Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:11 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Personalităţi din administraţie, cultură, culte şi învăţământ salută decernarea titlului de Cetăţean de Onoare academicienilor dobrogeni Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu (galerie foto)

ro

02 Jul, 2019 00:00 8424 Marime text

Pe 10 iulie a.c., academicienii Petre T. Frangopol (86 de ani, membru de onoare al Academiei Române) şi Marian-Traian Gomoiu (83 de ani, membru titular al Academiei Române) vor primi titlul de Cetăţean de Onoare, în urma demersurilor iniţiate şi promovate de cotidianul ZIUA de Constanţa.

Cei doi academicieni  sunt născuţi şi crescuţi în Dobrogea, absolvenţi ai centenarului Colegiu Naţional „Mircea cel Bătrân”, cu o prestigioasă şi recunoscută activitate ştiinţifică închinată ţării şi locului natal.
Ca o continuare firească a acţiunilor care vin să aducă în atenţia cititorilor noştri şi dobrogenilor de pretutindeni valorile acestui ţinut, cotidianul ZIUA de Constanţa a demarat cu această ocazie proiectul #DobrogeaAcademică - moment-reper pentru conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti: Academia Română.



#DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi - porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Alături de iniţiatorii acestui eveniment, reprezentanţi ai autorităţii locale, ai cultelor, ai mediului preuniversitar şi academic, precum şi alte voci reprezentative ale urbei au salutat cu entuziasm acest proiect care vine să celebreze cele două personalităţi ale Dobrogei.

Prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă

„Campaniile iniţiate de ZIUA de Constanţa de a readuce în planul public valori şi personalităţi cu rădăcini în zona dobrogeană  sunt iniţiative de mare responsabilitate şi respect civic, prin care contribuie la consolidarea conştiinţei sociale, a sănătăţii sociale a dobrogenilor şi nu numai. Îmi exprim toată preţuirea pentru cei doi academicieni celebraţi prin intermediul proiectului „#Dobrogeaacademică”, domnul Petre Frangopol şi domnul Marian-Traian Gomoiu, pentru activitatea şi modelul de viaţă pe care l-au creat în cei peste 80 de ani! Felicit cotidianul ZIUA de Constanţa pentru eforturile de a contura identitatea noastră dobrogeană şi naţională într-un mod temeinic şi  valoros!”

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău

„Proiectul iniţiat de cotidianul ZIUA de Constanţa este unul de bun augur atât pentru consilierii locali municipali, cât şi pentru comunitatea din zonă. Recunoaşterea unor personalităţi precum cele propuse de dumneavoastră este mai mult decât o onoare şi susţin acest proiect din calitatea de primar şi cetăţean al municipiului Constanţa. Astfel de proiecte trebuie să aibă loc mai des pentru ca întreaga comunitate să poată beneficia. Cetăţenii de onoare ai municipiului Constanţa reprezintă o carte de vizită pentru cei care sunt doar trecători, nu locuitori. Populaţia are nevoie şi de o educaţie, iar aceasta vine cu ajutorul echipei ZIUA de Constanţa prin proiectele culturale demarate de-a lungul timpului şi prin conservarea valorilor şi scoaterea din anonimat a acestora”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu

„Fac parte dintr-o generaţie care crede în repere reale şi, implicit, într-un sistem al valorilor elevat. O societate academică reprezentativă constituie un etalon pentru o întreaga naţiune. Dobrogea a dăruit României elite, generaţie după generaţie. Iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, la care au aderat şi alţi reprezentanţi semnificativi ai societăţii constănţene, este remarcabilă. Consider că această distincţie civică oferită de Consiliul Local al Municipiului Constanţa reprezintă un act de respect şi recunoştinţă pentru întreaga activitate a domnilor academicieni Petre T. Frangopol şi Marian Traian Gomoiu. Este o onoare sa fim contemporani cu dumnealor şi să avem oportunitatea să le mulţumim public pentru o viaţă dedicata ştiinţei şi cercetării româneşti”.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului

„Academicienii dau distincţie cunoaşterii, în sensul că ei descoperă şi prezintă lumii frumuseţea, complexitatea şi profunzimea creaţiei lui Dumnezeu. Prin contribuţia lor, lumea devine un loc mai înţeles şi mai util omului. De aceea, oferirea titlului de Cetăţean de Onoare celor doi membri ai Academiei Române, Petre Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu, este o încununare a străvechiului proverb românesc „Omul sfinţeşte locul”.  Prin acest titlu, cei doi primesc recunoaşterea deplină a activităţii lor ştiinţifice, prin care au adus şi oraşului nostru demnitate şi onoare. Felicităm iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, prin a cărui activitate editorială a consolidat rolul educativ al presei, iar personalităţile şi frumuseţile Dobrogei devin cunoscute publicului larg”.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar al judeţului Constanţa, Gabriela Bucovală

„Edificiul cultural şi ştiinţific al unei societăţi rezistă în timp datorită acelor oameni, acelor valori  care dau consistenţă, care aprind şi menţin focul sacru al cunoaşterii şi al dorinţei de a  explora diverse domenii. Două  personalităţi, două embleme pentru spaţiul dobrogean sunt Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu, care au demonstrat printr-o carieră exemplară că adevăratul sens al vieţii este dat de pasiune, de cunoaştere, de muncă, de sacrificii şi de dăruire. Amplitudinea intelectuală şi profesională sunt recunoscute de  Academia Română prin premiile acordate pentru cercetări în domeniul chimiei biofizice şi în cel al biologiei, dar şi de alte institute de cercetare.

Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa reprezintă o dovadă a contribuţiilor la dezvoltarea cunoaşterii ştiinţifice naţionale şi conferă identitate spaţiului cultural dobrogean. Apreciem şi lăudăm iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa de a aduce în faţa constănţenilor excelenţa în educaţie şi în cercetare, demonstrând încă o dată că valorile eterne ale societăţii se bazează pe învăţare, muncă,  cercetare şi dedicare”.

Monseniorul Ieronim Iacob, preotul paroh al Bazilicii „Sfântul Anton“ din Constanţa

„Este o datorie pentru noi toţi să ne cinstim înaintaşii, mai ales bărbaţii iluştri, precum au făcut-o şi romanii imortalizând memoria lor sau creştinii prin figura lui Hieronimus, sfântul părinte Ieronim. Fiecare naţiune îşi are alături de eroii ei şi personalităţile ei care au avut un aport major în promovarea culturală, spirituală a naţiunii lor. Marii scriitori ai noştri ne-au lăsat portrete de seamă în colecţia intitulată chiar aşa, „Oameni de seamă”.

Nu ştiu ca Dobrogea, acest pământ românesc, să aibă o carte de felul acesta. Un panteon al personalităţilor, cred că este foarte important acest lucru. Pentru că noi le suntem datori acestor înaintaşi ai noştri iluştri. Trecând prin Dobrogea, am văzut nume de străzi şi de localităţi, care, după părerea mea, au puţin de-a face cu istoria şi trecutul acestor ţinuturi. Poate că este momentul să ne gândim să dăm numele personalităţilor care au contribuit la dezvoltarea Dobrogei străzilor noastre şi, de ce nu, unor localităţi. Dar mai întâi de toate trebuie să avem noi o carte, trebuie să avem un panteon al personalităţilor Dobrogei. Salutăm iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanta şi sperăm să fie un început de bun augur, un început care să continue şi să putem avea o hartă cu bărbaţii iluştri, cu oamenii de seamă ai ţinutului romanesc cuprins între Dunăre şi mare”.

Prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa

„Mă bucur că administraţia locală s-a orientat pentru a acorda titlul de Cetăţean de Onoare unor distinşi membri ai corpului academic, academicieni, foşti profesori la Universitatea „Ovidius”, oameni de mare valoare. Cetăţenii de onoare trebuie să fie oameni deosebiţi, care au contribuit la dezvoltarea mediului academic, la creşterea prestigiului universităţii noastre la nivel naţional şi internaţional. Felicitări iniţiatorilor şi laureaţilor”.

Comandor conf. univ. dr. ing. Octavian Tărăbuţă, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“

„Acţiunea amplă desfăşurată de echipa cotidianului ZIUA de Constanţa este absolut meritorie, încărcată de patriotism, ce-şi întinde aripile dincolo de hotarele României noastre. De ce am subscris la această onorantă misiune de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa domnului academician Marian-Traian Gomoiu? Mai întâi, din spirit marinăresc - iubim aceeaşi mare, slujim aceeaşi mare, fiecare cu mijlocele specifice. Noi, marinarii, suntem beneficiari, dar şi apărători. Domnul academician Marian-Traian Gomoiu o studiază şi apără de mai bine de o jumătate de veac, nefiindu-i străin nimic din ceea ce aparţine mării. Domnul academician Petre T. Frangopol, un nume marcant al fizicii şi chimiei nucleare româneşti, constituie un model greu de urmat ca profesor, pentru fiecare dintre noi”.

Prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, rectorul Universităţii Maritime Constanţa

„Oraşul Constanţa nu este un oraş care să aibă o componentă majoră în domeniul cultural. Însă desemnarea celor doi academicieni drept cetăţeni de onoare ai oraşului nostru, chiar dacă vine cu mare întârziere, reprezintă un act notabil pentru Constanţa, pentru că este un semnal că începem să deschidem ochii spre alte coordonate şi spre alte moduri de a privi acordarea unor distincţii de acest gen. Eu, personal, sunt foarte bucuros, cred că această nominalizare trebuia să vină mai înainte, dar niciodată nu e prea târziu. Din punctul meu de vedere, este un act notabil, frumos, bun şi care ne aşază pe o hartă a celor care recunosc meritele în cultura, în evoluţia academică a persoanelor importante”.

Nicoleta Paraschiv, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale

„#DobrogeaAcademică - un proiect remarcabil pentru care iniţiatorii, colectivul cotidianului ZIUA de Constanţa, dar şi susţinătorii acestuia, instituţii de prestigiu şi personalităţi de referinţă ale urbei tomitane, merită consideraţia şi felicitările noastre. Acordarea celei mai înalte distincţii de către autorităţile locale unor academicieni şi oameni de ştiinţă care şi-au lăsat amprenta în domeniile în care au activat şi care fac cinste Dobrogei reprezintă modalitatea de preţuire a valorii şi de recunoaştere a realizărilor deosebite înregistrate pe parcursul carierei. Ne exprimăm convingerea că proiectul nu se va opri la o singură ediţie, iar personalităţi cu recunoaştere naţională şi internaţională care au contribuit la dezvoltarea Dobrogei se vor bucura de atenţia şi aprecierea cuvenită”.

Dr. Constantin Cheramidoglu - Comunitatea Elenă „Elpis“ Constanţa

„Una dintre libertăţile pe care societatea românească le-a redobândit după anul 1989 se leagă de modul în care ne raportăm la valorile în care credem şi la cei care le reprezintă. Pentru că dincolo de statisticile ce ne plasau ca oraş pe locuri fruntaşe la creşterea demografică, dincolo de construcţiile ce împodobeau litoralul românesc sau de datele privind traficul de mărfuri din portul Constanţa, se aflau oameni care îşi desfăşurau în linişte activitatea lor ştiinţifică, oameni care clădeau o societate mai aşezată, cărămidă cu cărămidă, de multe ori în anonimat. Pentru că societatea de tip comunist avea nevoie de altfel de modele, pentru a produce altfel de oameni.

De atunci însă, lumea s-a schimbat, chiar dacă nu încă aşa cum am vrea unii dintre noi, sau progresele au fost mai lente decât ne-am fi dorit. Constănţenii au început să simtă că sunt parte a unei mari familii, a unei „cetăţi”, cum spuneau anticii - de aici „cetăţean”, - că au un trecut comun şi, deci, un viitor comun, că au valori ce trebuie să îi unească, sentimente şi sensibilităţi comune. De aici şi necesitatea resimţită de a-şi recunoaşte personalităţile ce au avut şi au un rol important în viaţa oraşului, sub toate formele ei de manifestare. Constănţenii trebuie să-i cunoască şi să-i respecte pentru că ei au contribuit nu doar la dezvoltarea unei ramuri ştiinţifice sau cultural-artistice, dar şi la ridicarea prestigiului şcolii constănţene, a instituţiilor locale, ajutând în final la maturizarea societăţii constănţene.

Titlul de Cetăţean de Onoare pe care îl primesc acum şi domnii academicieni Petre Frangopol  şi Traian-Marian Gomoiu este un gest de normalitate, pe care societatea constănţeană avea obligaţia să-l aducă la îndeplinire. Nu este un act administrativ, ci un omagiu sobru, dar viu, pe care urbea îl datorează celor mai buni dintre fiii săi”.

Dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, manager Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ Constanţa

„Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Constanţa domnilor academicieni Petre T. Frangopol şi Marian Traian Gomoiu reprezintă un gest de înaltă preţuire faţă de două personalităţi dobrogene care onorează ţinutul dintre Dunăre şi Mare. Municipiul Constanţa are ocazia întâlnirii cu valoarea ştiinţifică excepţională, astfel că oraşul nostru îşi consolidează vocaţia academică.  Domnilor academicieni Petre T. Frangopol şi Marian Traian Gomoiu le transmitem reverenţa noastră!”

Dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa

„Neobositul ziar ZIUA de Constanţa, alte publicaţii, instituţii, asociaţii profesionale prestigioase şi persoane atente la viaţa urbei au propus Primăriei şi Consiliului Local un proiect care are simplitatea marilor idei şi logica firescului; în urma acestui demers, cu acceptul entuziast al decidenţilor, academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu vor deveni cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa. Dacă însemnatele lor merite profesionale şi culturale sunt cunoscute şi, mai ales, recunoscute în plan naţional şi internaţional, ceea ce doresc să evidenţiez este dragostea lor constantă şi necondiţionată pentru urbea marină. Am convingerea că Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu nu s-au întrebat niciodată (asemenea unui celebru personaj din veacul trecut, pe care îmi permit să-l parafrazez cu acest prilej), ce trebuie să facă oraşul lor (natal/ în care a locuit întreaga viaţă) pentru ei, ci ce trebuie şi ce pot face domniile lor pentru acest oraş. Iar răspunsul a fost, de fiecare dată, la înălţimea staturii lor ştiinţifice şi morale”.

Avocat Filişan Cătălin, decanul Baroului Constanţa

„Premiera este că o asemenea propunere pentru decernarea titlului de Cetăţean de Onoare vine din zona comunităţii. Mai mult decât atât, propunerea are substanţă prin faptul că s-a solicitat ca decernarea acestui titlu să aibă loc într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, mai exact o festivitate. Apreciem gestul consilierilor locali de a susţine la unison o festivitate iniţiată de comunitate şi dedicată comunităţii. Cei doi academicieni ne fac o onoare în primul rând de a fi contemporani cu ei şi suntem recunoscători că suntem născuţi pe acelaşi pământ. Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu vor primi recunoştinţa noastră şi, mai ales, emoţia noastră de a-i avea alături. A venit timpul să înţelegem şi să aplicăm, respectul, recunoştinţa şi plecăciunea în faţa personalităţilor Dobrogei! Sperăm că acest moment reper să schimbe procedura pentru decernarea titlului de Cetăţean de Onoare în Constanţa şi nu numai”.

Conf. univ. dr. Marioara Cojoc, consilier local municipal, membru în Comisia pentru învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială din cadrul CLM

„Evenimentul promovat de ZIUA de Constanţa este un proiect amplu, ce va începe destul de curând şi cu siguranţă acordarea titlului de Cetăţean de Onoare a municipiului Constanţa celor trei academicieni reprezintă un început în forţă, aş putea să spun, aşa cum ne-a obişnuit de altfel ZIUA de Constanţa, prin toate evenimentele şi proiectele derulate. Consider că trebuie să sprijinim acest proiect - nu doar consilierii locali, ci întreaga comunitate. Cu toţii trebuie să ne implicăm în viaţa cetăţii. Mai ales acum, când suntem în faţa unui proiect de mare anvergură, care merită interesul tuturor cetăţenilor Constanţei”.

Radu Bogdan Matei - consilier judeţean,  membru al Comisiei  pentru Cultură, culte şi  monumente din Consiliului Judeţean Constanţa

„Salut această iniţiativă excelentă de a aduce omagiu celor doi academicieni constănţeni. Domnii Frangopol şi Gomoiu sunt prea puţin cunoscuţi pentru constănţeni şi ar trebui să constituie un exemplu pentru tinerele generaţii. Din punctul meu de vedere, cu greu am putea găsi doi cetăţeni mai merituoşi ai oraşului nostru”.

Citeşte şi:

Despre proiectul #DobrogeaAcademică

Proiectul #DobrogeaAcademică, iniţiat de ZIUA de Constanţa Moment-reper al conectării comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti

Cuvinte presărate cu onoare şi respect. Mesajele iniţiatorilor proiectului #DobrogeaAcademică, lansat de ZIUA de Constanţa (galerie foto)

Colegiul „Mircea cel Bătrân“, din perspectiva directorului său / Anuare vechi ale liceului

#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. dr. Vasile Nicoară - „Liceul «Mircea cel Bătrân» era declarat, în perioada interbelică, drept universitatea Constanței“
 
#DobrogeaAcademică Anuarele Liceului „Mircea cel Bătrân“, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Despre „Mediocritate şi excelenţă“ – Petre T. Frangopol

#DobrogeaAcademică „Mediocritate și excelență“, volumul I - „S-a demonstrat până astăzi că nu există voință politică în vederea găsirii de soluții care să prevadă redresarea României“

#DobrogeaAcademică Integrala „Mediocritate și excelență“, scrisă de academicianul constănțean Petre T. Frangopol, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
Despre Marian-Traian Gomoiu

#DobrogeaAcademică Dr. Dumitru Murariu - „Academicianul Marian-Traian Gomoiu a contribuit la creşterea prestigiului României în Europa şi în lume“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Marian-Traian Gomoiu. Biografia celui mai activ cercetător al Mării Negre

Despre Petre T. Frangopol

#DobrogeaAcademică Acad. Victor Voicu - „Petre Frangopol este un om, o voință, un caracter care nu ațipește pe orbită“ (document)

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Petre T. Frangopol. Biografia unui simbol al luptei împotriva mediocrității din societatea românească

 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari