Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:27 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Pe vremea când satele dobrogene erau bogate și frumoase, „cu țărani vioi și muncitori“

ro

16 Oct, 2019 00:00 2520 Marime text

„Populațiunea Dobrogei”, capitolul din care am început să vă prezentăm fragmente, parte din cuprinsul valoroasei monografii Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații
 alcătuită de publicistul Ioan Adam, are la bază și lucrări ale altor importanți înaintași, cum este Ioan Roman.



Subcapitolul „Populațiunea și pământul Dobrogei” ne oferă statistici cu privire la populația Dobrogei, repartizată pe cele două județe, dar și „Tabela de repartizare a proprietăţei pământului din Dobrogea, după judeţe şi origina stăpânitorilor”, având drept sursă cartea lui I.N. Roman Dobrogea şi Drepturile politice, pe care o puteți lectura în format digital în Biblioteca ZIUA de Constanța. Cel de-al treilea subcapitol relatează migrația mocanilor în Dobrogea.
 

„Azi în Dobrogea înfloreşte cea mai temeinică gospodărie românească, cu sate bogate şi frumoase, cu ţărani vioi şi muncitori. Pustiul vechei Dobrogii, pe unde nu creştea decât bălării şi iarbă sălbatică, a ajuns brăzdat în toate părţile de lanuri, iar în locul legendelor de spaimă, cu bandiţi şi crime feroce, azi se întemeează o viaţă de linişte şi prosperitate, care ne face cinste. (...)

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

În primul loc trebue să ne amintim că economii de vite, mocanii şi ceilalţi transilvăneni veniţi, n'au cruţat nimic, pentru ca să cumpere pământ şi să se statorniciască cu încredere şi în drăsnială, acolo unde n'ar fi riscat nimeni din ţară să-şi vâre avutul.


Mocanii mai ales, cu firea lor persistentă şi călăuziţi de acel instinct rar de extensiurne şi cucerire, forţau împrejurările şi-şi riscau toate resursele, pentru ca să pună mâna pe proprietatea ameninţată.


Şi-aşa s'a putut ajunge să avem o proprietate mare românească, care în alte împrejurări, ar fi trecut cu siguranță în mâini străine.
Cine se gândea pe atunci, la începutul incorporărei provinciei, când Dobrogea era loc de hulă şi de exil pentru toţi căpătuiţii, că s'ar putea cheltui chiar şi bani, pentru stabilirea unei gospodării acolo?”.




#citeştemaideparte din lucrarea „Constanța pitorească“
#„Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” (1908)
#Autor Ioan Adam

Mai multe evocări ale Constanței de acum 100 de ani citiți în lucrarea Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicațiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.



b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Citeşte şi:


#DobrogeaDigitală Columna de la Roma și monumentul de la Adamclisi isvorâte din aceeași concepție


#DobrogeaDigitală Dilema tumulului de la Adamclisi, mormântul bravilor soldați căzuți în războiul dacic sau al unui ofiter superior roman


#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Descrierea orașului de la poalele Monumentului de la Adamclisi, în starea de acum un secol


#DobrogeaDigitală Descoperirea monumentului de la Adamclisi a ajutat la interpretarea Columnei lui Traian


#DobrogeaDigitală Tot sufletul latin a fost acela care a stăpânit și a dat avânt vieței dintre Dunăre și marea cea mare


#DobrogeaDigitală Un recensământ al Dobrogei, vechi de un secol


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii