Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:56 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorul Vladimir Tismăneanu participă la un seminar despre totalitarism la Muzeul Victimelor Comunismului de la Washington

ro

24 May, 2023 09:16 2580 Marime text
Sursa foto: victimsofcommunism.orgFundația Memorială a Victimelor Comunismului organizează astăzi, 24 mai un seminar despre totalitarism la Muzeul Victimelor Comunismului de la Washington. Conversația va include prezentări ale unor jurnaliști, diplomați și savanți de seamă în cooperare cu Institutul Ceh pentru Studierea Regimurilor Totalitare și Școala Steven J. Green de Afaceri Internaționale și Publice de la Universitatea Internațională din Florida.
Potrivit organizatorilor, evenimentul marchează cea de-a 70-a aniversare a primei conferințe academice despre provocarea totalitarismului din Boston, în martie 1953, când Uniunea Sovietică reprezenta o amenințare gravă pentru Lumea Liberă.

Trei panouri vor explora, respectiv, sensul totalitarismului; predarea naturii și istoriei totalitarismului; și, în cele din urmă, moștenirea totalitarismului în lumea noastră de astăzi – un studiu de caz al invaziei ruse a Ucrainei.

Seminarul se va deschide cu observațiile ambasadorului Andrew Bremberg, președintele VOC, și a Onorabilului Marketa Pekarova Adamova,* președinte al Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe.

La eveniment va participa și Vladimir Tismăneanu, politolog, analist politic, sociolog și profesor român american la Universitatea din Maryland, College Park.

„Specialist în sisteme politice și politică comparată, Vladimir Tismăneanu este director al Centrului pentru Studiul Societăților Post-Comuniste al Universității din Maryland, fiind președinte al comitetului editorial (2004–2008) și redactor (1998–2004) al Orientului. Revista academică de politică și societăți europene. De-a lungul anilor, Tismăneanu a fost colaborator la mai multe publicații periodice, printre care Studia Politica, Journal of Democracy, Sfera Politicii, Revista 22, Evenimentul Zilei, Idei în Dialog și Cotidianul. De asemenea, a lucrat cu posturile de radio internaționale Radio Free Europe și Deutsche Welle și a fost autor de programe pentru Compania Română de Televiziune. Din 2009, este președintele Consiliului Academic al Institutului de Studii Populare, un think tank al Partidului Democrat Liberal Român. În perioada februarie 2010 – mai 2012, a fost și Președinte al Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste din România“ - conform victimsofcommunism.org.


Amintim că mâine, 25 mai 2023, de la ora 12.00 la Memorialul Poarta Albă va fi inaugurat ,„Muzeul in aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1949 și 1953.

Evenimentul este organizat de Filiala Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu prilejul zilei Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor.

Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, prof. Vladimir Pismăneanu salută inițiativa inaugurării acestul muzeu. 

„Salut acest atat de necesar "Muzeu in aer liber" care va fi inaugurat joi.  Am fost la Poarta Alba in 1992 cand am filmat documentarul "Condamnati la fericire". Loc al durerii si disperarii. Loc al amintirii salvate. Una din insulele Gulagului romanesc. Era iadul. Dedic aceste randuri memoriei domnului Corneliu Coposu, unul dintre miile de detinuti de la Poarta Albă“ - a mai menționat prof. Vladimir Tismăneanu.


Potrivit organizatorilor, muzeul este alcătuit din 30 de plăci din granit negru pe care sunt gravate numele și datele a 840 de deținuți politic, care au putut fi identificați în arhive, dintre cei 4 – 5000 exterminați la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră și din 10 plăci din granit negru, dintre care pe 8 plăci este gravat un scurt istoric al canalului din perioada 1949 – 1953, iar pe celelalte două sunt gravate traseul inițial al canalului și o hartă a gulagului din Romania.

În mijlocul aleilor este amplasat „Stâlpul Infamiei”, pe care sunt montate două plăci cu o scurtă prezentare a lui Augustin Albon, ofițer de Securitate, care a introdus în lagărul Poarta Albă tortura la Stâlpul Infamiei.
În partea de Nord, spre canal, este construita o troiță.

Citește și: 

#MemorialulPoartaAlbăComisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România - Raport final (Raportul Tismăneanu) (DOCUMENT+VIDEO)

„Muzeul în aer liber” din incinta Memorialului Poarta Albă, inaugurat (GALERIE FOTO+VIDEO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii