Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:30 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia, luată de CNSC Compania Naţională de Investiţii poate continua licitaţia pentru restaurarea Cazinoului Constanţa (galerie foto+document)

ro

01 Jul, 2016 00:00 4181 Marime text


În ediţia din 24 mai 2016, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „O nouă contestaţie, depusă la CNSC: Consolidarea Cazinoului Constanţa, blocată de o firmă din Bucureşti“, în care anunţam că societatea Aedificia Carpaţi SA a apelat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Societatea s-a declarat nemulţumită de licitaţia organizată de Compania Naţională de Investiţii în vederea atribuirii contractului „Servicii de proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii inclus în Programul naţional de construcţii de interes public sau social - Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa“.
 
Aşadar, prin contestaţia nr. 1975/18.05.2016, înregistrată la CNSC sub nr. 15353/19.05.2016, SC Aedificia Carpaţi SA a contestat fişa de date a achiziţiei elaborate în cadrul procedurii de atribuire, prin „licitaţie deschisă”, offline, cu etapa finală de licitaţie electronică, a contractului de achiziţie publică de lucrări având ca obiect „Servicii de proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii inclus în Programul naţional de construcţii de interes public sau social - Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa“.
 
SC Aedificia Carpaţi SA a solicitat, prin contestaţia depusă, eliminarea din fişa de date a fazei finale de licitaţie electronică având în vedere prevederile art. 163 din OUG. nr. 34/2006 şi Directiva 2014/24/UE, articolul 35, alin. (1), care precizează că acest tip de contract nu face obiectul licitaţiilor electronice, el neputând fi clasificat prin metode de evaluare automată; constatarea ca nepermisă a aplicării criteriului de atribuire «preţul cel mai scăzut» în situaţia în care contractul ce urmează a fi atribuit are o componentă ce implică activităţi intelectuale, criteriu care, conform jurisprudenţei Europene (CEJ), este considerat nelegal; dispunerea aplicării criteriului de atribuire conform Directivei 2014/24/UE şi a expunerii de motive cuprinse la pct. 90 din directivă; obligarea autorităţii contractante, Compania Naţională de Investiţii, la anularea procedurii de licitaţie; suspendarea procedurii până la soluţionarea contestaţiei.


 
Pe data de 21 iunie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins, ca nefondată, contestaţia formulată de Aedificia Carpaţi SA, cu sediul în Bucureşti, şoseaua Panduri, în contradictoriu cu CNI, în calitate de autoritate contractantă. De asemenea, Compania Naţională de Investiţii a dispus continuarea procedurii de atribuire.
 
Reamintim că respectivul contract, „Servicii de proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii inclus în Programul naţional de construcţii de interes public sau social - Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa“, presupune elaborarea proiectului tehnic (PT), a documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (DTAC), a detaliilor de execuţie şi asistenţă tehnică pe durata executării lucrărilor din partea proiectantului şi execuţia lucrărilor aferente consolidării şi restaurării.

Despre Aedificia Carpaţi SA

Cu sediul social în Bucureşti, şoseaua Panduri, Aedificia Carpaţi SA a fost înfiinţată în 1992. Capitalul social subscris, de 4.330.700 de lei, integral vărsat, este compus din 43.307 acţiuni. Firma este controlată de Ştefan Drăgulescu, născut pe 28.06.1949, în Bucureşti, cu 5,22% din capitalul social, Petre Badea, născut pe 1.04.1948, în Negraşi, Argeş, cu 84,32% din capitalul social, şi Listă acţionari, cu 10,46% din capitalul social. De administrarea firmei, care desfăşoară „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”, se ocupă Filip Onoiu, Dragoş Cîrnu, Petre Badea şi Elena-Luminişa Bruss.

Cazinoul din Constanţa, emblema oraşului de la malul mării

Amplasat în peninsula oraşului, pe o platformă extinsă către mare, spre sud, Cazinoul din Constanţa este un monument istoric, emblema oraşului de la malul mării. Având în vedere deosebita valoare istorică şi arhitecturală a acestui monument, sunt necesare consolidarea şi restaurarea sa, împreună cu o refuncţionalizare a spaţiilor interioare, care să-l pună în valoare şi să-l readucă în viaţa oraşului. Construcţia Cazinoului s-a realizat în perioada 1903 - 1911, după planurile arhitectului Daniel Renard. Infrastructura clădirii a fost încredinţată spre proiectare şi execuţie Direcţiei Construcţiei Portului, care era condusă de inginerul Anghel Saligny. Peste nivelul solului, construcţia a fost executată de antreprenorii Frangulea şi Moscovici. Pe parcursul desfăşurării execuţiei au intervenit numeroase modificări, iar în decembrie 1909, o comisie formată din inginerul Elie Radu şi arhitecţii Ion Mincu şi Dimitrie Maimarolu sugerează modificări majore la nivelul parterului şi extinderea subsolului pentru amplasarea bucătăriei şi a dependinţelor. Atât ca tratare volumetrică, cât şi decorativă, clădirea se încadrează în stilul Art Nouveau.

 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta decizia Consiliului pentru Soluţionarea Contestaţiilor privind contestaţia depusă de Aedificia Carpaţi SA, în contradicţie cu CNSC.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii