Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:56 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Inaugurarea lucrărilor primului port românesc. „Tunurile bubuie; musicile cântă şi şampania curge”

ro

16 Oct, 2020 00:00 3143 Marime text
  • Scurt istoric al primului port românesc
  • Sărbătorire cu fast a punerii pietrei de temelie a portului Constanța, în prezența familiei regale
 
La 16 octombrie 1896 avea loc inaugurarea oficială a lucrărilor de reconstrucție modernă a Portului Constanța.

În 1857, Imperiul Otoman (sub stăpânirea căruia Dobrogea s-a aflat timp de patru veacuri și jumătate) concesionase portul Kiustenge, pe 99 de ani, Companiei britanice „Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd.”, care a construit și prima linie ferată de pe teritoriul otoman.
Timp de aproape două decenii, englezii au efectuat tranzacţii extrem de profitabile graţie acestei concesiuni (controlul asupra Portului Kiustenge şi a căii feroviare Cernavoda – Kiustenge.

După revenirea Dobrogei sub administrație românească, în urma Războiului de Independenţă, statul român a reușit să răscumpere de la englezi instalaţiile şi amenajările deja făcute în baza actului de concesiune, iar Carol I și-a făcut o prioritate din construirea unei infrastructuri moderne în provincia care oferea țării deschidere către lume.

Punerea pietrei de temelie la ridicarea primului port românesc este reflectată și în reportajul publicat în ziarul „Constanţa”, IV, nr.182, 27octombrie 1896, indexat în volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ .
 

„La sosirea în port unde urma să aibă loc punerea pietrei, MM. LL. au fost întâmpinate de d. C. Stoicescu, ministrul lucrărilor publice, împreună cu doamna, care a oferit frumoase buchete de flori Maj. S. Reginei şi A.S.R. Principesei Maria.
D. Stoicescu presintă MM. LL. pe d-nii ingineri cari conduc lucrările şi Majestăţile Lor bine-voesc a convorbi cu dânşii câte-va momente: apoi îndreptându-se şi suindu-se în pavilionul anume construit, asistară la slujba sfinţirei apei, pe care o oficiază în mijlocul unui numeros cler, P.S.S. Episcopul Dunărei de Jos.

Din pavilion, îmbrăcat în roş şi împodobit frumos cu ederă şi ştejar, priveliştea este nu se poate mai fermecătoare: de o parte, sus pe dealul ce se înalţă d'asupra şoselei, o mulţime nesfârşită de lume, sute şi mii de steaguri şi steguleţe, cari fâlfâie de pe case şi stâlpi, printre frundele şi florile ce le ornează, o mişcare vie şi ne obicinuită, care se prelungeşte până jos, unde înghesuiala este foarte mare; de altă parte, marea întinsă şi liniştită, care se prelungeşte în zare, şi coastele mării, pe lângă cari se adăpostesc vasele marinei noastre şi cele străine, foarte frumos rânduite şi împodobite cu podoabele lor cele mari.
Marinarii, suiţi pe punte şi pe catarge, se perd printre steagurile ce fâlfâe uşor; tunurile respund clopotelor ce sună necontenit şi umplu aerul cu glasul lor puternic.
Debarcaderul şi întreaga piaţă dinaintea direcţiei generale a serviciului nostru maritim, pline de lume, sunt acoperite de ghirlande şi steguleţe, încrucişate în toate sensurile şi susţinute de stâlpi bogat decoraţi.

Ceremonia religioasă fiind terminată, d. ministru Stoicescu, citeşte documentul inaugurărei lucrărilor, care este semnat de Majetăţile Lor, de Alteţele Lor regale şi de asistenţă.
Acest document este pus apoi într'un tub de sticlă şi închis într'un bloc enorm de piatră, care cântăreşte 40000 kilograme. Blocul este ridicat, în urnă, cu o macara puternică şi pus la loc, într-un mod matematic.
Operaţiunea, foarte însemnată şi minunată, reuşeşte pe deplin. Tunurile bestimentelor, cari staţionează în port, bubuie; musicile cântă, şi şampania curge.
Familia regală în faţa d-lor miniştri şi a invitaţilor a cimentat cu mistria şi bătut cu ciocanul prima peatră a temeliei, care poartă inscripţia: 16 Octombrie 1896.”


#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu


Dacă, în urmă cu 122 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanta
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală Regele Carol I, la inaugurarea lucrărilor de construire a Portului Constanța - „Am pus astăzi piatra de temelie a acestei însemnate lucrări“
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari