#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) „În Dobrogea, se vede multă viaţă şi simţire românească“
#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908): „În Dobrogea, se vede multă viaţă şi simţire românească“„Mocanii au adus în Dobrogea şi sentimentul acela hotărât naţional, cu o rară conştienţă socială a rolului lor, care i-a ajutat mult în cuceririle făcute. Dragostea de neam şi respectul pentru istorie, e în adevărată înflorire la ei. Nicăeri mai mult ca în Dobrogea, nu cred să se vadă mai întins cultul pentru bărbaţii noştri de stat. Am avut prilejul să trec prin casele multor proprietari, mai ales mocani şi am rămas totdeauna surprins, când Ie-am văzut pereţii încărcaţi cu portretele tuturor oamenilor noştri de bine. Cultul oamenilor noştri mari, arată tot respectul şi dragostea ce păstrează lumea de acolo, pentru trecutul şi valorile neamului nostru şi e şi un îndemn de apropiere şi impunere, faţă de celelalte naţionalităţi.
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
De altfel, totul din casa lor dovedeşte dragoste, de ceea ce-i românesc, începând dela îmbrăcămintea lor pitorească şi simplă şi trecând la podoabele din saloane. Covoarele bogate, ţesute, chiar de gospodine şi cuverturile cusute în arniciu şi flori, îţi dau toată impresiunea de sănătate şi de gust bun, a unor oameni conştienţi şi cu viitor.
În Dobrogea, se vede multă viaţă şi simţire românească.
În primul loc M. M. L. L. Suveranii, se bucură de o adevărată veneraţiune. Dacă-ţi porţi ochii prin casa unui proprietar mocan, vezi cadrele cele mai neaşteptate. Mai întâi frumosul profil al lui Ion Brătianu, prins într'un moment de viziune, pe jeţul său. Mai pe urmă dai de C. Negri, Mureşanu, Alexandri, Catargiu şi din cei mai din urmă, găseşti pe d-nii Haret, Carp, Sturdza, Take Ionescu, etc.”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp