Retrospective 2022 Expoziții de pictură și fotografii, conferințe și festivaluri. Evenimentele culturale ale anului 2022 din Constanța
Retrospective 2022: Expoziții de pictură și fotografii, conferințe și festivaluri. Evenimentele culturale- Muzeul de Artă Constanța a susținut primul eveniment cultural al anului
- Cu prilejul zilelor marcante pentru istoria României, instituțiile din Constanța au organizat o serie de evenimente pentru celebrarea lor
Deși a început sub semnul restricțiilor din cauza pandemiei, cultura constănțeană s-a bucurat din nou de prezența publicului.
În anul 2022, instituții precum Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, Universitatea „Ovidius” sau Muzeul de Artă Populară au organizat diverse expoziții și conferințe care au încântat auditoriul. Amintim, de asemenea, și de manifestațiile ce au avut loc cu prilejul unor sărbători ca: Ziua Culturii Naționale, Ziua Unirii Principatelor Române, Paștele etc.
În rândurile de mai jos, vă prezentăm retrospectiva evenimentelor culturale din 2022.
Primul eveniment cultural al anului 2022 a fost vernisajul expoziției „QUE VIVA PICASSO”, susținut în data de 6 ianuarie la Muzeul de Artă Constanța. Expoziția prezenta lucrări de grafică ale celui mai mare artist al secolului al XX-lea, Pablo Picasso.
Expoziția a fost deschisă în perioada ianuarie – martie.
Lelia Rus Pîrvan, directorul Muzeului de Artă Constanța, declara referindu-se la expoziția „QUE VIVA PICASSO” că:
„Suntem bucuroși că putem prezenta această etapă a creației lui Pablo Picasso la Constanța. Expoziția ne spune multe despre Picasso, despre personalitatea sa și diversitatea temelor și tehnicilor pe care le-a abordat de-a lungul timpului”.
Ziua Culturii Naționale la Constanța
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe instituții și organizații din Constanța au organizat evenimente menite a celebra ziua în care s-a născut marele poet al României, Mihai Eminescu.
Astfel, Comunitatea Elenă ELPIS Constanța, împreună cu Consiliul Județean Constanța și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei – filialele Constanța și București au fost organizatorii evenimentelor:
-
Oficierea slujbei religioase și tăierea Vasilopitei (prăjitura Sfântului Vasile), ținută la Biserica „Schimbarea la față”/„Metamorphosis” - simbolizează prosperitatea și aduce belșug pentru tot restul anului celui care găsește bănuțul norocos
-
Evocarea Reginei Elena-Mamă, prezentarea unei sesiuni de tablouri din diferite momente reprezentative ale existenței sale și prezentarea copiei fidele a ținutei militare de ceremonie a reginei; evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă Constanța
Tot în cadrul evenimentului de la muzeu, Daniel Anghelescu, fotograful Casei Regale, a prezentat o colecție unică de 30 de tablouri ce îl înfățișau pe Regele Mihai în diferite momente memorabile ale vieții.
Conferința „Eminescu, geniu historial”
Cei de la Arhiepiscopia Tomisului au marcat Ziua Culturii Naționale prin organizarea conferinței „Eminescu, geniu historial”, susținută în data de 15 ianuarie, în sala Magna a Centrului eparhial Tomis, de pe strada Arhiepiscopiei, nr. 23. La eveniment au participat acad. prof. Constantin Barbu și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Expoziția „Interiorul țărănesc de sărbătoare – funcțional și decorativ”
Tot pe data de 15 ianuarie, la Muzeul de Artă Populară Constanța a avut loc expoziția „Interiorul țărănesc de sărbătoare – funcțional și descorativ”.
„Expoziţia pune în valoare toate acele obiecte care în trecut compuneau camera „bună” a casei tradiţionale, acel loc unde se derulau evenimentele importante ale familiei şi unde se păstrau cele mai frumoase ţesături (scoarţe, ştergare, aşternuturi), piese ceramice pentru decorul interiorului (farfurii, căni, ulcioare), precum şi zestrea fetelor de măritat.
Obiectele de patrimoniu care compun expoziţia sunt reprezentative pentru toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania, Banat”, au transmis organizatorii.
Mai multe evenimente la Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”
La Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” au avut loc evenimente desfășurate prin Secția Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” – Promovare Cultură Tradițională și Secția Cultural – Educativă.
Prin Secția Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” – Promovare Cultură Tradițională a avut loc pe:
-
14 ianuarie, pe Segmentul de educație permanentă, acțiunea Ziua Culturii Naționale – 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Tema a fost prezentarea despre opera și biografia poetului Mihai Eminescu. Momente poetice
Prin Secția Cultural – Educativă au avut loc pe:
-
15 ianuarie – Catedra Arta Mișcării, unde clasa de Actorie a prezentat mai multe momente poetice;
-
15 ianuarie – Catedra Canto și Instrumente, unde clasa Canto – Muzică Ușoară a prezentat mai multe momente solistice;
-
15 ianuarie – Catedra Arte Vizuale, unde clasa Pictură a invitat publicul la expoziția „Atelier în culori”, deschisă la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”;
-
15 ianuarie – a avut loc prezentarea pe rețeaua de socializare a insituției a lucrării „Monumentele Mihai Eminescu” a autorilor Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țiglă.
Citiți aici pentru a afla detalii suplimentare legate de evenimentele ce au avut loc Centrul „Teodor T. Burada”.
Evenimente online dedicate zilei de 15 ianuarie la Bibilioteca Județeană
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a organizat o serie de evenimente online sub genericul „Ziua Culturii Naționale – Ziua Nașterii poetului Mihai Eminescu”.
Iată care a fost programul:
-
Ora 10:00 - Conferința „Actualitatea lui Mihai Eminescu – chipul și asemănarea”, susținută online de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța;
-
Ora 11:00 - Galerie foto. Vernisajul expoziției de carte „Mihai Eminescu la Aniversare”;
-
Ora 12:00 - Valori eminesciene din expoziția „Mihai Eminescu la Aniversare”. Prezentare online susținută de Corina-Mihaela Apostoleanu, șef serviciu;
-
Ora 14:00 - Recital din lirica eminesciană, organizat în colaborare cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău.
Expoziția „Zestrea culturală a poporului român”
La Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” din cadrul Universității „Ovidius” Constanța a avut loc expoziția „Zestrea culturală a poporului român”.
„Cărțile, în ediții rare, și colecțiile de CD-uri expuse ilustrează viziunea eminesciană: „Trebuie să fim un stat de cultură la gurile Dunării, aceasta este singura misiune a statului român și oricine ar voi să ne risipească puterile spre alt scop, pune în joc viitorul urmașilor și calcă în picioare roadele muncii străbunilor noștri” - au precizat reprezentanții Facultății de Litere.
Expoziție de pictură dedicată Zilei Unirii Principatelor Române
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, pe data de 24 ianuarie, Secția Cultural Educativă a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, catedra Arte Vizuale a organizat expoziția de pictură și grafică „Orizonturi deschise” la CMET „Jean Constantin”. Evenimentul avea scopul de a promova cultura.
Conferință online în cinstea dramaturgului român Ion Luca Caragiale
Pentru a marca 170 de ani de la nașterea scriitorului I.L. Caragiale, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a organizat conferința online „Caragiale, contemporanul nostru”, în data de 28 ianuarie. Gazda a fost directorul bibliotecii, prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici.
Expoziția „Pelerin la el acasă”
În luna februarie a avut loc vernisajul expoziției „Pelerin la el acasă” a regretarului grafician Marian Voinea (1964 – 2021). Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Artă Constanța și Asociația Culturală ARTAR, în data de 19 februarie.
Mai multe detalii puteți găsi aici.
Expoziția „Ziua Mărțișorului: obiceiuri, tradiții, simboluri"
La începutul lunii martie, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organiza expoziția „Ziua Mărțișorului: obiceiuri, tradiții, simboluri".
Pe lângă exponate, au fost expuse și cărți cu legende, semnificații, origini și tradiții ale mărțișorului.
Vernisajul „NUD ÎN PICTURĂ vs. MAȘINI DE EPOCĂ”
În perioada 5 martie – 5 aprilie, publicul a putut merge la vernisajul expoziției „NUD ÎN PICTURĂ vs. MAȘINI DE EPOCĂ”.
Expoziția de pictură a reunit creațiile a opt artiști deja integrați profesional în Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța UNU (fie ca stagiari, fie ca proaspăt titulari) și Filiala București: Gheorghe Caruțiu, cadru didactic la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Anca Georgescu, Carmen Dordea, Vasile Lazăr, Alexandra Maciac, Iulia Mihalcea, Carmen Ionescu și Andreea Rădulescu.
Cum a sărbătorit Biblioteca Județeană ziua de 8 martie
În data de 8 martie, renumită ca fiind Ziua Internațională a Femeii, Biblioteca Județeană a organizat conferința „Tangoul – o emoție care se dansează”, susținută de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, urmată de spectacolul de teatru-dans NOCTURN TANGOU, în regia prof. univ. dr. Radu Niculescu, asist. univ. drd. Inga Marcu și lect. univ. dr. Oana Lavinia Ștefan Pisaroglu, coregrafia fiind realizată de lect. univ. dr. Oana Lavinia Ștefan Pisaroglu.
Patrenerii bibliotecii au fost Universitatea „Ovidius” Constanța și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”.
Conferința „Poezia și riscul de a fi poet”
Pe 21 martie, Biblioteca Județeană, în colaborare cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius” Constanța a organizat conferința „Poezia și riscul de a fi poet”, susținută de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene Constanța. Evenimentul a fost dedicat Zilei Internaționale a Poeziei.
Conferința a fost urmată de un recital de poezie care i-a avut ca protagoniști pe câțiva dintre poeții Filialei Dobrogea ai Uniunii Scriitorilor din România, precum: Güner Akmola, Ottilia Ardeleanu, Costel Bunoaica, Gheorghe Dobre, Anastasia Dumitru, Emin Emel, Mircea Lungu, Mihaela Meravei, Teoharie Nicolae, Cătălin Pavel, Sorin Roșca, Daniela Varvara, dar și alți doi poeți, Iulia Mihalcea și Eduard Rosentzveig.
Vernisaj la Universitatea „Ovidius”
Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța a organizat în data de 23 martie, în parteneriat cu Asociația Primus Art Laboratory și Grupul OFF, vernisajul expoziției „Renaștere, tranziții, ritm”.
„Expoziția prezintă pictură, grafică, desen și instalație, realizate de studenți, masteranzi și cadre didactice de la specializările Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, lucrările expuse aducând un omagiu primăverii, anotimpul speranței și motivației, al renașterii și revenirii la viață. Ele relevă, totodată, eternitatea naturii receptată sub semnul efemerului şi simbolizează renaşterea, prin creație și prin contemplarea frumosului”, a declarat lect. univ. dr. Cristina Gelan.
Expoziție la Muzeul de Artă Constanța
În data de 26 martie a fost deschisă expoziția „Salonul de primăvară” a Filialei Constanța din cadrul U.A.P.R. evenimentul a fost găzduit de Muzeul de Artă Constanța.
,,Salonul de Primăvară din acest an vă invită să luați pulsul artei constănțene prin intermediul acestei expoziții care reunește cele mai recente lucrări ale artiștilor constănțeni aflați într-o permanentă căutare de noi modalități de exprimare plastică și de experimentări.
De la o primă vizionare a expoziției în ansamblul ei, se remarcă extinderea modului de interpretare a motivelor consacrate ale artei românești precum și maniera personală de ilustrare a unor concepte ce pornesc de la figurativ și ajung până la abstract.
Expun artiștii: Loretta Băluță, Laura Nistorescu Seniuc, Filis Velula , Ignat Stefanov , Niță Manolescu, Eugenia Leca Botezatu, Cătălin Botezatu, Mihaela Ciuștea, Tudor Mirescu, Roxana Ciucalău, Fenea Petruț, Constantin Grigoruță, Iulian Leu, Aurelian Broască, Constanța Petrescu Dănilă, Florin Ferendino, Andreea Enache, Alexandru Baciu, Marcel Grigore, Doina Misian, Niculae Morărescu, Iulia Balica, Lia Opriș”, declara Aurelian Broască, președintele Filialei Constanța a U.A.P.R.
„REdesenări / REinventări / REpovestiri”: primul eveniment din luna aprilie
În prima zi a lunii aprilie a avut loc vernisajul expoziției „REdesenări / REinventări / REpovestiri”, susținut la Muzeul de Artă Constanța.
Protagonistele au fost Anca Boeriu și Mirela Trăistaru.
Mai multe detalii despre evenimente găsiți aici.
Eveniment dedicat tătarilor lituanieni
În data de 7 aprilie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat vernisajul expoziției „2021 – Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni”. În sală a fost prezentă, printre alții, Violeta Motulaite, ambasadoarea Lituaniei în României.
„Spune nu războiului”
Pe 9 aprilie, la Art Gallery Tomis Mall, avea loc vernisajul expoziției „Spune nu războiului”. 40 de nume ale artei românești contemporane au expus creații ce semnifică antiteza dintre război și pace, bine și rău, viață și moarte, iubire și ură.
Expoziția „Interiorul țărănesc de sărbătoare”
În apropierea sărbătorilor pascale, Muzeul de Artă Constanța a organizat expoziția „Interiorul țărănesc de sărbătoare”.
Expoziția a oferit vizitatorului piese valoroase din Dobrogea (Constanţa, Tulcea), dar și din Transilvania (Maramureş, Bihor, Sibiu, Ţara Zarandului, Cluj), Banat (Timiş, Caraş-Severin), Moldova (Suceava), Oltenia (Vâlcea, Olt) sau Muntenia (Muscel, Buzău, Ilfov).
Noaptea Muzeelor
În data de 14 mai, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a anunțat programul evenimentelor organizate cu prilejul Nopții Muzeelor.
La MINAC au avut loc la:
-
Ora 19:00, în Sala „Vasile Canarache”, lectorii Theodora Roșca-Neacșu și Cătălin Băluț, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au susținut work-shop-ul „Prezentarea tehnică a mozaicului din piatră naturală”;
-
Ora 20:00, studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius Constanța au prezentat un Outdoor Performance, ordinea fiind asigurată de prietenii muzeului de la Asociația „Historia Rinascita”; tot outdoor, membrii asociației au prezentat echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor;
-
Ora 20:00 – 23:00, au putut fi ascultate Interludii muzicale, susținute de interpreți ai Filarmonicii „George Enescu” din București;
-
Ora 21:00 – 21:30, actorul Marius Bodochi a susținut un Recital poetic din opera relegatului poet latin la Tomis, Publius Ovidius Naso.
Expoziție dedicată zilelor orașului Constanța
Cu ocazia zilelor orașului Constanța, filiala Unu Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici, în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța Teodor Burada și Asociația KULTurale, a organizat în data de 22 mai evenimentul „Memoria Orașului”. A fost o expoziție de fotografii reprezentative în identitatea vizuală a Constanței, surprinse prin lentila camerei de absolvenți ai clasei de Artă fotografică din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța Teodor Burada.
Expoziția „La fereastră”
Pe 27 mai, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Asociația Farul Ospitalier Constanța, au organizat expoziția de sculptură a artistului plastic Gabi Lungu, intitulată „La fereastră”.
Expoziția „Lumi Vegetale”
Muzeul de Artă Constanța anunța că, pe parcursul lunilor iunie și iulie, expoziția de pictură „Lumi Vegetale” era deschisă publicului interesat. Autoarea creațiilor artistice este Bogdana Contraș. Vernisajul expoziției a avut loc pe 3 iunie.
Expoziția „Vibrații cromatice”
Careul Artelor „AMFORA” Constanța invita publicul la vernisajul expoziției „Vibrații cromatice”, ce a avut loc în data de 7 iunie, în holul central al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
„Se vor regăsi pe simeze lucrările a 27 de artiști amforiști ce și-au exprimat pe pânză vibrațiile sufletului, cu ajutorul culorilor. Vă așteptăm să vibrați alături de noi, artiștii plastici, la acest eveniment”, transmitea Nynna Vizireanu, președintele careului.
Vernisajul expoziției realizate de Eugeniu Albu
În data de 9 iulie, Muzeul de Artă Constanța găzduia vernisajul unei expoziții retrospectivă a pictorului Eugen Albu. La eveniment a fost invitat criticul de artă, Geta Deleanu, care a vorbit în deschidere. Printre curatori s-au numărat Lelia Rus Pîrvan și Ioana Predescu.
Eugeniu Albu s-a născut în anul 1940, în comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța. Studiile sale în materie de artă plastică au început în 1969, când, cunoscându-l pe pictorul Gheorghe Anghel, participă, timp de doi ani, la cercul de pictură susținut de acesta în cadrul Casei de Cultură a sectorului 7, București.
Festival în Eforie Sud
În perioada 4 iulie – 4 septembrie, a avut loc a doua ediție a Festivalului eco-art Eforie Colorat. În acest interval, au fost peste 200 de evenimente găzduite de Grădina Cinemascop din Eforie Sud.
Mai multe detalii găsiți aici.
Expoziția „Față în față”
În perioada 17 – 31 august, Muzeul de Artă Constanța a găzduit expoziția de pictură, instalație obiect, artă video și performance, intitulată „Față în față”, semnată de pictorița Anca Pașa Deaconu.
Rod al studiilor doctorale în curs, dar și al unei activități creatoare intense, expoziția intitulată Față în fațăse desfășoară, în cele patru săli de la parterul acestei prestigioase instituții de cultură, în acord cu un amplu proiect de cercetare plastică, și este alcătuită din patru secțiuni distincte: Începuturi, Luna albă, Dualitate și Povestea unui templu. Tema aleasă de artistă spre studiu și dezvoltată pe parcursul timpului o reprezintă dualitatea, antagonismul și în același timp complementaritatea dintre alb și negru, privite mai puțin ca (non)culori și mai mult ca simboluri străvechi, cu multiple conotații.
Expoziția SCRAP METAL KABOOM ORCHESTRA
De asemena, în intervalul 1 septembrie – 2 octombrie, Muzeul de Artă a găzduit expoziția SCRAP METAL KABOOM ORCHESTRA a pictorului Nicolae Comănescu.
Mai multe detalii găsiți aici.
Expoziție organizată cu prilejul Centenarului Încoronării
Cu prilejul aniversării Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană a organizat, pe 15 septembrie, la CMET „Jean Constantin” Constanța vernisajul expoziției de fotografie „Regina Maria în America: cea mai frumoasă față a diplomației românești”.
Mai multe detalii găsiți aici.
Expoziția „Epanorthosis”
În perioada 5 – 30 octombrie, Muzeul de Artă Constanța găzduia expoziția „Epanorthosis” a artiștilor Marius Barb Barbone și Ovidiu Ionescu. Curatrul a fost directorul instituției, Lelia Rus Pîrvan. Criticul de artă Ana Amelia Dincă a fost invitată.
Festival la Constanța
În perioada 30 septembrie – 2 octombrie, s-a desfășurat „Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării”. În prima zi a festivalului, studenții Facultăților de Teatru din Timișoara, Iași, Craiova, Sibiu și Constanța au organizat o paradă. De asemenea, au prezentat un moment artistic cu statui vivante din lumea lui Shakespeare.
Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici.
„Sinteze. Expoziție pictură”
În data de 4 noiembrie, Muzeul de Artă Constanța a organizat vernisajul expoziției „Sinteze. Expoziție pictură”. Expoziția a reprezentat un omagiu adus pictorului Cezar Atodiresei și a adus împreună lucrări ale acestuia și ale discipolului său, artista vizuală Silvia-Maria Stoica. Tot în cadrul evenimentului, a fost făcută o evocare a lui Cezar Atodiresei de către prof. univ. dr. Constantin Aslam.
Eveniment dedicat Zilei Dobrogei
Cu prilejul Zilei Dobrogei (14 noiembrie), Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a organizat o expoziție tematică, ce a conținut numeroase cărți, dar și obiecte de epocă, printre care se numără o sabie, brevete, medalii și fotografii. Potrivit reprezentanților Bibliotecii Județene Constanța, expoziția, realizată de bibliotecar Doina Moșoiu (Compartimentul Colecții Speciale), a conținut și obiecte și fotografii realizate în anul 1928, la Constanța, cu ocazia semicentenarului Zilei Dobrogei.
Ciește și:
Retrospectivă Vernisaje care au încântat constănțenii în 2021
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp