Retrospectivă Demersurile inițiate în 2024 de ZIUA de Constanța dedicate memoriei culturale dobrogene
03 Jan, 2025 17:00
03 Jan, 2025 17:00
03 Jan, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
1010
Marime text
- ZIUA de Constanța își continuă misiunea asumată în anul 2017, continuând și inițiind în anul 2024 numeroase proiecte dedicate memoriei culturale dobrogene, precum proiectul „Constanța acum 100 de ani”, digitalizarea unei vaste colecții de volume semnate de Remus Macovei, rubrica scrisa de Aurelia Lăpușan, „Istoria Dobrogei“, lucrarea „Patrimoniul uman al Dobrogei. Contribuții și destine remarcabile“, semnată de Aurelia Lăpușan.
Cotidianul ZIUA de Constanța a marcat anul 2024 prin inițierea și susținerea mai multor demersuri jurnalistice și culturale. Manifestările de anul acesta sunt o continuare firească a tuturor proiectelor începute în urmă cu opt ani, în noiembrie 2017, pe când ZIUA de Constanța devenea, în premieră, ziarul regional care „punea la cale” primul eveniment ce avea să deschidă o inspirată și îndrăzneață serie de campanii dedicate Zilei Dobrogei, alegând drept dată aniversară ziua de 23 noiembrie, zi în care armatele române intrau în Constanța (23 noiembrie 1878).
De la asumarea inițiativelor jurnalistice de promovare și conștientizare a valorilor și patrimoniului dobrogean din anul 2017 și până în prezent, ZIUA de Constanța a fost promotorul a mai multor proiecte, dintre care amintim, în ordine cronologică: lansarea primului fond documentar dobrogean online și primele 10 distincții Meritul Dobrogean, #RespectTeatru, Adrian V. Rădulescu - Ctitorul, #DobrogeaEtnică, #DobrogeaAcademică, Sub pronia dobrogeanului Dionisie Exiguul, #DobrogeaDigitală - Acces universal la informație, de la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă, #Dobrogea145 - de la grecii din Milet la generația Milleannilas, proiectul „Constanța acum 100 de ani”, digitalizarea unei vaste colecții de volume semnate de Remus Macovei, rubrica scrisa de Aurelia Lăpușan, „Istoria Dobrogei“, lucrarea „Patrimoniul uman al Dobrogei. Contribuții și destine remarcabile“, semnată de Aurelia Lăpușan.
ZIUA de Constanța își continuă misiunea asumată în anul 2017, continuând și inițiind în anul 2024 numeroase proiecte dedicate memoriei culturale dobrogene, precum proiectul „Constanța acum 100 de ani”, digitalizarea unei vaste colecții de volume semnate de Remus Macovei, rubrica scrisa de Aurelia Lăpușan, „Istoria Dobrogei“, lucrarea „Patrimoniul uman al Dobrogei. Contribuții și destine remarcabile“, semnată de Aurelia Lăpușan.
Constanța acum 100 de ani
Pe 9 august 2024, ZIUA de Constanța prezenta încă un proiect inedit, îmbinând cultura cu jurnalismul. Proiectul „Constanța acum 100 de ani“ s-a născut drept răspuns la întrebarea cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. În acest sens publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța a demarat, după cum antemenționam, proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
„Dacia“ este singurul cotidian, identificat în acest moment, a cărui arhivă este complet digitalizată. În completarea rubricilor constante ale ziarului „Dacia“, dintre care amintim: „Cronica zilei“, „Cronica politică“, „Editorial“, „Faptele zilei“, „Programul Spectacolelor“ etc, redactorii prezintă, în fiecare număr, o parabolă al cărei subiect ironizat este administrația centrală și locală.
Digitalizarea a 12 lucrări semnate de col. (r) Remus Macovei
Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța a fost îmbogățită cu încă 12 lucrări semnate de ilustrul col. (r) Remus Macovei, colaborator „de tradiție“ al cotidianului ZIUA de Constanța. O parte din lucrările digitalizare au fost prezentate structurat, pentru a veni în sprijinul cititorilor, în rubrica #citeșteDobrogea. Titlurile digitalizate anul acesta sunt: „Aportul militarilor români la unirea Dobrogei cu Romania“, „Cartea de aur a eroilor din localitatileSilistea și Tepes Vodă“, „Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor - Campaniile 1916-1919 și 1941-1945“, „De la Turtucaia la Budapesta, prinosul de sânge al militarilor constănțeni în campania 1916-1919“, „Eroi musulmani în armata română la revolutie“, „Ocupația militară a Dobrogei de catre puterile aliate. 1918-1919“, „Regimentul Călugareni nr. 40, sufletul, pușca și Mitraliera”, „Campaniile 1913, 1916-1919, 1941-1945”, „Regimentul 34 infanterie, de la Constanta la Kaldahar“, „Regimentul 36 infanterie, de la Constanța la Kaldahar“, „Stan Poetaș, Generalul nepereche, cariera militara și faptele de arme din campania 1916-1919“.
Ziua Dobrogei - „Patrimoniul uman al Dobrogei. Contribuții și destine remarcabile“, de Aurelia Lăpușan
Pe 23 noiembrie 2024, echipa ZIUA de Constanța a recreeat alături de etniile dobrogene slujba Te Deum de pe scările Bisericii „Metamporphosis” din Constanța și, apoi, a organizat, într-o atmosferă caldă, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ Constanța, lansarea de carte a volumului „Patrimoniul uman al Dobrogei. Contribuții și destine remarcabile“. Sub logoul ziarului ZIUA de Constanța, inițiatorul și susținătorul proiectului, se află semnătura unui mai vechi colaborator al publicației, Aurelia Lăpușan.
În paginile virtuale ale cotidianului ZIUA de Constanța, Aurelia Lăpușan a semnat zeci de articole în rubrica „Istoria Dobrogei“, de-a lungul anului 2024. Articolele sale poartă asupra biografiilor mai multor personalități dobrogene.
La toate aceste proiecte se adaugă publicarea constantă a numeroase articole despre istoria Dobrogei, semnate de colaboratorii ziarului ZIUA de Constanța, în rubrica deja consacrată #citeșteDobrogea, continuarea proiectului Memorialul Poarta Albă etc.
ZIUA de Constanța continuă să își ducă spre îndeplinire promisiunea și anunță noi proiecte pentru anul 2025.
La mulți ani!
Citește și:
#sărbătoreșteDobrogea146: 23 noiembrie – Sărbătorim Dobrogea, la ceas aniversar! Slujbă Te Deum și lansare de carte, la Constanța
Paradisul din Periprava, înconjurat cu gard electric. Inspectorii nu l-au găsit (GALERIE FOTO)
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii