Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IICCMER In memoriam Ioan Arnăutu, deținut politic - „N-ai voie să dormi, numai să stai întins“

ro

10 Jul, 2024 12:29 544 Marime text
Ioan Arnăutu. Sursă foto: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului/Facebook
  • Și-a executat pedeapsa în închisorile Suceava, Oradea, Jilava, Aiud, Râmnicu Sărat (10 august 1957 - 2 noiembrie 1959).

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a demarat o campanie inedită, constând într-o serie de postări despre fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, viitor Memorial dedicat victimelor comunismului și centru educațional. Astfel că, printre altele, numeroase postări relatează biografiile deținuților politici, cuprinzând detalii cel puțin cutremurătoare. 

Bunoară, aflăm despre Ioan „Jean“ Arnăutu. Și-a executat pedeapsa în închisorile Suceava, Oradea, Jilava, Aiud, Râmnicu Sărat (10 august 1957 - 2 noiembrie 1959).

În perioada detenției în închisoarea Râmnicu Sărat, Ioan Arnăutu a încălcat de mai multe ori regulamentul, încercând să ia legătura cu colegii din alte celule, comentând sau contestând ordinele supraveghetorilor, motiv pentru care a fost pedepsit cu zile de izolare.

Din arhivele consulalatate de ICCMER aflăm că pe 27 august 1957, supraveghetorul a raportat că deținutul: „nu a respectat programu (sic!) ce (sic!) sa (sic!) desbrăcat de efecte și stătia (sic!) în ismene am chemat ASC și ia (sic!) spus să ia paltaloni (sic!) pe el. Deți a răspuns săl (sic!) lase în paci (sic!) că are pat permanet (sic!) și poate și să doarm[ă]. ASC ia (sic!) spus că nai (sic!) voie să dormi numai să stai întins atunci Deți a început să strige reclacitraților (sic!), badiților (sic!), criminalilor în gura mare”.

La 6 august 1958, de dimineață, în timpul plimbării, a ridicat capul și s-a uitat la santinelă, iar ASC, care se afla în apropiere l-a surprins și a dat ordin să fie introdus în cameră, după care i-a făcut raport și a primit cinci zile de izolare.

Campania derulată de ICCMER este plasată în contextul în care fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi transformată în următorii ani în memorial dedicat victimelor comunismului și centru educațional.


Sursă foto: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului/Facebook

Citește și:

ICCMER: In memoriam Elisabeta Rizea, simbol al rezistenței anticomuniste din România

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari