Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:03 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

ro

23 Aug, 2018 00:00 4022 Marime text
Gheorghe Stanciu, produs al Conservatorului din Iaşi, a venit la Constanţa în 1976 şi a rămas constănţean, cum îi place să spună. A avut mari profesori, Ion Baciu fiind unul dintre ei. Urmase violoncelul, pedagogie instrumentală. Mai apoi a urmat multe cursuri de măiestrie dirijorală, printre care şi cu maestrul Sergiu Celibidache.

Îşi aminteşte cu nostalgie, într-un articol de acum doi ani şi jumătate, că în 1976 a venit la Constanţa şi a dat concurs ca dirijor. Erau, în schemă, dirijorii Silviu Panţâru şi Constantin Daminescu, două nume deja consacrate.

A debutat la pupitrul orchestrei în spectacolul cu opera „Rigoletto”, având ca solişti pe Ilie Gănţoiu, Niculina Cârstea şi, în ultimul moment intrat în scenă, Octav Enigărescu. Câte emoţii poate avea debutantul care îi dădea „intrările” unuia dintre cei mai mari baritoni ai timpului!
La evenimentul dedicat seniorilor teatrului constănţean, din 12 iunie 2018, reputatului dirijor constănţean i-au fost conferite Medalia „Jean Ionescu“, instituită de ZIUA de Constanţa, şi placheta #RespectTeatru iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, împreună cu scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa, pe care le-a ridicat prietenul său, Fănică Lupu.
Cu nu mai puţin de 135 de referinţe, în cartea sa „Teatrul Liric (Opera Constanţa)“,  prof. dr. Adrian Doxan îl aducea în discuţie pe dirijorul Gheorghe Stanciu, dar şi pe directorul Gheorghe Stanciu, care s-a aflat la conducerea instituţiei timp de şase ani, între 1998 şi 2004. Cartea o puteţi lectura în variantă digitală în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa AICI
 
„În 1976 este angajat la Teatrul liric ca şef de orchestră, proaspătul absolvent Gheorghe Stanciu, care va face o frumoasă carieră ca dirijor şi director al instituţiei. Va dirija în numeroase turnee în ţară şi străinătate, culminând cu concertul de la Vatican, unde maestrul a fost invitat spre a dirija Concertul de Crăciun din 2001.
Repertoriul său cuprinde lucrări de Verdi, Puccini, Pergolesi, Mozart,
Bizet, Rossini, Donizetti, Mascagni, Ceaikovski, Delibes, Minkus,
Adam, Korsakov, etc.“
 
Citeşte şi:
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieții. Marii artiști ai Constanței (XlX)
 
#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean Șapte titluri esențiale pentru teatrul constănțean
 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii