Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Felix Stroe, președintele PSD Constanța, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 09:34 2308 Marime text
 
 
Cu ocazia „Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989“, Felix Stroe, președintele PSD Constanța, a transmis următorul mesaj de comemorare a  victimelor regimului comunist:
 

Despre rezistenţa anticomunistă din munţii României, mai exact din munţii Buzăului, știu din relatările părinților mei.

Conducătorul şi iniţiatorul grupului de rezistenţă din munţii Buzăului a fost Cornel Şercăianu, medic veterinar, care provenea dintr-o familie de intelectuali. Acesta scăpase de valul arestărilor începute în mai 1948 însă, pentru apartenenţa sa politică interbelică, era căutat de autorităţile comuniste. În acest timp, a căutat să alcătuiască un grup de rezistenţă, care să se retragă în munţi.

Securitatea a considerat că el a fost ajutat cu alimente şi bani de populație, îndeosebi de preoţii din localităţile buzoiene. Mulţi preoţi au fost arestaţi în februarie 1949, într-o operaţiune de anvergură a Securităţii în sate din judeţul Buzău.

Petrea Petre, ultimul supraviețuitor al rezistenței armate anticomuniste din Munții Buzăului, a trăit până la vârsta de 98 de ani. Ne-a părăsit în urmă cu trei ani... A fost deținut politic timp de 12 ani, în două perioade. A doua oară, în 1958, a fost condamnat la 18 ani de temniță grea. A fost eliberat în anul 1964, în urma amnistiei acordată foștilor deținuți politici. În timpul detenției, nevrând să-și trădeze frații, a fost torturat îngrozitor. A fost unul dintre acei români care la cumpăna veacului trecut au îndrăznit să se opună fățiș ocupației sovietice și regimului comunist.

Și în Dobrogea au fost 44 de locuri - cu rol de penitenciar sau lagăr de muncă forțată - 33 în județul Constanța și 11 în județul Tulcea. Cu ocazia Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti suntem datori să ne amintim aceste lucruri și să depunem mărturie - așa cum ne-au fost povestite faptele de victimele care au trăit vremurile, dar și din recunoașterile torționarilor. Memoria celor care au pierit sau au fost chinuiți inimaginabil pentru vina de a fi avut alte opțiuni politice rămâne vie, atât timp cât noi și contemporanii o menținem vie. Iar exemplul istoriei este o oglindă aspră. Pentru că - iată, în aceste zile - istoria chiar se repetă.

 
Senator Felix Stroe


Sursa foto: ZIUA de Constanța



Citește și:
De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului roman. 9 martie - Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari