Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 06 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce poți vizita în Chișinău Statuia lupoaicei romane, monumentul „Miorița”, locul de temelie a orașului și Pomul vieții, locuri frumoase care nu trebuie ratate (FALERIE FOTO)

ro

06 Oct, 2024 17:00 212 Marime text
Sursa foto: ZIUA de Constanta
  • Piatra de temelie a capitalei este situată pe strada Albișoara colț cu strada Pușkin și a fost rabilitată de dezvelită pe 12 octombrie 2011.
  • În anul 1990, „Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni” a realizat o copie a statuii, care a fost instalată în fața Muzeului Național de Istorie a Republicii Moldova din Chișinău.
  • Pe 20 noiembrie 2014, la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, Agenția Turismului din Republica Moldova a prezentat un nou brand al sectorului turistic al țării - Pomul vieții, care are la bază litera „M” și un trandafir simbolic în vârf. 
  • Monumentul, dedicat baladei „Miorița” a fost instalat în Chișinău la începutul lunii martie 2022, autor – Veaceslav Jiglițchi.
  • Pe 15 mai 2021, în capitală, a fost inaugurat un nou scuar, în care a fost instalat și un monument al celebrului personaj inventat de scriitorul Spiridon Vangheli.

Continuăm să prezentăm obiectivele turistice care nu trebuie ratate dacă ajugeți la Chișinău. Azi vorbim despre statuia lupoaicei romane, monumentul Miorita, Pomul vietii, monumentul lui Guguță.

Locul de temelie a Chişinăului

Piatra de temelie a capitalei este situată pe strada Albișoara colț cu strada Pușkin și a fost rabilitată de dezvelită pe 12 octombrie 2011. 


Inițial piatra a fost instalată în 1986, dar a  avut o inscripţie în grafia chirilică. „Aici a început Chișinăul, lângă Biserica Mazarachi și lângă cetatea dacică de acum 2 mii de ani“. 

Statuia lupoaicei romane (Lupa Capitolina)

Este o replică a renumitei statui romane (autor Ettore Ferrari), care a fost dăruită de municipalitatea orașului Roma în primii ani după unirea Basarabiei și Bucovinei cu România (a.1921).


În 1940 statuia, pe motiv politic, a fost topită. În anul 1990, „Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni” a realizat o copie a statuii, care a fost instalată în fața Muzeului Național de Istorie a Republicii Moldova din Chișinău.


Pomul Vieții

Simbolurile Moldovei sunt renumita cămașa cu altiță, trandafirul, barza si, desigur, Pomul Vieții, care își trage rădăcinile de la geto-daci. Ei îl foloseau, pictându-l în mod special  pe armele sale, pe coifuri și scuturi. Avea  un simbolism aparte – îi proteja de pericole și le dădea simțimântul de legătură directă cu divinitatea supremă.

Pe 20 noiembrie 2014, la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, Agenția Turismului din Republica Moldova a prezentat un nou brand al sectorului turistic al țării. Așa-numitul „Copac al vieții”, cum l-au numit inițial autorii, este un pom stilizat cu inițialele „M” la bază și un trandafir simbolic în vârf. 


De asemenea, a fost prezentat și sloganul turistic care însoțește logo-ul –„Discover the routes of life” („Descoperă rutele vieții”), care, potrivit creatorilor proiectului, încurajează turiștii să urmeze calea noilor descoperiri prin ospitalitate, istorie, vin, gastronomie și tradițiile moldovenești. Brandul turistic a devenit repede brand național , care reprezintă țara la toate expozițiile și evenimentele internaționale.


Monumentul „Miorița”


Monumentul, dedicat baladei „Miorița” a fost instalat în Chișinău la începutul lunii martie 2022, autor – Veaceslav Jiglițchi.  Scriitorul Alecu Russo a auzit-o la lăutari în 1846 și a consemnat versiunea sa despre „Miorița”, care a fost publicată ulterior de Vasile Alecsandri. Câțiva ani mai târziu, Alecsandri a făcut cunoștință cu o altă versiune a baladei, a modificat textul original și a publicat „Miorița” renovată în două colecții de poezie populară. 



Monumentul lui Guguță

Pe 15 mai 2021, în capitală, a fost inaugurat un nou scuar. Acesta este amplasat în sectorul Râșcani, pe strada Kiev, și se numește Scuarul Guguță. Acolo a fost instalat și un monument al celebrului personaj inventat de scriitorul Spiridon Vangheli.

Spațiul verde numește „Guguță”, iar punctul de atracție al zonei este monumentul personajului. Lucrarea este din bronz, are înălțimea de 1,5 metri și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.


Scriitorul Spridon Vangheli, supranumit și „tata lui Guguță” a decedat la vârsta de 92 de ani pe 21 iunie 2024. A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău. Ziua de 24 iunie 2024 a fost desemnată zi de doliu pentru întreaga țară.


Citește și:

Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova: Lăcașurile de cult, monumente de arhitectură de însemnătate naţională (GALERIE FOTO)


Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova: Ansamblul arhitectural Porțile Orașului, Grădina Botanică și Grădina Zoologică, obiective care nu trebuie ratate (GALERIE FOTO) 

Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova: Catedrala Nașterea lui Hristos, Clopotnița, Arcul de Triumf și Piața Marii Adunări Naționale (GALERIE FOTO)  

Ce poți vizita în Chișinău, capitala Republicii Moldova: Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Aleea Clasicilor 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii