Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:42 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) „În Dobrogea, se vede multă viaţă şi simţire românească“

ro

17 Oct, 2019 00:00 2512 Marime text
În fragmentul pe care îl prezentăm astăzi, din aceeaşi preţioasă monografie premiată de Academia Română, „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii”, publicistul Ioan Adam descrie o filă de istorie dobrogeană de-acum un secol, care întăreşte necesitatea readucerii în atenţie a înaintaşilor, în contextul în care, la acea vreme, respectul pentru valorile neamului se constituia într-un adevărat cult.
 
 

„Mocanii au adus în Dobrogea şi sentimentul acela hotărât naţional, cu o rară conştienţă socială a rolului lor, care i-a ajutat mult în cuceririle făcute. Dragostea de neam şi respectul pentru istorie, e în adevărată înflorire la ei. Nicăeri mai mult ca în Dobrogea, nu cred să se vadă mai întins cultul pentru bărbaţii noştri de stat. Am avut prilejul să trec prin casele multor proprietari, mai ales mocani şi am rămas totdeauna surprins, când Ie-am văzut pereţii încărcaţi cu portretele tuturor oamenilor noştri de bine. Cultul oamenilor noştri mari, arată tot respectul şi dragostea ce păstrează lumea de acolo, pentru trecutul şi valorile neamului nostru şi e şi un îndemn de apropiere şi impunere, faţă de celelalte naţionalităţi.

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

De altfel, totul din casa lor dovedeşte dragoste, de ceea ce-i românesc, începând dela îmbrăcămintea lor pitorească şi simplă şi trecând la podoabele din saloane. Covoarele bogate, ţesute, chiar de gospodine şi cuverturile cusute în arniciu şi flori, îţi dau toată impresiunea de sănătate şi de gust bun, a unor oameni conştienţi şi cu viitor. 

În Dobrogea, se vede multă viaţă şi simţire românească.

În primul loc M. M. L. L. Suveranii, se bucură de o adevărată veneraţiune. Dacă-ţi porţi ochii prin casa unui proprietar mocan, vezi cadrele cele mai neaşteptate. Mai întâi frumosul profil al lui Ion Brătianu, prins într'un moment de viziune, pe jeţul său. Mai pe urmă dai de C. Negri, Mureşanu, Alexandri, Catargiu şi din cei mai din urmă, găseşti pe d-nii Haret, Carp, Sturdza, Take Ionescu, etc.”.

 
#„Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii” (1908)
#Autor Ioan Adam
 
Mai multe evocări ale Constanţei de acum 100 de ani citiţi în lucrarea „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii”,  disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii