Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României”, de D. Bujilă și M. Mitache Dobrogea, „un colţ de raiu al ţării noastre”

ro

26 Sep, 2020 00:00 2898 Marime text

„Înainte de orice, Dumnezeu și Patria”, este motto-ul sub care a fost publicat, în 1911, manualul de geografie pentru clasele primare Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României”, aflat în Biblioteca digitala ZIUA de Constanța.

Deși apărută cu mai bine de un secol în urmă, sub semnătura institutorilor D. Bujilă și M. Mitache, lucrarea rămâne un model de concizie și informație sintetizată cu farmec, pentru a ajunge la mințile și inimile celor mici.

Manualul, însumând puțin peste o sută de pagini, este menit să dea elevilor din ciclul primar o imagine a Dobrogei și a regatului României - o Românie formată la acea vreme doar din Moldova, Țara Românească și Dobrogea, având o hartă ce „seamănă cu un braţ îndoit la cot, dar ni-se pare, că seamănă mai mult cu o cizmă”.

Dintre informațiile interesante, multe valabile și astăzi, referitoare la puncte cardinale și orientare, organizare administrativă, economia și geografia provinciei sau formele de relief, am selectat un fragment în care este prezentată Constanța, cu edificiile sale cele mai importante, cu date despre locuitori și despre vestigiile ce atestă permanența lor pe aceste meleaguri.
 

„Orașul nostru este așezat pe malul Mării Negre. În mijlocul orașului este Piața Independenței.
Din această piață pornesc spre Nord stradele Mircea cel Mare, Carol I și Traian. Din strada Traian se desface șoseaua, care merge spre Mangalia. În partea de Nord a orașului, se încrucișează cu stradele Carol și Mircea cel Mare, strada Ștefan cel Mare. Tot din Piața Independenții pornește spre Sud strada Remus Opreanu, care se prelungește de-a lungul mării, formându-se bulevardul Regina Elisabeta.
Pe strada Traian se află: gimnaziul «Mircea cel Bătrân», palatul administrativ, tribunalul, palatul regal și gara. Pe strada Carol este frumoasa clădire a oficiului telegrafo-poștal. Cazarmele și spitalul sunt în partea de Nord a orașului”.
Oraşul nostru are mai multe biserici frumoase. Intre aceste· biserici, este biserica din partea de Nord a oraşului, clădită de curând, biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cea mai frumoasă biserică și catedrală a oraşului, biserica protestantă, biserica greacă şi bulgară.
Locuitorii și ocupaţiunea lor. În orașul nostru sunt mai mult Români. Mai sunt însă şi Greci, Bulgari, Armeni, Turci şi Evrei. Românii, Grecii, Bulgarii şi Armenii sunt de religie creştină, fiindcă cred în lnvăţăturile lui Hristos. Turcii sunt.Mahomedani, fiindcă urmează învăţăturile lui Mahomed, iar Evreii sunt Mosaici, fiindcă urmează invăţăturile lui Moisi.
Locuitorii din oraşul nostru se ocupă cu negustoria şi meşteşugurile. Sunt şi câteva fabrici: o tăbăcărie, o moară de făină, o fabrică de bere. etc. Câţiva din locuitorii oraşului se ocupă cu pescaria.”
 
Locuri istorice. Judeţul Constanţa nu este stăpânit de noi numai de câţiva ani. El a fost stăpânit de multă vreme, de neam din neamul nostru. Dărămături de orașe și cetăţi ne amintesc pe strămoşii noştri, cari au stăpânit odată acest pământ.
Lângă satul Adam-Klisi este ruina măreţului monument al lui Traian.
Lângă Caranasuf sunt urmele vechii cetăţi Istriopolis. În locul Constanţei a fost oraşul Tomis, în locul Mangaliei a fost strămoşescul oraş Calatis şi în locul Hârşovei a fost oraşul Carsium.
Dela Constanţa şi până la Cernavodă se întind două ridicături de pământ, făcute de strămoşii noştri. Oamenii le zic «valurile lui Traian».
Să fim mândri, că am stăpânit atâta vreme acest pământ şi cu nădejdea şi credinţa în Dumnezeu să muncim ca să facem dintr'ânsul un colţ de raiu al ţării noastre.”

 
#citeşte mai departe în Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României
#Autori D. Bujilă și M. Mitache 

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 

Citește și:

#citeşteDobrogea Pe vremea când românul lucra „pentru fericirea lui şi a neamului românesc“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari