Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Orosius (sec. IV-V) – „Istorie împotriva păgânilor în șapte cărți” Cărțile V, VI, VII

ro

24 Aug, 2024 16:19 2054 Marime text
  • Paul Orosius s-a născut în Spania romană la sfârșitul secolului IV. A fost creștin și a scris la sugestia lui Aurelius Augustinus, pe care îI vizitase în 413, lucrarea „Istorii împotriva păgânilor”. Această scriere, redactată după cronica lui Hieronymus respinge acuzația păgânilor că religia creștină era cauza calamităților abătute asupra contemporanilor, susținând că nenorociri au existat mereu, iar creștinismul, dimpotrivă, aduce o alinare în fața calamităților. Orosius a folosit ca surse, în primul rând pe Hieronymus și un rezumat din Titus Liyius, precum și alți istorici romani ca Florus, Tacitus, Suetonius, Eutropius. El a scris, de asemenea, studii  teologice. (ed. H.Mihăescu & Gh. Ștefan)
 
Cartea V
În capitolul 18, este menționată o expediție a tracilor în provinciile romane Ahaia și Macedonia:
„30. Tot în aceeași vreme [în jurul anului 90 î. H. ], regele Sothimus a năvălit în Grecia, cu multe trupe de traci , a pustiit toate regiunile Macedoniei și în cele din urmă a fost învins de pretorul C. Sentius și silit să se înapoieze în regatul său. [Titus Livius, Periochae – nota editorilor români]”
 


Cartea VI
În capitolul 3, este amintită prima cucerire romană a Dobrogei:  „4. Iar Lucullus, care îi urmase lui Curio ca [guvernator – n. e. r.] al Macedoniei, a atacat cu război tot neamul bessilor [trib tracic] și i-a primit în supunere. [Titus Livius, Periochae – n. e. r.]”
În Capitolul 21, este evocată înfrângerea traco-geților de către armatele romane și transformare Dunării în frontiera nordică a statului roman, care, în timpul împăratului August a primit solii de pace chiar și de la sciții nord-dunăreni:
„14. Noricii, illyrii, pannonii, dalmatii, moesii, tracii și dacii, sarmații și cele mai multe și mai mari neamuri din Germania au fost învinși fie respinși de către diferiți generali sau au fost chiar despărțiți [de imperiu – n. e. r.] prin fluvii foarte mari, ca Rinul și Dunărea, care stau in fața lor. (...)
19. Intre timp, trimișii inzilor si ai sciților, după ce au străbătut toata lumea, 1-au găsit în sfârșit pe Caesar [Augustus - n. e. r.] acolo, la Taraco, un oraș din Spania Citerior, (...)
20. (...) astfel în Spania, la capătul Occidentului, 1-au rugat, împlorându-1 cu daruri din partea neamurilor lor, indienii de la răsărit și sciții de la miazănoapte.”
 

 
Cartea VII
În capitolul 9, este amintită transformarea Traciei în provincie romană:
„10... Tracia, Cilicia [Asia Mică], Commagene [Asia Mică] an fost transformate atunci [în timpul domniei lui Vespasian 69-79] pentru prima oară în provincii [romane – n. e. r.] și au ascultat de magistrații și legile romanilor.”
În Capitolul 22, este menționată marea invazie a goților germanici în timpul domniei lui Gallienus (253-268): „7. Grecia, Macedonia, Pontul, Asia sunt inundate și distruse de năvala goților ;”.
În Capitolul 23, este evocată expediția victorioasă a împăratului Aurelian împotriva goților: „4. [Aurelian – n. e. r.], întreprinzând o expediție la Dunăre, i-a bătut zdravăn pe goți, în lupte mari, și a restabilit stăpânirea romană în vechile ei hotare.”
În Capitolul 25, sunt prezentate bătăliile victorioase ale co-împăraților Dioclețian  (284-305) și Galerius împotriva barbarilor de la nordul Dunării de Jos și colonizarea prizonierilor la granițele imperiului: 
„12. Imediat după aceasta, aceiași comandanți au dus cu energie lupte împotriva carpilor și bastarnilor . Apoi i-au învins pe sarmați; pe un foarte mare număr de prizonieri dintre aceștia i-au răspândit de-a lungul posturilor de pază de la frontierele romane.”
 
În Capitolul 32, este amintită persecuția creștinilor nord-dunăreni de către goți și refugierea acestor la sud de Dunăre:
„9. În afară de aceasta, Athanaric, regele goților, persecutându-i într-un mod foarte crud pe creștinii din neamul său, pe mulți dintre acești barbari, uciși pentru credința lor, i-a înălțat la rangul de martiri. Totuși, cei mai mulți dintre ei, pentru credința în Hristos, au fugit pe pământul roman, fără să tremure de frică, ca și cum ar trece la dușmani, ci cu încredere, deoarece [mergeau – n. e. r.] la niște frați.”
 
În Capitolul 33, este evocată alungarea goților de către fioroșii huni la sud de Dunăre, unde apoi s-au revoltat împotriva tratamentului autorităților romane și l-au învins și ucis pe împăratul Valens [364-378]:
„10. Căci neamul hunilor, multă vreme închis în munți în care era greu de pătruns, împinși de o furie neașteptată, s-au aprins împotriva goților și, răvășindu-i, i-au alungat din vechile așezări. Goții, trecând în fugă Dunărea, au fost primiți de Valens, fără nici un pact de alianță. Și nici armele nu le-au predat romanilor, ca să li se dea mai ușor crezare.
11. Apoi din pricina lăcomiei insuportabile a comandantului Maximus, împinși de foame și nedreptăți, s-au răsculat cu armele în mâini, și, după ce au învins armata lui Valens, s-au răspândit prin Tracia, răvășind toate prin omoruri, incendii și jafuri . (...)
13. Astfel, în al treisprezecelea an al domniei sale, [Valens - n. e. r.] a dus in Tracia acel război nenorocit cu goții, care atunci erau foarte bine pregătiți, datorită antrenamentului trupelor și a mulțimii mijloacelor [disponibile - n. e. r.]. (...)”
 
 
Bibliografie
Historiarum adversus paganos libri septem, recensuit Carolus Zangenmeister, Viena, 1883 (CSEL, V).
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970. (XXIX. Orosius)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Orosius (sec. IV-V) - „Istorie împotriva păgânilor în șapte cărți” (Cărțile I, II, III, IV)
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari