Retrospectiva lansărilor de carte la Constanța, în anul 2023. Ce autori și-au prezentat noile creații editoriale
Retrospectiva lansărilor de carte la Constanța, în anul 2023. Ce autori și-au prezentat noile creații editoriale
05 Jan, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1244
Marime text
- Anul 2023 nu s-a lăsat mai prejos decât precedentul în legătură cu lansările de carte ce au avut loc la Constanța
- Noile volume au fost lansate la diferite instituții de cultură din municipiu și nu numai, de la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța până la Muzeul Național al Marinei Române și Muzeul de Artă Constanța
Anul 2023 nu s-a lăsat mai prejos decât precedentul în legătură cu lansările de carte ce au avut loc la Constanța.
Indiferent că vorbim de scriitori consacrați sau debutanți aflați la început de carieră, constănțeni get-beget sau originari din alte colțuri ale țării, aceștia și-au prezentat cele mai recente creații editoriale la malul mării.
Noile volume au fost lansate la diferite instituții de cultură din municipiu și nu numai, de la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța până la Muzeul Național al Marinei Române și Muzeul de Artă Constanța.
În rândurile următoare vom prezenta lansările de carte din anul recent încheiat.
Șase volume lansate la Muzeul Național al Marinei Române
Startul „sezonului” lansărilor de carte a fost în februarie, la MNMR. Pe 17 februarie, au fost lansate șase titluri ce acoperă un spectru larg al istoriei marinei atât militară cât și civilă. Vorbim de un album aniversar al Statului Major al Forțelor Navale în ediție bilingvă (română-engleză); două volume de documente referitoare la marina română în interbelic, dar și la perioada 1944-1946; o carte dedicată construcțiilor navale la Giurgiu de la începuturi și până astăzi; și cele două periodice ale MNMR.
Titlurile sunt următoarele: „Forțele Navale Române: tradiție și profesionalism/The Romanian Naval Forces: tradition and professionalism” de ndreea Croitoru, Marius-Laurențiu Rohart și Mihai Egorov; „Marina Militară a României interbelice: provocări, oportunități, realizări-documente” de Dan – Dragoș Sichigea; „101 documente referitoare la tragedia Marinei Regale a României (1944-1946)” de Valentin Ciorbea, Silvia Ioniță și Dan – Dragoș Sichigea; „O istorie a construcțiilor navale la Giurgiu” de Gabriel Felician Croitoru; „Anuarul Muzeului Național al Marinei Române” și „Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, relații politice și diplomație”.
Volumele au fost prezentate de dr. Andreea Croitoru, șef Secție Istoria Marinei din cadrul MNMR, dr. Dan-Dragoș Sichigea, șef Secție Mangalia a MNMR, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, de la Universitatea „Ovidius” Constanța, dr. Silvia Ioniță, muzeograf MNMR și dr. Gabriel-Felician Croitoru, de la Liga Navală Română.
Mai multe detalii despre cele șase volume găsiți AICI.
Lansare de volum ce l-a comemorat pe actorul Vasile Cojocaru
La o săptămână distanță de la evenimentul editorial de la MNMR, Universitatea „Ovidius” Constanța a organizat lansarea volumului comemorativ la adresa lui Vasile Cojocaru, „Lumile lui Zagreus. De la drama sacră la reprezentația teatrală”.
Coordonatoarea volumului și una dintre amfitrioane este Adriana Claudia Cîteia. Cealaltă este Anaid Tavitian.
Reputatul jurnalist, Radu Paraschivescu și-a prezentat noul volum la Constanța
Universitatea „Ovidius” Constanța, cu sprijinul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța și a editurii Humanitas, a organizat o masă rotundă, în data de 7 martie.
Prilejul a fost oferit de lansarea volumului „Podul Diavolului”, cea mai recentă apariție editorială a lui Radu Paraschivescu.
În dialog cu scriitorul și jurnalistul Radu Paraschivescu s-a aflat istoricul și criticul literar prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii „Ioan N. Roman” Constanța.
„Marea carte a uitării” de Gabriel Chifu
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” Constanța, au organizat, în data de 3 aprilie, în Aula Universității „Ovidius” din Constanța, Aleea Universității nr.1, Campus universitar, Corp A, et.1, lansarea romanului lui Gabriel Chifu, „Marea carte a uitării” (Editura Cartea Românească, 2022).
La evenimentul editorial, au fost prezenți în prezidiu următorii: președintele Uniunii Scriitorilor din România, academician Nicolae Manolescu, redactor al României literare, Cristian Pătrășconiu, directorul revistei Luceafărul de dimineață, criticul literar Dan Cristea și directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Horia Gârbea.
Evenimentul a fost găzduit de decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Alina Buzatu și prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.
Un poet remarcabil, Gabriel Chifu este totodată unul dintre cei mai buni prozatori contemporani, autor al romanelor „Maratonul învinşilor” (Cartea Românească, 1997), „Cartograful puterii” (Cartea Românească, 2000), „Povestirile lui Cesar Leofu” (Cartea Românească, 2002), „Visul copilului care păşeşte pe zăpadă fără să lase urme sau Invizibilul, descriere amănunţită” (Polirom, 2004), „Punct şi de la capăt” (Polirom, 2014), „Ploaia de trei sute de zile” (Cartea Românească, 2017).
„Toate greșelile care se pot face”, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța
Volumul „Toate greșelile care se pot face”, scris de Cătălin Pavel, a fost lansat la bibliotecă, în data de 3 mai.
Născut în anul 1976, Cătălin Pavel este arheolog, lect. univ. dr. habil. și scriitor. În prezent, ocupă funcția de conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Activitatea de arheolog l-a purtat în țări ca Germania, Franța, Anglia, Maroc, Israel și în special Turcia (la Milet, Troia și Gordion), unde a participat la săpături arheologice.
A obținut burse doctorale și postdoctorale la Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Universitatea Oxford, Institutul Arheologic Albright din Ierusalim și Colegiul Noua Europă din București.
A mai scris „Arheologia iubirii: De la Neanderthal la Taj Mahal” (Humanitas, 2019), tradus în franceză și italiană și „Animale care ne fac oameni: Blană, cozi și pene în arheologie” (Humanitas, 2021).
Evenimentul editorial s-a derulat sub forma unui dialog între autor și Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene.
Debut editorial la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța
Tot la începutul lunii mai, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, tânăra scriitoare, Ioana Bîrjan și-a lansat romanul de debut, intitulat „Vârsta iubirii”.
„Vă mulțumesc că sunteți alături de mine într-un număr atât de mare. Ideea romanului s-a născut în urma unui vis. Am început să-l scriu în 2016. În urmă cu doi ani, am vrut să-l trimit la o editură, dar nu a întrunit numărul necesar de pagini. Documentarea a durat foarte mult. Ca idee, am avut nevoie de 4-5 ore de citit ca să scriu două pagini. Am scris zilnic la acest roman. Mi-am dedicat ultima vacanță de vară acestei cărți”, a declarat autoarea.
Ioana Bîrjan a fost asistată la prezentarea cărții de scriitoarea Iulia Pană și de Iulia Gângă, unul dintre fondatorii editurii „HeyDay Books”, locul unde a apărut romanul.
Un nou volum din seria „Poveștile Mării Negre”, de Cristian Cealera
La finalul lunii iulie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Cristian Cealera și-a prezentat al patrulea volum din seria „Poveștile Mării Negre”. Acesta poartă titlul „Poveștile Mării Negre. Oamenii, Eroii, Zeii...”.
„Seria «Poveștile Mării Negre» este compusă din scurte istorii și legende ale regiunii Dobrogea. Din punctul meu de vedere, istoria și mitologia nu se exclud una pe alta, ci se pot împleti. Dobrogenii și turiștii trebuie să înțeleagă că regiunea are foarte multe povești de oferit.
Acest proiect a început în anul 2014, când postam astfel de povești pe o platformă online, ce au fost apreciate de public. Acesta m-a încurajat să pun poveștile și în format print.
În cele patru volume sunt peste 500 de materiale care prezintă subiectele despre care vă vorbeam.
Volumul patru are un subtitlu care pune accent pe oamenii care și-au pus amprenta pe epoca antică, pe eroii care trebuie cunoscuți și pe zeii din epoca antică ce face parte dintr-un univers religios și care arată credințele și viața de zi cu zi a înaintașilor noștri. În acest volum, un personaj abordat este poetul Publius Ovidius Naso. Am încercat să prezint ultima sa călătorie, după renegarea de la Roma, spre teritoriul pontic. Volumul este împărțit în două părți.
A patra carte este un omagiu adus arheologilor români, în special celor constănțeni”, a precizat Cristian Cealera pentru ZIUA de Constanța.
În cadrul discursului de la MINAC, el a spus:
„Sunt pur și simplu copleșit și onorat că pot face o asemenea prezentare. Cred ca pe lângă numărul de cărți scoase contează ca cititorul să-ți spună am citit, bravo! Mergi mai departe!. Istoria și mitologia au fost alături de mine de când eram copil. Sunt mândru că sunt dobrogean și că am atât de mulți prieteni alături.”
Lansarea cărții profesorului Tasin Gemil, la Medgidia
Pe 7 octombrie, la Casa de Cultură I.N. Roman din Medgidia, Primăria municipiului și Asociația Culturală „Mehmet Niyazi” au organizat manifestarea cultural – știintifică: „Prof. Tasin Gemil - cetățean de onoare al municipiului Medgidia și istoric de seamă al României la implinirea vârstei de 80 ani" și lansarea lucrării sale stiințifice „Tătarii în Istoriografia Universală".
Referenții au fost: dr. Eugen Nicolae - cert. șt. Gr. 1- directorul Institutului de Arheologie " Vasile Pârvan" al Academiei Române, București; dr. Sergiu Iosipescu - cert. șt. Gr. I, Institutul Național al Patrimoniului, București; dr. Nagy Pienaru - istoric, Bucuresti; dr. Adrian Ilie - istoric; prof. Ekrem Gafar - prof. Istorie: Zafer Karatay - dir. gen. Fundația „Emel Kirim Vakfi" -Turcia.
„Activitatea lui Tasin Gemil este prodigioasă. Ultima sa carte este importantă și pentru români și pentru tătari și turci. Îi doresc lui Tasin Gemil sănătate și spor la muncă“ - a menționat Sergiu Iosipescu.
La Medgidia mă simt cel mai acasă. Orice vizită în Medgidia îmi dă un imbold. Le mulțumesc prietenilor care se află aici și mi-au făcut favoarea de a vorbi frumos despre mine. Mă folosesc de prilej de a puncta câteva adevăruri ieșite la iveală din istoria tătarilor. Le mulțumesc prietenilor care se află aici și mi-au făcut favoarea de a vorbi frumos despre mine. Mă folosesc de prilej de a puncta câteva adevăruri ieșite la iveală din istoria tătarilor. Dacă după mine nu mai sunt tineri care să continue, atunci avem foarte multe de pierdut“ - a precizat profesorul Tasin Gemil.
Volum lansat de Ziua Dobrogei
Asociația SINE QUA NON a sărbătorit Ziua Dobrogei prin lansarea volumului de studii și articole științifice „CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE”.
Proiectul cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, derulat în perioada 24 – 27 august 2023, a cuprins: cinci simpozioane și o masă rotundă organizate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța, Muzeul de Artă Constanța – Secția Ion Jalea și Arhiepiscopia Tomisului; vernisarea a două expoziții temporare; două lansări de carte și trei prezentări de carte; două tururi ghidate la lăcașurile de cult din Peninsula Constanței (Catedrala Ortodoxa Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Bazilica Sfântul Anton de Padova, Marea Moschee Carol I, Geamia Hunchiar, Biserica greacă Metamorfosis, Biserica bulgară Sfântul Nicolae, Biserica armeană Sfânta Maria și Sinagoga Mare de rit așchenaz) și zece ateliere meșteșugărești medievale organizate în Parcul Arheologic al Municipiului Constanța.
Prin proiectul științific și cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, Asociația SINE QUA NON a promovat, în rândul constănțenilor și al turiștilor: istoria orașului Constanța, istoria Dobrogei și istoria românilor, patrimoniul cultural dobrogean și național și cele mai noi descoperiri arheologice din Constanța, din Dobrogea și din întreaga țară. Mai mult decât atât, prin evenimentele științifice și culturale organizate, au fost marcate și câteva momente mai importante din istoria noastră națională: 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari; 145 de la Unirea Dobrogei cu România; Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu.
O parte a comunicărilor științifice susținute în cadrul celor cinci simpozioane se regăsește în volumul omagial dedicat sărbătoririi Zilei Dobrogei, un volum de peste 1.000 de pagini, editat în format academic, publicat la Editura MEGA din Cluj-Napoca. Volumul este coordonat de: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Gabriel Mircea Talmațchi, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Cristina Talmațchi, dr. Mariana Cojoc și dr. Costin Scurtu.
În acest volum au publicat studii și articole științifice: istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, restauratori, conservatori, arhiviști, bibliotecari și alți oameni de cultură din Constanța, din Dobrogea și din întreaga țară.
Album despre povestea francezului Anatole Magrin, devenit cetățean de onoare al municipiului Constanța
Pe 7 decembrie, la Biserica Sf. Anton de Padova, Constanța, Valentin Ciorbea și Gabriel – Octavian Nicolae și-au lansat cea mai recentă apariție editorială.
Este vorba despre albumul „Notre ami. Anatole Magrin”.
Volumul „Notre ami. Anatole Magrin” este editat de Societatea Culturală Magrin.
Cartea spune povestea lui Anatole Arthur Seraphin Magrin, francez de origine și diplomat și fotograf de profesie, care a trait jumătate de secol la Constanța.
Volumul poate fi citit atât în limba română, cât și în engleză și franceză.
Mai multe detalii despre acest volum și despre autori găsiți AICI.
La eveniment a fost prezent și prefectul județului Constanța, Silviu Coșa. El a declarat:
„Este un eveniment superb, inclusiv prin prisma locației alese. Spiritualitatea nu este doar religie, înseamnă să atingem fiecare coardă a sufletului nostru. Sunt prefect de trei ani, și fotograf de-o viață. În ziua de astăzi cred că începem să uităm de fotografie ca artă, uităm de lumină, de culori, de compoziție. Fotografia este un vehicul pentru o emoție pe care vrem să o dăm mai departe.”
Volum despre Republica Turcia, la MINAC
În data de 14 decembrie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a găzduit lansarea volumului în limba engleză „Turkish Cultural Legacy in the Balkans: From Empire to the Republic of Türkiye”.
Editorii sunt: Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu.
Lansare de carte urmată de degustare de vin și sushi
Pe 14 decembrie, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Editura Eikon, S.C. Podgoria Ovidiu SRL și Restaurantul japonez Tokyo Rikiya din Constanța, au organizat lansarea cărții „Epistole către Ovidiu/ Letters to Ovid/ Lettres a Ovide”, în prezența editorului Ion Codrescu.
Au fost prezenți: prof. univ. dr. Ioan Stanomir, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și scriitorul Ovidiu Dunăreanu, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.
Potrivit reprezentanților Bibliotecii Județene Constanța, volumul conține o serie de scrisori în română, engleză și franceză, dinspre prezent spre trecut, care îl au ca adresant pe nimeni altul decât cel mai mare poet al latinității, Publius Ovidius Naso, inițiind un dialog in absentia cu o mare personalitate.
De asemenea, această carte adună contribuțiile unor intelectuali, scriitori din toate părțile lumii, Franța, SUA, Elveția, Spania, Canada, Marea Britanie, Suedia, Japonia, voci distincte care subliniază indirect moștenirea culturală comună pe care o reprezintă opera poetică a lui Ovidius.
Fiecare scrisoare constituie indirect și un exercițiu de admirație care deschide către un imaginar orizont de posibilitate, acela al unei comunicări dincolo de timp cu acest creator extraordinar care a fost Ovidius. Într-un fel, cartea desenează o hartă imaginară a unui dialog care unește câteva din marile culturi pentru care opera literară a lui Ovidius reprezintă un reper fundamental.
Lansarea cărții s-a încheiat cu o degustare de vin asezonată cu sushi, oferite de SC Podgoria Ovidiu SRL și restaurantul japonez Tokyo Rikiya din Constanța.
Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială
La Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în prezența unei companii selecte, actorul Virgil Andriescu și-a prezentat noua apariție editorială, „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri”.
Actorul s-a aflat la prezidiu alături de Angelo Mitchievici, directorul bibliotecii și de Aurelia Lăpușan.
„În prima carte am spus ceva despre familia mea. În ce de-a doua m-am jucat cu adevărul periculos, cu adevărul frumos. Mi-ați dat curaj să scriu și a treia carte în care voi spune tot ce n-am îndrăznit să spun până acum“, a menționat Virgil Andriescu.
Mai multe detalii despre acest eveniment găsiți AICI.
Inginerul Dumitru Manole, subiectul unei cărți lansate la MNMR
Încheiem seria lansărilor de carte din 2023 așa cum am început-o, la Muzeul Național al Marinei Române.
În data de 20 decembrie, muzeul, în colaborare cu Asociația Oamenilor de Știință din România – filiala Constanța (AOȘR) au lansat volumul „Inginerul dr. Dumitru Manole. Vocația comuniunii științifice cu ogorul dobrogean”/„Engeneer dr. Dumitru Manole. The vocation of the scientific communion with the dobrogean field”.
Autorii acestui volum sunt Valentin Ciorbea și Luminița Stelian.
Cartea a fost publicată la Editura AOȘR (2023) într-o ediție bilingvă română – engleză.
În cadrul discursului, Dumitru Manole a făcut precizări despre pasiunea sa pentru fotbal și despre profesia de inginer agricol.
Citește și:
Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii