de sufletele celor care ne-au cunoscut afinitățile și ospitalitatea.
Voiajul navei-școală „Constanța“ din anul 2001, receptată ca navă în serviciul fraternității mediteraneene și considerată drept „o utilitate de creație, de difuzare și de transport”, a fost deopotrivă o premieră în istoria culturii și a navigației române. Parcurgând acest volum veți avea ocazia să descoperiți o altă fațetă a voiajelor acestei nave stindard.
Impresii de călătorie
Capitolul Impresii de călătorie, după cum îi sugerează și titlul, conține scrieri ale celor care au fost la bordul navei de-a lungul timpului. În cele ce urmează vom transcrie toate mărturiile celor care au avut ceva de spus.
„Odiseea 2001“ - un vas de război plin cu profeți - Virgil OGĂŞANU
„Haideți să ducem la capăt și o altă călătorie, aceea spre bunătate, spre armonie, spre Lumină!“ – 15 iunie 2001, Daniela NANE
„Pentru Odiseea 2001 care începe acum vreau să vă urez cele mai bune lucruri. Artiștii și marinarii noștri o merită din plin. Drum bun și pe curând la Brăila.“ – 16 iunie 2001, Răzvan THEODORESCU
„Pentru marinarii români, frumoși și simpatici, să răzbească sănătoși pe mare și să ne întâlnim în cele patru colțuri ale lumii totdeauna cu bine.“ – Vasile POPOVICI, consul general.
„Statul Major al Marinei Franceze a primit cu plăcere proiectul Odiseea 2001, un proiect care vine să transmită un mesaj de pace în majoritatea țărilor mediteraneene.
Sunt încântat că acest proiect poate oferi tinerilor cadeți ai Marinei Române posibilitatea de a naviga și de a-i cunoaște pe omologii lor francezi.
Cred că această colaborare dintre cele două flote nu poate fi decât fructuoasă și sper că vom putea face schimb de ofițeri și de cadeți.
Felicitări. Mult succes. Vânt bun și mare liniștită!“ – Căpitan de corvetă Jean Pierre BUCHAILLET, Marsilia
„Odiseea 2001 sau Aventura unică.
Este asemenea unui soare care încălzește sau care strălucește dar este soarele. Crezută ca fiind imposibilă, ea s-a înscris astfel în istorie. Datorită voinței unui om și câtorva altor excepții. Armata română face parte din acestea. Fără ele, proiectul nu s-ar fi realizat niciodată sau nu acum.
Vreau să salut, de asemenea, întregul echipaj pentru care simt o mare afecțiune. Cred că, chiar dacă a necesitat o muncă imensă, Odiseea 2001 este un succes. Ea a știut să unească oamenii și culturile lor într-un veritabil elan frățesc, fiecare din aparteneța sau din credințele sale și acesta este un veritabil tur de forță, o operă magică, utopia realizată!
Mulțumesc tuturor celor care au crezut în acest schimb și și-au unit speranțele lor.“ – Sylvie FARBY
Sursa foto: „Odiseea navei-școală CONSTANȚA“, de Marian Moșneagu.
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Citește și:
#DobrogeaDigitală: „Odiseea navei-școală CONSTANȚA“, de Marian Moșneagu. În siajul tradiției
#DobrogeaDigitală: „Odiseea navei-școală CONSTANȚA“, de Marian Moșneagu. În siajul tradiției
#DobrogeaDigitală: „Odiseea navei-școală CONSTANȚA“, de Marian Moșneagu. Constanța în onomastica navală românească
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii