#DobrogeaDigitală Petre P. Carp, „omul care avea cultul şi curajul convingerilor cinstite şi al ideilor sănătoase”
29 Jun, 2021 00:00
29 Jun, 2021 00:00
29 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3293
Marime text
Se împlinesc astăzi 184 de ani de la nașterea lui Petre Carp
Petre P. Carp, născut pe 28/29 iunie 1837, la Iași, provenea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, moșia de la Ţibăneşti fiind una dintre întinsele lor proprietăți.
Tatăl său, stolnicul Petre Carp, era școlit la Viena şi se întorsese în Moldova influenţat de ideile iluminismului. Pe tânărul Petrache îl va trimite la Berlin, pentru a urma liceul la „Französische Gymnasium”, unde îşi va susţine cu succes bacalaureatul.
Carp va urma apoi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Politice a Universităţii din Bonn, interesat fiind de economia politică, filosofie, litere şi istorie.
Încă din acei ani, studentul Carp se remarcă față de ceilalţi colegi printr-un discurs sobru, concis, care îl va caracteriza pe tot parcursul carierei sale politice.
Revenit la Iași, în 1862, Carp fondează, împreună cu Titu Maiorescu şi Vasile Pogor, Societatea Junimea, care promova o nouă concepţie asupra vieţii sociale şi culturale româneşti, definite prin spiritul etic şi sentimentul valorii estetice.
În toamna anului 1865, Petre Carp soseşte la Bucureşti şi ocupă postul de auditor la Consiliul de Stat. Ulterior, se alătură „monstruoasei coaliţii”, iar liderii conspiraţiei i-au răsplătit atitudinea numindu-l secretar al Locotenenţei Domneşti, apoi la conducerea Agenţiei diplomatice de la Paris (26 mai 1866 - 4 august 1867).
Înzestrat cu excelente calităţi oratorice, Carp a făcut o carieră politică impresionantă, desfăşurată pe parcursul a 50 de ani. A fost considerat al doilea mare politician conservator, după Barbu Catargiu, fiind prim-ministru al României de două ori și ales, în numeroase rânduri, deputat și senator în Parlamentul României.
S-a stins din viaţă pe 19 iunie 1919, la moșia sa ieșeană, de la Țibănești.
Un text publicat cu ocazia morții sale, în ziarul „Dobrogea Jună” 13, nr. 31, din 29 iunie 1919, recunoaște în cel defunct o „extraordinară personalitate”, dar amintește și de rigiditatea sa, de spiritul critic, care l-a împiedicat adesea să vadă și lucrurile pozitive din jurul său.
Publicația este indexată în volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”..
„Bătrânul om de stat s-a stins în vârstă de 82 de ani, închis - ca şi mai toată viaţa - în turnul său de fildeş de la Ţibăneşti.
Cu Petre P. Carp, dispare omul care avea cultul şi curajul convingerilor cinstite şi al ideilor sănătoase.
Mai mare decât cultul pentru credinţa lui, era însă la dânsul încrederea în propria-i persoană.
Privind oamenii prin nelipsitul său monoclu, n-a căutat să descopere în lumea înconjurătoare decât numai cusurul şi n-a înţeles să folosească părţile bune, ce nu lipsesc din nici un individ.
Istoria care va fixa cândva această extraordinară personalitate - va avea suntem siguri - alte cuvinte decât acelea, care sunt caracterizate astăzi viaţa şi sfârşitul aceluia, care a fost Petru P. Carp.”
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”.
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: historia.ro
Citește și:
#DobrogeaDigitală: „Există în ţara asta două feluri de dreptăţi - una pentru cei mici şi alta pentru cei mari”
#Dobrogea Digitală: „Lumea e aşa cum este şi ca dânsa suntem noi!”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii