Evenimentul intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa pe 12 iunie, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ ca semn de recunoştinţă şi preţuire a seniorilor teatrului, a avut ca moment principal acordarea a 62 de medalii „Jean Ionescu“ şi plachete #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi a unei scrisori de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
Distincţiile au fost acordate în ordine alfabetică, iar prima persoană care a intrat în posesia triplei „recunoştinţe“ a fost teatrologul
Anaid Tavitian, a cărei zi de naştere, deloc întâmplător, a fost serbată în cadrul evenimentului.
Din cei 63 de ani împliniţi luna aceasta de Anaid Tavitian, 30 au fost închinaţi teatrului constănţean, indiferent că vorbim de Teatrul de Păpuşi, căruia i-a închinat o carte - „Metamorfoza unui vis“, sau de Teatrul de Stat, pentru care a alcătuit un volum alături de regretata sa colegă şi prietenă Georgeta Mărtoiu - „Thalia Ex Ponto la cumpăna de milenii. O istorie sentimentală a Teatrului Dramatic constănţean“. Cu care, de altfel a mai semnat şi „Leac pentru drac“.
Considerată de colegii săi drept cel mai fidel secretar literar artistic al României, Anaid Tavitian este de o modestie, am putea spune, ieşită din comun. Dar poate tocmai de aceea este iubită de toată lumea, indiferent că vorbim de colegii săi artişti, de oamenii de presă sau de membrii comunităţii armene.
Cunoaşte o mulţime de poveşti care îi au ca protagonişti pe oamenii scenei şi s-ar putea realiza zeci de ore de înregistrare pentru a păstra aceste amintiri peste timp, dovadă a unei vieţi artistice extrem de tumultoase cândva la Constanţa. E clar că tocmai de aceea i s-a propus să colaboreze cu Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius“, pentru a împărtăşi studenţilor din cunoştinţele acumulate de-a lungul celor trei decenii de activitate.
În 1978, Anaid Tavitian a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Facultatea de Teatru, cinematografie, televiziune, Secţia Arta şi metodologia spectacolului. În acel an, a fost repartizată ca referent literar la Teatrul de Păpuşi din Constanţa şi de aici a început... povestea vieţii unui om extrem de valoros.
Cărţile „Metamorfoza unui vis“ şi „Thalia Ex Ponto“ le puteţi citi
AICI.
Citeşte şi:
#RespectTeatru La mulţi ani, Anaid Tavitian!
#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Contemporani cu istoria culturală. Anaid Tavitian, inconfundabilul glas al sufletului artei teatrale de la malul Mării Negre
Galerie foto: