Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:26 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 (VII) Reclame interbelice de la malul mării - Bijuteria lui Pincus Șapira, Furnisor al Casei Regale

ro

13 Jul, 2022 00:00 1843 Marime text
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta o parte din anunțurile integrate în lucrare.
 
Astăzi vom vorbi despre bijuterii și case de schimb, evident desprinse din povestea de epoca a anului 1924.

Una dintre cele mai reputate bijuterii din toată Dobrogea, de altfel furnizor al Casei Regale, era a lui Pincus Șapira, personalitate marcantă a urbei de la malul mării. Șapira a ocupat funcția de vicepreședinte a Camerei de Comerț între anii 1920-1923. Magazinul său se găsea în Piața Independenței, numărul 10. Aici se găseau „suvenire de Constanţa, cadouri orientale, ochelari, bijuterii, argintărie, ceasornisărie“.
 
Un alt magazin de bijuterii îi aparținea E. Merlaub, de pe strada Carol, numărul 50, actualul Bulevard Tomis. În vitrinele boutique-ului se puteau cumpăra „bijuterii de aur, argint şi double, verighete pentru logodnă, cadouri pentru ori ce ocaziune, servicii de masă, suveniri originale din Consţanţa, ceasoronicărie, atelier de reparaţii“.
 
Tot bijuterii se puteau cumpăra de la casa de schimb a lui M. Lipovici. Se puteau găsi de la bijuterii, ceasornice la diferite cadouri.
 
O altă casa de schimb se găsea pe strada Carol, la numărul 5. Proprietarul casei de schimb era dobrogeanul Kalfayan.
 
Tot pe strada Carol, dar la numărul 2, era localizată o casă de schimb, numită Menahim, Navon & Comp.
 
Va urma.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari